Φεστιβάλ / Βραβεία

Βερολίνο 2023: Η Χρυσή Αρκτος στο «Sur l’Adamant» του Νικολά Φιλιμπέρ

of 10

Μόλις ολοκληρώθηκε η τελετή απονομής του 73ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Βερολίνου. Νικητής της χρονιάς στέφθηκε η αληθινή ζωή: το ντοκιμαντέρ «Sur l’Adamant» του Νικολά Φιλιμπέρ!

Βερολίνο 2023: Η Χρυσή Αρκτος στο «Sur l’Adamant» του Νικολά Φιλιμπέρ

Ηταν ένα καλό φεστιβάλ φέτος - με 287 ταινίες συνολικά. Ηταν ένα καλό, αλλά απρόβλεπτο, διαγωνιστικό τμήμα. Για αυτό και οι προβλέψεις των κριτικών από όλον τον κόσμο διέφεραν κατά πολύ. Κανείς δεν μπορούσε να με βεβαιότητα ποια από τις 19 ταινίες θα έφευγε με την πολυπόθητη Χρυσή Αρκτο.

θυμηθείτε τις προβλέψεις Βερολίνο 2023: Που θα δώσεις τη Χρυσή Αρκτο, Κρίστεν;

Με Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής την Κρίστεν Στιούαρτ (στα 32 της χρόνια αποτελεί και την νεότερη που έχει περάσει ποτέ από αυτή τη θέση) και ανάμεσα στα μέλη τους πιο πρόσφατου νικητές, την Καταλανή σκηνοθέτη Κάρλα Σιμόν (περσινή νικήτρια της Χρυσής Αρκτου με το «Alcarras»), τον Ράντου Τζούντε (νικητή Χρυσής Αρκτου το 2021 με το «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό») οι προσδοκίες μας για δίκαια βραβεία ήταν μεγάλες.

Αντιμετώπισα όλη τη διαδικασία ως ένα μικρό film school: θέλω να μάθω από όλους τους συναδέλφους της επιτροπής. Βλέπαμε ταινίες και συζητούσαμε. Ολοι μαζί. Νιώθω πολύ τυχερή...» | Κρίστεν Σιοτύαρτ

Jury

Οι διευθυντές προγράμματος Μαριέτε Ρίσενμπεκ και Κάρλο Τσατριάν ξεκίνησαν την τελετή απονομής των βραβείων κι όταν τους ζητήθηκε να κάνουν μία σύνοψη του φεστιβάλ, κι οι δύο παραδέχθηκαν ότι η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν η προσέλευση τόσων πολιτικών στο φεστιβάλ. Για παράδειγμα, η Υπουργός Πολιτισμού Κλαούντια Ροτ ήταν εκεί κάθε βράδυ κι έβλεπε ταινίες. Πόσο ουσιαστικός τρόπος να πει κανείς ότι στηρίζει τον πολιτισμό και το σινεμά.

Η Υπουργός Πολιτισμού Κλαούντια Ροτ ήταν εκεί κάθε βράδυ κι έβλεπε ταινίες. Πόσο ουσιαστικός τρόπος να πει κανείς ότι στηρίζει τον πολιτισμό και το σινεμά...»

Κλαούντια Ροτ

Στις ευχάριστες εκπλήξεις, η διπλή βράβευση της Μεξικάνας σκηνοθέτη Τατιάνα Χουέζο για το «The Echo», ενώ στις ανατροπές της βραδιάς ήταν φυσικά το Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Φιλίπ Γκαρέλ (του το απένειμαν αποκαλώντας τον «τον νεότερο όλων»), ο οποίος αφιέρωσε το βραβείο του στον Ζαν Λικ Γκοντάρ, αλλά και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής σε μία ταινία που ομόφωνα αντιπαθήσαμε, το «Bad Living» του Ζουάο Κανίζο.

Δεν υπήρχε όμως μεγαλύτερη ανατροπή από την ίδια τη Χρυσή Αρκτο. Ο ίδιος ο Νικολά Φιλιμπέρ, ο ντοκιμαντερίστας του «Sur l’Adamant» ξεκίνησε τον ευχαριστήριο λόγο του με απορία.

Νικολά Φιλιμπέρ

Καλέ, είστε εντελώς τρελοί;»

Η Κρίστεν Στιούαρτ εξήγησε το σκεπτικό της επιτροπής για να βραβεύσει ένα ντοκιμαντέρ για την ψυχική υγεία. «Πολλοί έχουν προσπαθήσει να δώσουν τον ορισμό του τι είναι τέχνη. Ποιος έχει το δικαίωμα να παράγει τέχνη, ποιος ορίζει την αξία της τέχνης; Ηταν η προσπάθεια ειλικρινής ή κατασκευασμένη, ένα ατύχημα ή ταλέντο - από τον Αριστοτέλη, μέχρι την Σόνταγκ ή τους Beavis and Butt-Head ή τους ακαδημαϊκούς - όλοι έχουν κάτι να πουν. Αλλά με όλο τον σεβασμό: την τέχνη την καταλαβαίνεις, όταν τη δεις. Ή μάλλον την νιώθεις. Κι εμείς στην επιτροπή νιώσαμε στα κόκκαλά μας αυτή την ταινία...»

Kristen stewart

Το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει, ζωντανά, όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες στο ειδικό τμήμα του site που ανανεώνεται συνεχώς.

Διαβάστε αναλυτικά:

sur l adamant

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Χρυσή Αρκτος: στο ντοκιμαντέρ «Sur l’Adamant» του Νικολά Φιλιμπέρ

Αργυρή Αρκτος - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Afire» του Κρίστιαν Πέτσολντ

Αργυρή Αρκτος - Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Bad Living» του Ζουάο Κανίζο

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας: στον Φιλίπ Γκαρέλ για το «Le Grand Chariot»

Σοφία Οτέρα Η συγκίνηση της πιτσιρίκας ήταν μία από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς

Βραβείο Καλύτερου Α' Ρόλου: στη Σοφία Οτέρα του «20,000 Species of Bees» της Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγκουρέν

Τία

Βραβείο Καλύτερου Β' Ρόλου: στην Τία Ιρλιχ, την τρανς πρωταγωνίστριας του «Till the End of the Night» του Κριστόφ Χοχάουζλερ

Βραβείο Σεναρίου: «Μusic» της Ανγκελα Σάνελεκ

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος Στην διευθύντρια φωτογραφίας του «Disco Boy», Ελέν Λουβάρ


Αγγελική Παπούλια Η Αγγελική Παπούλια, μέλος της κριτικής επιτροπής του τμήματος αποκαλύπτει τα βραβεία

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ENCOUNTERS

Καλύτερη Ταινία «Here» του Παζ Ντεβός | Βέλγιο

Ειδικό βραβείο της Επιτροπής: Εξ ημισείας στα «Orlando, My Political Biography» του Πολ Β. Πρεσιάντο (Γαλλία) και «Samsara» του Λουίς Πατίνιο (Iσπανία)

Καλύτερη Σκηνοθεσία στην Τατιάνα Χουέζο για το «The Echo» | Μεξικό


short

ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Χρυσή Αρκτος: «Les Chenilles» των Μισέλ και Νοέλ Κεσερβανί | Γαλλία
Αργυρή Αρκτος: «Dipped in Black» των Μάθιου Θορν και Ντέρικ Λιντς | Αυστραλία
Ειδική Μνεία «It's a Date» της Μαρία Παρφάν | Ουκρανία

πρωτοεμφανιζόμενου

BΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ - ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Α' Βραβείο: «The Klezmer Project» των Λεάντρο Κον και Παλόμα Σάκμαν (Encounters) | Αργεντινή & Αυστρία
Ειδική Μνεία: «The Bride» της Μύριαμ Μπιράρα (Forum) | Ρουάντα

echo

BΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Α' Βραβείο: «The Echo» της Τατιάνα Χουέζο | Μεξικό
Ειδική Μνεία: «Orlando, My Political Biography» του Πολ Β. Πρεσιάντο |

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 73ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.


Το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει, ζωντανά, όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες στο ειδικό τμήμα του site που ανανεώνεται συνεχώς.