Ο Χίρο Χαμάντα είναι ένα παιδί θαύμα της ρομποτικής που ζει στη φανταστική μητρόπολη του Σαν Φρανσόκιο, κάτι μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Τόκυο. Η ζωή του επιφυλάσσει περίεργα παιχνίδια και σύντομα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επικίνδυνη και μυστηριώδη απειλή. Ο Χίρο δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρατεύσει τις δεξιότητες του και να μετατρέψει μια αλλόκοτη παρέα από συντρόφους σε ατρόμητη ομάδα hi-tech σούπερ ηρώων. Με σύμμαχο τον καλύτερο του φίλο, ένα τουρλωτό ρομπότ που ακούει στο όνομα Μπέιμαξ, την εθισμένη στην αδρεναλίνη Γκο-Γκο Τομάγκο, τη μάγισσα της χημείας Ξινομελένια, το τέρας της καθαριότητας Γουασάμπι και τον παθιασμένο Φρεντ, ο Χίρο θα κάνει ό,τι μπορεί για να λύσει το μυστήριο.
Με το «Big Hero 6» η Disney αποφασίζει να ξεκινήσει την δική της σειρά ταινιών με σούπερ ήρωες, πηγαίνοντας κόντρα στην όποια μόδα προσπαθούν να επιβάλουν τα τελευταία χρόνια τα υπόλοιπα στούντιο. Βασισμένη σε μια όχι και τόσο γνωστή σειρά από κόμικς που έκδωσε η Marvel την δεκαετία του ’90, το «Big Hero 6» που αφορά μια ιδιόμορφη ομάδα υπερηρώων από παιδιά και ένα γλυκύτατο, για πολλές αγκαλιές, φουσκωτό ρομπότ, τον Μπέιμαξ, και συνδυάζει τις γνωστές αποτελεσματικές φόρμουλες που χρησιμοποιεί η Disney στις ιστορίες της με την φαντασία, τον δυναμισμό και την καρδιά που έχουν οι ιαπωνικές ταινίες anime, αλλά και με πινελιές από τα φιλμ του αουτέρ Χαγιάο Μιγιαζάκι.
Ακόμα και η φανταστική, υβριδική, μεγαλούπολη του Σαν Φρανσόκυο πρόκειται για το σύμφυρμα δυο εμβληματικών μητροπόλεων, μια τέλεια συνεκτική ισορροπημένη πόλη όπου συνδυάζει με στυλ την αρχιτεκτονική της δύσης με την αισθητική και ατμόσφαιρα της ανατολής. Και όλα αυτά να δείχνουν τόσο ζωντανά και να σφύζουν από ζωή με την βοήθεια του animation από τα στούντιο της Disney, το οποίο φαίνεται να έχει φτάσει σε άλλα, πιο φωτορεαλιστικά επίπεδα.
Οι σκηνοθέτες της ταινίας κατάφεραν να εξισορροπήσουν την δράση με την κωμωδία αλλά χωρίς να κάνουν εκπτώσεις. Η σκηνή μέσα στο αμάξι όπου κυνηγάει την ομάδα ο κακός με την μάσκα του θεάτρου Καμπούκι σίγουρα θα μπορούσε να σταθεί άνετα δίπλα σε μια από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές δράσης μιας live action ταινίας της Marvel χωρίς να χάνει καθόλου από τον εντυπωσιασμό και τις συγκινήσεις μιας τέτοιας σκηνής.
Παρόλη όμως την όποια ευρηματικότητα και όραμα είχαν οι δημιουργοί της στο οπτικό κομμάτι της ταινίας, η ιστορία και οι χαρακτήρες της μοιάζουν να είναι πολύ «Disney» παρά «Marvel». Και αυτό ίσως θα ακούγονταν περισσότερο ως θετικό αν δεν το έπαιζαν εκ του ασφαλούς και με τελείως συγκαταβατικό τρόπο. Αλλά πολλές φορές οι origin ιστορίες δεν είναι πάντα και οι πιο ενδιαφέρουσες.
Πίσω από το υπερηρωικό περιτύλιγμά της κρύβεται μια ιστορία για την κατάθλιψη και την αντιμετώπιση του χαμού ενός αγαπημένου προσώπου, όπου δεν ξεφεύγει από την κοινοτυπία και τις εύκολες συγκινήσεις και κάποια κλισέ.
Αλλά και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες μιας ομάδας από διαφορετικές κουλτούρες και γένη, η οποία καταρρίπτει την όποια ιδιομορφία που θα ήθελε η Disney να έχει στους πρωταγωνιστές της στις τελευταίες της ταινίες, δεν αξιοποιούνται όπως και όσο θα έπρεπε και απλά μένουν στο παρασκήνιο της σχέσης του μικρού Χίρο και του ρομπότ του Μπέιμαξ.
Και είναι αυτή η φιλία μεταξύ των δυο πρωταγωνιστών που καταφέρνει εν τέλει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον γιατί είναι αληθινή, δυνατή και βαθειά. Μια σχέση η οποία θα σου θυμίσει τις δικές σου δυνατές παιδικές φιλίες τότε που όλα ήταν δυνατά.
Και μπορεί με το «Big Hero 6» η Disney να αποτίει τον δικό της φόρο τιμής στο geekdom των κόμικς και των απανταχού υπερηρωών που εμπλουτίζουν τις σελίδες τους ενώ είναι γεμάτη από αναφορές από το βασίλειο της Marvel, απλά ας αναγνωρίσει κάποιος τον πατέρα του Φρεντ και να δει την σκηνή μετά τα credits, αλλά το κάνει με στυλ, εξυπνάδα, χιούμορ και πολύ fun.
Πριν την ταινία προηγείται μια γλυκιά μικρού μήκους ταινία animation το «Feast», ή όπως λέγεται στα ελληνικά «Ο Καλύτερός μου Σκύλος», όπου δείχνει την ζωή του αφεντικού ενός σκύλου μέσα από τα μάτια του τετράποδου φίλου του η οποία αποτελεί από τώρα φαβορί για τα φετινά Οσκαρ.
Κριτική: Χρήστος Μπακατσέλος