Συνέντευξη

Ετοιμάζοντας τους... αυριανούς δημιουργούς: Η Δέσποινα Λαμπαδά του ΙΜΚ μιλά στο Flix για το Fest of Fests

of 10

Μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, το Fest of Fests διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά, με σκοπό να παρέμβει με τον πιο σύγχρονο τρόπο προς όφελος της νεανικής κινηματογραφικής τέχνης.

Ετοιμάζοντας τους... αυριανούς δημιουργούς: Η Δέσποινα Λαμπαδά του ΙΜΚ μιλά στο Flix για το Fest of Fests

Η διεθνής συνάντηση Fest of Fests διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στις 10-12 Ιουνίου 2019, μετά την πρώτη επιτυχημένη συνάντηση, τον Ιούνιο του 2018. Το Fest of Fests συστήνει μια ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας πάνω στην προώθηση της κινηματογραφικής παιδείας στη σχολική εκπαίδευση, αλλά και στον καίριο ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν σε αυτό το πλαίσιο τα παιδικά και νεανικά κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Διαβάστε αναλυτικά: Το Fest of Fests έρχεται τον Ιούνιο για να... ξεκλειδώσει την οθόνη

Ζητήσαμε από τη Δέσποινα Λαμπαδά, υπεύθυνη συντονισμού κι επικοινωνίας του project από το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, περισσότερες πληροφορίες για το σκεπτικό και τους στόχους της διοργάνωσης. Παρακάτω όσα μοιράστηκε μαζί μας, με άξονα την καλλιέργεια και υποστήριξη των θεατών και δημιουργών του σινεμά του αύριο.

fest of fests 607

Πώς αποφασίσατε να διοργανώσετε το Fest of Fests στην Ελλάδα, ποιο ήταν το αρχικό κίνητρο και ο αρχικός στόχος;

Το Fest of Fests ξεκίνησε ουσιαστικά από μια ιδέα της Αθηνάς Ρικάκη. Τη δεκαετία του 2.000, η Αθηνά διοργάνωνε ένα παιδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ, το Kids for Kids, που στην ουσία λειτουργούσε ως δίκτυο παιδικών και νεανικών κινηματογραφικών φεστιβάλ. Πριν από μερικά χρόνια επανέφερε την ιδέα για τη δικτύωση των παιδικών κινηματογραφικών φεστιβάλ, αυτή τη φορά με έναν συγκεκριμένο θεματικό άξονα: την ανταλλαγή πρακτικών και την προώθηση συνεργασιών στον τομέα της εκπαιδευτικής τους δραστηριότητας, με έμφαση στις δράσεις και τις στρατηγικές εκείνες που οδηγούν στην ανάπτυξη «έξυπνων», κριτικών θεατών.

Από εκεί και πέρα, το Iδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αγκάλιασε την ιδέα, καθώς συνδύαζε στοιχεία που βρίσκονται στην καρδιά της αναπτυξιακής του στρατηγικής: την έμφαση στην ανάπτυξη κριτικών και καλλιτεχνικών δεξιοτήτων σε παιδιά (και αυριανούς δημιουργούς), την ειδικότερη εστίαση στον κινηματογράφο, που είναι και ουσιαστικό μέρος της παρακαταθήκης του Μιχάλη Κακογιάννη, και βέβαια την προοπτική να αναδειχτεί η Αθήνα ως σημείο συνάντησης για τα παιδικά και νεανικά κινηματογραφικά φεστιβάλ. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας θεσμός που αξιοποιεί την αλληλεπίδραση που ούτως ή άλλως ευνοείται μέσα στους κύκλους αυτών των φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα δυναμικό περιβάλλον, που καθορίζει το ίδιο τον εαυτό του εμπορικά και πολιτιστικά, οπότε αναζητούμε τρόπους να δημιουργήσουμε ένα «ανταλλακτήριο» καλών πρακτικών.

fest of fests 607

Πώς θεωρείτε ότι η κινηματογραφική παιδεία / εκπαίδευση μπορεί να στηριχτεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία, πώς στην κρατική αρωγή και πώς συνδυάζονται τα δυο;

Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ο ρόλος του Fest of Fests είναι πρώτα και κύρια ρόλος «διευκολυντή» για την επικοινωνία και τη δικτύωση θεσμών και ανθρώπων που υπηρετούν την κινηματογραφική παιδεία εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα και διεθνώς. Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος κανενός για το πώς αξιολογεί την κρατική αρωγή στο έργο του, αλλά έχω την αίσθηση, μετά από αυτά τα δύο χρόνια, ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα η κινηματογραφική παιδεία έχει καταρχήν βασιστεί στην προσωπική δουλειά ανθρώπων με όραμα, που ουσιαστικά δημιούργησαν μια κίνηση από τα κάτω, εμπλέκοντας εκπαιδευτικούς, σχολεία, τοπικές κοινότητες και ούτω καθεξής. Οι δύο φεστιβαλικοί μας εταίροι στο έργο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και το Φεστιβάλ animation Animasyros, σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν. Από την άλλη, είναι σαφές ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια από την Πολιτεία, και ειδικότερα από το Υπουργείο Παιδείας, να δουν πώς μπορεί όλη αυτή η εμπειρία να αποτυπώνεται και να αξιοποιείται συστηματικότερα, και ίσως να ενταχθεί και στην σχολική εκπαίδευση.

fest of fests 2019 607Δέσποινα Λαμπαδά

Ποια ανάμνηση, ακόμα και συγκεκριμένη αν έχετε, κρατάτε περισσότερο από την περσινή διοργάνωση;

Νομίζω ένα σημείο από την εναρκτήρια ομιλία του γενικού συντονιστή των ομάδων εργασίας, του Ντέιβιντ Κλίμαν: Ελεγε πόση σημασία έχει η εκπαίδευση και η ανάπτυξη ενός νεανικού κοινού για την ανάπτυξη των δημιουργικών βιομηχανιών. Πέρα από το ότι αυξάνεται η δεξαμενή των νέων που μπορεί να ασχοληθούν πιο συστηματικά με τον κινηματογράφο, η ίδια η διεύρυνση ενός εκπαιδευμένου κοινού είναι μοχλός ανάπτυξης για την κινηματογραφική παραγωγή, αυξάνει τη ζήτηση για ποιοτικό περιεχόμενο.

Πώς θα εξελίξει το φετινό Fest of Fests τη δουλειά που έγινε πέρσι, τι περισσότερο να περιμένουμε;

Η περυσινή συνάντηση ήταν ένα kick-off, οπότε ήταν και λίγο διερευνητική, και λίγο εορταστική, και σίγουρα πολύ ευρύτερη. Πέρυσι είχαμε συμμετέχοντες κυριολεκτικά απ’ όλον τον κόσμο, από Ινδία μέχρι Λατινική Αμερική. Από τις περυσινές συζητήσεις προέκυψε μια Κοινή Δήλωση, που έθετε και ορισμένους στόχους για τα επόμενα βήματα του Fest of Fests. Μια από τις βασικές προτεραιότητες που τόνιζαν σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ήταν η ανταλλαγή πρακτικών και χάραξη στρατηγικής για τη συστηματική ένταξη της κινηματογραφικής παιδείας στη σχολική εκπαίδευση.

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και μετά το πέρας της συνάντησης, οπότε το περιεχόμενο της φετινής διοργάνωσης προέκυψε από την ανατροφοδότηση των περσινών συμμετεχόντων: ένα ευρωπαϊκό focus group για την κινηματογραφική παιδεία στο πλαίσιο της σχολικής εκπαίδευσης και τον ρόλο των φεστιβάλ σε αυτό το πλαίσιο, γιατί τα φεστιβάλ είναι από τους βασικούς παίκτες στην άτυπη εκπαίδευση. Επιπλέον, διοργανώνουμε και μια ελληνική ημερίδα, με τη συνεργασία της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και με τη συμμετοχή του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής), ώστε τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνάντησης να αξιοποιηθούν άμεσα.

Πέρα από την συνάντηση, φέτος ήταν πιο συστηματικές οι εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο του Fest of Fests. Πέρα από τα εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης και animation που διοργανώνουν οι εταίροι μας, το Φεστιβάλ Ολυμπίας και το Animasyros, εντάξαμε στο παράλληλο πρόγραμμα του Fest of Fests κι ένα εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, όπου το EKOME (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) θα παρουσιάσει μια σειρά εκπαιδευτικών οδηγών για ταινίες από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του BFI (British Film Institute). Δώσαμε έμφαση στο να αναπτυχθούν κάποιες δράσεις που να εμπλέκουν σχολεία της περιοχής του Ταύρου, για να πολλαπλασιαστεί και ο τοπικός αντίκτυπος του όλου έργου. Σημειωτέον ότι οι προβολές παιδικών ταινιών που οργανώνει το Φεστιβάλ Ολυμπίας στη διάρκεια του Fest of Fests στο ΙΜΚ είναι ανοιχτές στο κοινό, και όσα παιδιά έρθουν θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη συζήτηση που ακολουθεί την προβολή.

Στο ερευνητικό κομμάτι του έργου, τώρα, που αφορά μια χαρτογράφηση για τις δράσεις κινηματογραφικής παιδείας διεθνώς, εμπλέκεται ενεργά το ΕΚΟΜΕ, που άλλωστε μας έχει θέσει υπό την επιστημονική του εποπτεία από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε. Εχει δηλαδή ήδη αναπτυχθεί μια σειρά από συνέργειες με φορείς και θεσμούς μέσα στο χρόνο που πέρασε· κι ένας από τους στόχους για το μέλλον είναι η αξιοποίηση αυτών των συνεργειών για την αποκρυστάλλωση μιας θεσμικής μορφής του Fest of Fests ως δικτύου για την κινηματογραφική παιδεία.

fest of fests 2019 607

Το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τι στρατηγική έχει, συνολικά, για το συσχετισμό του με το νέο ελληνικό σινεμά και τους δημιουργούς του;

Το ΙΜΚ αξιοποιεί την πολιτιστική παρακαταθήκη του ιδρυτή του κι έχει δημιουργήσει μια ισχυρή δικτύωση με διεθνή Φεστιβάλ, Πανεπιστήμια καθώς και ιδρύματα και παράγοντες της παγκόσμιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτό το δίκτυο το θέτει στη διάθεση του νέου ελληνικού σινεμά και των δημιουργών του. Στον άμεσο σχεδιασμό του ΙΜΚ είναι η δημιουργία ενός συστήματος παροχής πληροφοριών και διευκολύνσεων ώστε το ελληνικό σινεμά και οι δημιουργοί του να έχουν περισσότερα εργαλεία τα οποία θα εξυπηρετούν την επικοινωνία τους και τη συμμετοχή τους σε διεθνή κέντρα, όπως φεστιβάλ, μεγάλα studio και εταιρείες παραγωγής. Μια τέτοια διεθνής πλατφόρμα είναι και το Life Art Festival της εταιρείας παραγωγής MOR-VISUAL Inc, από το Los Angeles, και σε συνεργασία με τα Nu Boyana Film Studios και τον οίκο Zolotas, ο οποίος έχει σχεδιάσει τα βραβεία.


Η δράση Fest of Fests (Διεθνές Δίκτυο Νεανικών Κινηματογραφικών Φεστιβάλ) είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Αττικής. Φιλοδοξεί να εδραιώσει ένα διεθνές δίκτυο – κοινότητα πρακτικής με τη συμμετοχή παιδικών και νεανικών κινηματογραφικών φεστιβάλ, εκπαιδευτικών οργανισμών, ακαδημαϊκών και δημόσιων φορέων. Στόχος είναι ανταλλαγή πρακτικών και η ενίσχυση των συνεργειών για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής παιδείας για νέους.

  • Ενημερωθείτε για τις παράλληλες δράσεις, εργαστήρια και προβολές εδώ
  • Δείτε το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής συνάντησης εδώ
  • Δείτε το πρόγραμμα του ελληνικού εργαστηρίου εδώ

Δείτε και διαβάστε περισσότερα απ' όσα συνέβησαν στην πρώτη διοργάνωση του Fest of Fests εδώ.