Φεστιβάλ / Βραβεία

Fest of Fests: Μια καινοτόμα δράση για το παιδικό και το νεανικό σινεμά ξεκινά στην Αθήνα

στα 10

To Flix βρέθηκε στην πρεμιέρα του Fest of Fests που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και σας μεταφέρει το κλίμα άλλα και όλα όσα ακούστηκαν εκεί στο πλαίσιο ενός δυναμικού δικτύου που φιλοδοξεί να παρέμβει με τον πιο σύγχρονο τρόπο προς όφελος της νεανικής κινηματογραφικής τέχνης.

Fest of Fests: Μια καινοτόμα δράση για το παιδικό και το νεανικό σινεμά ξεκινά στην Αθήνα
φωτογραφία: Περσεφόνη Μίχου

Η λέξη που χαρακτηρίζει περισσότερο απ'όλες τη δράση του Fest of Fests είναι «καινοτόμα». Με μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Αττικής, στην Αθήνα, από τις 25 ως τις 28 Ιουνίου, συγκεντρώνονται 47 εκπρόσωποι από 24 χώρες που προωθούν παγκοσμίως τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο.

Από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σερβία, την Κροατία, τη Σουηδία ως την Ινδία και το Ιράν, και από τον Καναδά και τις ΗΠΑ ως τη Βραζιλία, διευθυντές και οργανωτές παιδικών και νεανικών κινηματογραφικών φεστιβάλ, επικεφαλής εκπαιδευτικών θεσμικών φορέων και ινστιτούτων, διευθυντές κέντρων κινηματογράφου, εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, παραγωγοί και σκηνοθέτες, φιλοδοξούν να ορίσουν τις βάσεις που θα οδηγήσουν τη νεανική κινηματογραφική τέχνη στην επόμενη μέρα.

φωτογραφίες: Περσεφόνη Μίχου

fest of fests 607

fest of fests 607

Fest of Festsφωτογραφία: ΕΚΟΜΕ

Ενα σχέδιο, καθαρά γυναικεία υπόθεση, μιας και ξεκίνησε από μια ιδέα που είχε η Αθηνά Ρικάκη μαζί με την Ξένια Καλδάρα, επικεφαλής του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, και έχει ως σκοπό την δημιουργία και την καλλιέργεια ενός πιο «έξυπνου» θεατή, με την πρώτη αυτή ετήσια συνάντηση να φιλοδοξεί να γίνει η αρχή για μια ευρύτερη δομημένη συνεργασία των παραγόντων που διαμορφώνουν το τοπίο του κινηματογράφου και των νέων ψηφιακών μέσων για παιδιά και νέους.

Ξεκινώντας με ένα γενικό καλωσόρισμα και χαιρετισμούς από διάφορους φορείς, ανάμεσά τους και από μια γραπτή δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου και της Γενικής Γραμματέως Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δρ. Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και ένα βίντεο του Επικεφαλής της Μονάδας Digi Connect και Μέσων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ματέο Ζακέτι, ο οποίος και ανέφερε πως δημιουργείται ήδη ένας κατάλογος με τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές ταινίες, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες σε όλα τα σχολεία της Ευρώπης. Ακολούθησαν η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, Πάνος Κουάνης, οι οποίοι ανέβηκαν στο βήμα για να δώσουν ένα αμιγώς πιο… πολιτικό χρώμα στην εισαγωγή αυτή, μιλώντας για τα fake news που λειτουργούν ως εργαλεία παραπληροφόρησης σε διάφορα σημαντικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό, αλλά και τη σημασία του πολιτισμού για την ανόρθωση και την ανάπτυξη μιας χώρας και την ανάγκη ενίσχυσης της οπτικοακουστικής παιδείας.

Διαβάστε ακόμα: Fest of Fests: Το νεανικό σινεμά βρήκε το σπίτι του

fest of fests 607

fest of fests 607

Αμέσως μετά η Δέσποινα Λαμπαδά και η Διδώ Πρεβεδούρου, συντονίστριες της δράσης, μίλησαν για τους στόχους του Fest of Fests, αλλά και για το σημαντικό εργαλείο για την επιτυχία του είναι η προσβάσιμη μέσω διαδικτύου ψηφιακή πλατφόρμα 4ης γενιάς screenwiser, η οποία ανατέθηκε έπειτα από διαγωνισμό στην AIT - Athens Information Technology.

Μπορεί να μην είδαμε την πλατφόρμα αυτή σε εφαρμογή (η πλήρης παρουσίασή της θα γίνει την Τετάρτη το πρωί), αλλά μας εξήγησαν πως με την πλατφόρμα αυτή δημιουργείται μια κοινότητα με δομή κοινωνικού δικτύου στην οποία ο χρήστης μπορεί:

  • Να καλύπτει όλες τις ανάγκες του για παγκόσμια κοινωνική δικτύωση, πρόσβαση σε δεδομένα, εργαλεία νέας γνώσης και συνδημιουργίας (εργαστήρια, σεμινάρια κλπ).
  • Να αναπτύσσει συνέργειες και συνεργασίες σε πραγματικό χρόνο. Να έχει εικόνα των χαρτογραφημένων δράσεων κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής παιδείας που σχετίζονται με την ανάπτυξη του «έξυπνου» θεατή.
  • Να έρχεται κοντά σε άλλα μέλη ή ομάδες που έχουν δημιουργικές και καινοτόμες ιδέες.
  • Να εντοπίζει το κατάλληλο φεστιβάλ και να σχεδιάζει συνέργειες κινηματογραφικής παιδείας.

Αυτό ήταν και το έναυσμα για να πάρουν την σκυτάλη οι τέσσερις κύριοι ομιλητές, η πρώην Πρόεδρος του CineKid Festival Σανέτ Ναεγέ, η Πρόεδρος του EFCA (European Children’s Films Association) Μαργκέτ Αλμπέρ, o Γενικός Γραμματέας του CIFEJ (International Center of Films for Children and Young People) Μοχσέν Τσινιφορουσάν και η Πρόεδρος της Διεθνούς Διευθύνουσας Επιτροπής GAPMIL (Global Alliance for Partnerships on Media and Information Literacy Κάρολιν Γουίλσον, για να μας πουν λίγα πράγματα για την κινηματογραφική και οπτικοακουστική παιδεία.

Ουσιαστικά να μιλήσουν για τη σημασία που έχουν οι ταινίες για τα παιδιά και ως μέσο εκπαίδευσης αλλά και ως «πρεσβευτές» που θα ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη. Για την παιδεία που θα δώσει δύναμη στους νέους να αναδημιουργήσουν τον κόσμο στον οποίο ζούμε, λέγοντας τις ιστορίες τους και συμμετέχοντας ενεργά στις πολιτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές διαστάσεις της κοινωνίας στην οποία ζουν. Και τον απώτερο σκοπό της οπτικοακουστικής παιδείας που είναι να παρέχει στους ανθρώπους τα εργαλεία για να μπορούν να διαβάζουν όχι μόνο τις λέξεις στο χαρτί αλλά την εικόνα στην οθόνη, και να αναλύουν και να αξιολογούν τις πληροφορίες για τον κόσμο που μεταφέρεται μέσω αυτών των λέξεων και εικόνων.

fest of fests 607

fest of fests 607

Μετά από μια εισαγωγή για το AnimaSyros και το Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και ένα μικρό απολογισμό για το έργο τους όλα αυτά τα χρόνια τα οποία λειτουργούν (από τους επικεφαλής των φεστιβάλ Βασίλη Καραμιτσάνη και Βούλα Παπαγιάννη, αντίστοιχα), ακολούθησε ίσως και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του Fest of Fests. Η παρουσίαση από την καλλιτεχνική σύμβουλο του θεσμού Κατερίνα Ευαγγελάκου, ενός workshop με τίτλο «Ανάλυση του Φιλμ και Κριτική Σκέψη», το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία των μαθητών του 2ου Γυμνασίου της Αγίας Βαρβάρας. Σε αυτό, τα παιδιά είδαν δυο ταινίες, την «Θηλειά» του Αλφρεντ Χίτσκοκ και το «Χωρίς Μέτρο» του Ντάμιεν Σαζέλ, και αργότερα προσπάθησαν, μέσω της επιχειρηματολογίας (debate), να μιλήσουν για ζητήματα γύρω από το ταλέντο και την πειθαρχία.

Σίγουρα ενδιαφέρουσες, αν μη τι άλλο, παρατηρήσεις και στόχοι οι οποίοι με την υλοποίησή τους θα ανοίξουν τον δρόμο για έναν καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα που θα ευνοεί την κριτική σκέψη. Σημαντικό παράγοντας είναι η έλλειψη του θεωρητικού υπόβαθρου, ειδικά για ενταχθεί με σωστό τρόπο η οπτικοακουστική παιδεία μέσα στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα. Επίσης, αυτό όμως που δεν ακούσαμε είναι το πώς αυτή η πρωτοβουλία θα βρει το δρόμο της όχι μόνο για τις μεγάλες πόλεις, οι οποίες διαθέτουν ήδη τις βάσεις, αλλά για τα μικρά χωριά και μέρη στα οποία που δεν υπάρχει γρήγορο ίντερνετ, ούτε υπάρχουν κινηματογραφικές αίθουσες ή κατάλληλες σχολικές υποδομές για να παρέχουν την δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Μικρά βήματα που γίνονται σιγά σιγά και σίγουρα το μέλλον θα δείξει το που και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει όλο αυτό το εγχείρημα.

fest of fests 607

fest of fests 607

Το Fest of Fests θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη 28 Ιουνίου με ενδιαφέρουσες συζητήσεις και workshops. Πέρα από τη δυναμική της πλατφόρμας screenwiser, η δράση Fest of Fests θα ενισχύεται κάθε χρόνο με διεθνείς συναντήσεις στην Αθήνα όλων των ενεργών και επιδραστικών εκπροσώπων του νεανικού κινηματογράφου παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη

Fest of Fests