Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «UMMI» του Νίκου Αυγουστίδη

of 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «UMMI» του Νίκου Αυγουστίδη

Η Ταινία

Ο εξάχρονος Μοχάμεντ είναι μόνος του σε μια πολυσύχναστη παραλία του Αιγαίου. Κρυμμένος πίσω από έναν βράχο, παρακολουθεί τους λουόμενους και περιμένει τη μητέρα του να έρθει. Την έχασε στη θάλασσα, και τώρα πρέπει να τη βρει ξανά, για να συνεχίσουν μαζί το μεγάλο ταξίδι προς τη Δύση. [UMMI σημαίνει «μητέρα μου» στ’ αραβικά]

UMMI 607

Ο Σκηνοθέτης

Ο Νίκος Αυγουστίδης γεννήθηκε στη Χίο το 1977. Σπούδασε Ιατρική στην Τσεχία (Πανεπιστήμιο Masaryk Brno) και Κινηματογράφο στην Αθήνα, στην Σχολή Σταυράκου. Με τις σπουδαστικές του ταινίες συμμετείχε σε αρκετά φοιτητικά φεστιβάλ (Ελλάδα-Ρωσία-Ισραήλ-Βουλγαρία). Το «UMMI» είναι η πρώτη του ταινία μικρού μήκους μετά την αποφοίτηση του από τη Σχολή Σταυράκου και έχει ήδη συμμετάσχει στα Φεστιβάλ της Odense στη Δανία, του Palm Springs στις Η.Π.Α., στο Mediawave International Film and Music Festival στην Ουγγαρία και στο 22nd International Short Film Week Regensburg της Γερμανίας, όπου και ψηφίστηκε στην πρώτη τριάδα του Audience Preference ανάμεσα σε 88 διαγωνιζόμενα φιλμ.

UMMI 607

5 + 1 ερωτήσεις για το «UMMI»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Δύο από τα βασικά συστατικά που συνθέτουν την κινηματογραφική τέχνη είναι η εικόνα κι η μνήμη. Για μένα οι εικόνες του νησιού που γεννήθηκα και μεγάλωσα συνθέτουν τις γλυκές μνήμες των παιδικών μου χρόνων, γεμάτες από καλοκαίρι, παιχνίδια και την μυρωδιά της μαμάς! Τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιούσα όλο και περισσότερο ότι οι ίδιες εικόνες που σε μένα έφερναν όμορφες αναμνήσεις για κάποια άλλα παιδιά συνθέτουν την απόλυτη φρίκη, τον αποχωρισμό, τον θάνατο. Αυτή την διαπίστωση θέλησα να αποτυπώσω κινηματογραφικά.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Μια ιστορία βίαιου αποχωρισμού στην πιο ξέγνοιαστη εποχή του χρόνου στα πιο ξέγνοιαστα χρόνια της ζωής μας.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα ήθελα να με ρωτήσει με ανυπομονησία, ποια θα είναι η επόμενη ταινία μου και πότε θα είναι έτοιμη. (χαμόγελο)

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Το να κάνεις σινεμά είναι μια διαδικασία από μόνη της επίπονη, πρακτικά και πνευματικά. Είναι όμως κάτι που το γνώριζα και μη σας πω ότι την πνευματική κόπωση την αποζητούσα κιόλας. Το να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας εξαιτίας των γνωστών παθογενειών της κοινωνίας μας, όχι μόνο στον κινηματογράφο. Αυτό που κρατάω είναι η κατάθεση ψυχής και η πειθαρχία όλων των συντελεστών για την αποπεράτωση της ταινίας παρά τις δυσκολίες.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Μια συνάντηση ανθρώπων που αγαπούν τον κινηματογράφο, πιστεύουν στην δύναμη του και στον σκοπό του. Για το ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο το Φεστιβάλ Δράμας ήταν και είναι το πιο πιστό trailer του μέλλοντός του.

info

Hθοποιοί Mohamed Badawy - Αγόρι, Άννα Μαρία Ρέππα - Κορίτσι, Χρυσή Πιτιανού - Μητέρα κοριτσιού / Σενάριο - Σκηνοθεσία Νίκος Αυγουστίδης / Εκτέλεση Παραγωγής Φαίδρα Βόκαλη / Διεύθυνση Φωτογραφίας Γιάννης Φώτου / Art Director Γιώργος Γεωργίου / Μοντάζ Χρήστος Γιαννακόπουλος / Ερμηνεία Τραγουδιού Lamia Bedioui / Παραγωγή Marni Films Νίκος Αυγουστίδης / Οργάνωση Παραγωγής Μίνα Ντρέκη / Διεύθυνση Παραγωγής Ευθύμης Μιχελουδάκης / Ηχοληψία Νίκος Εξαρχος / Σχεδιασμός-Μίξη Ηχου Παναγιώτης Παρασκευαίδης (AUX) / Make up Artist Ιωάννα Λυγίζου / Colour Grading Αγγελος Μάντζιος / Ηλεκτρολόγος Μάρκος Κούκορ / Βοηθοί Σκηνοθέτες Ζαμπέλα Χαβιάρα, Εμμυ Κατσικώστα / Βοηθός Art Department Δανάη Αναγνώστου / Βοηθός DOP Κωνσταντίνος Κιούσης / Βοηθός Κάμερα - DIT Θωμάς Τσιφτελής / Β' Ηλεκτρολόγος Στράτος Κουρλής / Βοηθός Δ. Παραγωγής Σπύρος Σκάνδαλος / Βοηθοί Παραγωγής Βαγγέλης Κουμελάς, Mohamed El Khayit / Φροντιστής Αργύρης Κουμελάς / Storyboards Χριστίνα Αυγουστίδου / Χειριστής Drone Γιώργος Πυργάρης / Φωτογράφος Πλατώ Παντελής Μωρόμαλος

UMMI 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.