Ταξιδεύοντας ως εκεί που έφτασε ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος με τα «Δάκρυα του Βουνού»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 03 APR 2019  /  Μανώλης Κρανάκης

Από τα Τζουμέρκα στη Λευκάδα κι από εκεί στα Αχυρά της Αιτωλοακαρνανίας, ακολουθούμε την πορεία των ηρώων της νέας ταινίας του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου που προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 4 Απριλίου.

Ενα μπουλούκι μαστόρων πέτρας περιπλανιέται όπου υπάρχει δουλειά χτίζοντας σπίτια, γεφύρια, σχολεία, εκκλησίες. Υλικά τους οι πέτρες, τα δάκρυα του βουνού. Και οι ίδιοι όμως ορεσίβιοι, ο τόπος τους φτωχός, τους σπρώχνει σαν άλλα δάκρυα του βουνού, να ξενιτευτούν για να ζήσουν. Οχι πολύ μακριά τους μαίνεται ο πόλεμος. Εξαιτίας του είναι αποκομμένοι απ’ τα χωριά τους σχεδόν δέκα χρόνια. Η προσπάθεια του πρωτομάστορα Μάρκου και των μαστόρων να επιστρέψουν σπίτι τους εξελίσσεται σε μια σκληρή και εξοντωτική Οδύσσεια.

Τα Δάκρυα του Βουνού

Αυτή είναι η υπόθεση της νέας ταινίας του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου που επιστρέφει στη μυθοπλασία για να αφηγηθεί μια διαφορετική «Οδύσσεια» με φόντο την Ελλάδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Δείτε παρακάτω σκηνές από τα γυρίσματα στην ελληνική ύπαιθρο, γνωρίστε μερικούς από τους ήρωες του μύθου και διαβάστε το σημείωμα του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου για την περιήγησή του σε ένα χάρτη που απλώνεται πέρα από τα σύνορα ανθρώπων, εποχών και χωρών.

Τα «Δάκρυα του Βουνού» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου θα προβάλλονται στις αίθουσες από την Πέμπτη 4 Απριλίου.


Στο νησάκι Aγιος Νικόλαος στο έμπα της Λευκάδας

Τα Δάκρυα του Βουνού

Ο τελάλης της Κίρκης

Τα Δάκρυα του Βουνού

Ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος με τον διευθυντή φωτογραφίας Δημήτρη Κορδέλα


Αχυρά: Στο κατεστραμένο απ’τον πόλεμο χωριό του μάστορα Δήμου

Τα Δάκρυα του Βουνού

Σε πρώτο πλάνο ο Σπύρος Ζαμπέλης (Δήμος) και πίσω του το ερειπωμένο χωριό (Αχυρά Αιτωλοακαρνανίας)

Δάκρυα του Βουνού

Από δεξιά: Αντώνης Τολάκης (βοηθός σκηνοθέτη), Δημήτρης Κορδελάς (διευθυντής φωτογραφίας), Βασίλης Κασβίκης (βοηθός οπερατέρ), Στέλιος Χαραλαμπόπουλος και πίσω του ο Γιάννης Γιαννακόπουλος (ηχολήπτης)


Λευκάδα

Δάκρυα του Βουνού

Λευκάδα, Γύρα. Η τελευταία σκηνή της ταινίας

Δάκρυα του Βουνού

Από αριστερά: Αγγελική Φίλη (Πηνελόπη), ο σκηνοθέτης, Νίκος Γεωργόπουλος (Μάρκος-Οδυσσέας) και μπροστά τους ο μικρός Στέφανος Γκριγκόρε (Τηλέμαχος)

Δάκρυα Η σκηνογράφος/ενδυματολόγος Δανάη Ελευσινιώτη στη διάρκεια των γυρισμάτων

Δάκρυα του Βουνού Ο μουσικός Πλάτων Ανδριτσάκης στα γυρίσματα στη Λευκάδα

Δάκρυα του Βουνού

Ο Οδυσσέας/Μάρκος Νίκος Γεωργόπουλος

Δάκρυα του Βουνού

1949, στο καφενείο για την εναρκτήρια σκηνή. Ο σκηνοθέτης και κάποιοι από τους ντόπιους που συμμετείχαν ως ηθοποιοί

Δάκρυα του Βουνού Η συντροφιά των μαστόρων και ο ιδιοκτήτης της οικοδομής

Δάκρυα του Βουνού

Από τα γυρίσματα στην Λευκάδα ο νεκρός Τειρεσίας και ο σύτροφός του, οι στρατιώτες που τους σκότωσαν και οι πραγματικοί ημιονηγοί του σήμερα


Τζουμέρκα

Δάκρυα του Βουνού

Κάτω από την κορυφή Στρογγούλα

Μονή Κιπήνας 607

Μονή Κηπίνας (Στη χώρα των Λωτοφάγων)

Δάκρυα του Βουνού

Προετοιμασία για το άναμα του καμινιού

Δάκρυα του Βουνού

Ο νερόμυλος στα Τζουμέρκα

Τα Δάκρυα του Βουνού

Αποχαιρετιστήρια φωτογραφία για το τέλος των γυρισμάτων


Ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος γράφει για τα «Δάκρυα του Βουνού»

Μια συντροφιά μαστόρων πέτρας, αποκομμένη από τα χωριά της εξαιτίας ενός δεκαετούς πολέμου περιπλανιέται αναζητώντας δουλειά. Υλικά τους οι πέτρες, τα δάκρυα του βουνού. Και οι ίδιοι όμως ορεσίβιοι, ο τόπος τους φτωχός, τους σπρώχνει σαν άλλα δάκρυα του βουνού, να ξενιτευτούν για να ζήσουν. Η προσπάθεια του πρωτομάστορα Μάρκου και των μαστόρων να επιστρέψουν σπίτι τους εξελίσσεται σε μια σκληρή και εξοντωτική οδύσσεια. Άλλωστε η ταινία εμπνέεται από το φερώνυμο έπος. Είναι μια πολύ ελεύθερη μεταγραφή της Οδύσσειας. Ο θεατής εκτός από τη “φανερή” Κίρκη, ίσως αναγνωρίσει και τον Ελπήνορα, τον Πολύφημο, τον ασκό του Αιόλου και τη χώρα των Λωτοφάγων, τα Βόδια του Ήλιου και τους Λαιστρυγόνες, τη μνηστηροφονία και τη ραψωδία λ – τη Νέκυια - την κάθοδο στον κάτω κόσμο και τον Τειρεσία. Ο Μάρκος θα καταλήξει στο τέλος μόνος. Οι σύντροφοι – άλλοι από απληστία, άλλοι από περιέργεια, άλλοι από ανοησία – θα χαθούν. Μόνο αυτός θα κλείσει τ’ αυτιά στις σειρήνες και το παραμυθητικό κάλεσμά τους. Μόνο αυτός θα περιφρονήσει τις παραπλανητικές υποσχέσεις μιας αναδυόμενης ευδαιμονίας, ενός άλλου νέου κόσμου, του πλούτου και της ευμάρειας. Μια ιστορία των αρχών του 20ου αιώνα και ταυτόχρονα μια αλληγορία για το σήμερα.

Οι κοινωνικές και οικονομικές ορίζουσες της εποχής είναι το υπόρρητο στρώμα πάνω και διαμέσου του οποίου κινούνται οι ήρωες της ταινίας. Διακριτικά, επηρεάζει και καθορίζει τη στάση και τις ενέργειες τους. Οι μαστόροι ολιγαρκείς, λιγόλογοι, σκληροί, πελεκημένοι από τη μοναξιά όπως και το σκληρό υλικό που δουλεύουν, προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω ενός καταστροφικού πολέμου, εν μέσω αλλαγών που αδυνατούν να καταλάβουν, για να καταλήξουν αθύρματα της Ιστορίας. Μόνο ο Μάρκος, σημαδεμένος από την πληγή μιας απώλειας και ό,τι αυτό συνεπάγεται σαν εμπειρία ζωής, θα πορευτεί ως το τέλος, όχι του ταξιδιού, αλλά μιας πορείας αυτογνωσίας με γνώμονα το καλό. Σ΄ένα αντίξοο και συχνά εχθρικό περιβάλλον κινούνται σαν ομάδα. Είναι αναγκαία συνθήκη για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη είναι οι συνεκτικοί δεσμοί της ομάδας. Όποτε την εγκαταλείψουν θα το πληρώσουν. Σαν συντροφιά χτιστών μάλιστα διακρίνονται για τη συνεργασία και το συντονισμό τους . Χάρη σ’ αυτά τα στοιχεία θα αφήσουν το θαυμαστό αποτύπωμα τους σε γεφύρια, σπίτια, εκκλησίες . Διόλου τυχαία λοιπόν ο λαός τούς αποκαλούσε “Οι φίλοι του Θεού”.

Κυρίαρχη είναι η παρουσία της φύσης στην ταινία. Είναι τα υλικά της που στα επιδέξια χέρια τους μεταμορφώνονται σε έργα πολιτισμού. Είναι όμως και η διαρκής πάλη του ανθρώπου με τα στοιχεία της φύσης σε μια εποχή που ο εκμηχανισμός δεν έχει γείρει ακόμη την πλάστιγγα στη μεριά του ανθρώπου. Ταυτόχρονα το φυσικό περιβάλλον είναι το φόντο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η ιστορία αυτών των ανθρώπων. Αυτό το περιβάλλον συχνά ορίζει την καθημερινότητά τους και απαιτεί από τη μεριά τους μια συνεχή εγρήγορση. Είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τη γλώσσα της φύσης και έγκαιρα να αποκωδικοποιούν τα μηνύματά της. Γι αυτό και η ηχητική μπάντα έχει μια σημαίνουσα παρουσία στην ταινία. Άλλωστε οι διάλογοι λιτοί, οι απολύτως αναγκαίοι. Οι ήχοι, ισότιμα, δίπλα στους διαλόγους και συχνά αντικαθιστούν το λόγο. Η παρουσία τους πολλές φορές δημιουργεί ρωγμές στο «γλωσσικό προφανές» και επανοηματοδοτεί τις καταστάσεις. Οι άνθρωποι αυτοί, ζώντας για χρόνια μαζί, μακριά από την οικογενειακή εστία, στις παρυφές του πολιτισμένου κόσμου, δεν έχουν να πουν και πολλά μεταξύ τους. Τα πάντα, σχεδόν, έχουν ειπωθεί. Έχουν βγάλει κι οι ίδιοι ρίζες στη σιωπή του βουνού. Είναι ταυτόχρονα μαζί αλλά και ο καθένας μόνος του κλεισμένος στην επιθυμία του νόστου. Στην μακρινή, εκείνη μέρα που θα τους φέρει πάλι στο δικό τους τόπο, στους δικούς τους ανθρώπους, εκεί που έχουν υπόσταση, ταυτότητα.

Στην ταινία η φύση έχει τη δική της χρωματική παλέτα όπως αναδεικνύεται στις διάφορες εποχές και σε διαφορετικές ώρες της μέρας. Από το άσπρο του χιονιού στο σταχτοπράσινο της ελιάς, στο καφεκόκκινο της καστανιάς, στο ζωηρό πράσινο του έλατου την αυγή και το μουντό σκούρο πράσινο στη δύση, στα κίτρινα πλατανόφυλλα του φθινοπώρου, το μπλε της θάλασσας και το δυσερμήνευτα θολό φουσκωμένων ποταμιών και χειμάρρων και τέλος το απόλυτο μαύρο της νύχτας. Στον αντίποδα αυτής της πολύχρωμης κλίμακας, σ’ ό,τι έχει να κάνει με την παρουσία του ανθρώπου, θα βρίσκεται το γκρίζο της πολυκαιρισμένης πέτρας, η εγκατάλειψη, η ερήμωση.

Στο ενδιάμεσο φύσης και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, ο επιχρωματισμένος μαγικός Νέος Κόσμος, ο κόσμος της Lanterna Magica. Και ο ασπρόμαυρος κόσμος της φωτογραφίας να μνημειώνει την ιστορία αυτών των ανθρώπων.


Διαβάστε ακόμη: O Στέλιος Χαραλαμπόπουλος φτιάχνει μια Οδύσσεια με στέρεα υλικά «Τα Δάκρυα του Βουνού»

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.