Ενημέρωση

Δείτε τα Halloween στη σωστή, χρονολογική σειρά - αν τολμάτε!

στα 10

Βάλαμε τα 12 μέχρι στιγμής Halloween στη σειρά. Ή περίπου... Με αφορμή το «Halloween Kills» που βγαίνει στις αίθουσες την 28η Οκτωβρίου.

Flix Team
Δείτε τα Halloween στη σωστή, χρονολογική σειρά - αν τολμάτε!

Ο,τι ξεκίνησε το 1978 με το αριστούργημα του Τζον Κάρπεντερ συνεχίζεται ακάθεκτο, χωρίς προσχήματα και υποτυπώδη συνέχεια μέχρι και σήμερα όπου ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν ολοκληρώνει τη δική του τριλογία - βρισκόμαστε στο δεύτερο μέρος, «Halloween Kills», στις αίθουσες την 28η Οκτωβρίου του 2021.

Ακολουθεί η σωστή σειρά των τεσσάρων (!) timelines της Halloween saga για τον μαραθώνιο που αξίζει στον Μάικλ και την εμμονή του με την Λόρι Στρόουντ. Φυσικά και μοιάζει απαραίτητο το spoiler alert!

Διαβάστε ακόμη: Στη «Νύχτα με τις Μάσκες» του Τζον Κάρπεντερ, ο Μπαμπούλας λέγεται απλά Μάικλ Μάγιερς

Halloween 1978

Halloween του Τζον Κάρπεντερ (1978)

Βρισκόμαστε στο 1963. Ο νεαρός Μάικλ Μάγιερς μαχαιρώνει την αδερφή του, Τζούντιθ. Μετά από 15 χρόνια στο νοσοκομείο, δραπετεύει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ψυχιάτρου του από τότε που ήταν παιδί, δόκτορα Λούμις. Ανάμεσα στα θύματά που θα αφήσει νεκρά στο περασμά του, η εμμονή του Μάικλ Μάγιερς είναι η νεαρή Λόρι Στρόουντ. Τόσες σελίδες στην ιστορία του σινεμά, στην απαρχή των slasher movies, στην πιο εφιαλτική υποδοχή των 80s. Κανείς δεν μίλησε ποτέ πως όσο μεγαλύτερος είσαι, τόσο πιο δύσκολο είναι να δεις το «Halloween» χωρίς να τρομάξεις συθέμελα.

halloween II 1981

Halloween II του Ρικ Ρόζενταλ (1981)

Ζωντανός, παρά τα απανωτά μαχαιρώματα στο πρώτο μέρος, ο Μάικλ επιστρέφει για να αποτελειώσει την Λόρι. Θα τον σταματήσει ο Δρ. Λούμις που πριν θυσιαστεί (!), θα ανακαλύψει και το μυστικό που συνδέει τους δύο αιώνιους μονομάχους. Ο Κάρπεντερ εδώ γράφει αλλά δεν σκηνοθετεί, η Τζέιμι Λι Κέρτις και ο Ντόναλντ Πλέζανς επιστρέφουν - και δεν θα είναι σίγουρα η τελευταία φορά.

Halloween III: Season of the Witch

Halloween III: Season of the Witch του Τόμι Λι Γουάλας (1982)

Παντελώς αποτυχημένη προσπάθεια εκμετάλλευσης του «τίτλου» για να συνεχίστεί το hype με ταινίες που δεν είχαν καμία σχέση με τη μυθολογία του Μάικλ Μάγιερς, αφού ο Κάρπεντερ πίστευε πως το ντεκόρ του Halloween θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά ανθολογίας στο διηνεκές. H μόνη τελικά ταινία που γυρίστηκε από μια ανθολογία που μπήκε αυτοστιγμεί στο συρτάρι, μοιάζει με ένα μείγμα επιστημονικής φαντασίας και ταινίας για τη μαγεία, διαδραματίζεται τη νύχτα του Halloween κι αντιμετωπίζει τις ταινίες που προηγήθηκαν ως... ταινίες, με έναν από τους ήρωές της να βλέπει το τρέιλερ του «Halloween».

Halloween 4

Halloween 4: The Return of Michael Myers του Ντουάιτ Χ. Λίτλ (1988)

Ο Μάικλ Μάγιερς ξυπνάει μετά από 10 χρόνια σε κώμα. Αρα επέζησε του «Halloween II», όπως και ο Δρ. Λούμις του Ντόναλντ Πλέζανς που επιστρέφει κι αυτός. Αυτή που δεν επιστρέφει είναι η Λόρι Στρόουντ της Τζέιμι Λι Κέρτις που έχει υποτιθέμενα σκοτωθεί σε ένα δυστύχημα, οπότε κι ο Μάικλ αρχίζει να κυνηγάει την κόρη της - και ανιψιά του - που έχει μεγαλώσει με θετούς γονείς. Καμία εμπλοκή στο σενάριο του Τζον Κάρπεντερ... Καμία εμπλοκή γενικά.

Halloween 5

Halloween 5: The Revenge of Michael Myers του Ντομινίκ Οθενίν-Ζιράρ (1989)

Φυσικά ο Μάικλ Μάγιερς είναι ζωντανός. Και ο Δρ. Λούμις τον κυνηγά. Η κόρη της Λόρι Στρόουντ - ανηψιά του Μάικλ - έχει χάση τη φωνή της από τον τρόμο, κάτι παρόμοιο με τους θεατές που πλέον δεν είχαν λόγια για να εκφράσουν το αειθαλές του μασκοφόρου serial killer.

halloween 6

Halloween: The Curse of Michael Myers του Τζο Σαπέλ (1995)

Αλλαγή ηθοποιού για την Τζέιμι, κόρη της Λόρι Στρόουντ και ανηψιάς του Μάικλ, (τελική) επιστροφή του Ντόναλντ Πλέζανς και «ενηλικίωση» για τον Πολ Ραντ που είχε πρωταγωνιστήσει ως παιδί στο «Halloween», στο «Halloween II» και λίγο στο «Halloween 4» και τώρα πρέπει να προστατέψει το παιδί της Τζέιμι προκειμένου οι Στρόουντ να μείνουν ζωντανοί. Από τις πιο επεισοδιακές ταινίες της σειράς σε γυρίσματα, από τις πιο «αγαπημένες» των σκληροπυρηνικών, ειδικά στο «producer's cut» που διέσωσε το φρικιαστικό φινάλε.

halloween h20

Halloween H20: 20 Years Later του Στιβ Μάινερ (1998)

Η Τζέιμι Λι Κέρτις επιστρέφει, 20 χρόνια μετά. Το δυστύχημα που την άφησε νεκρή δεν έχει συμβεί ποτέ (ή όπως μαθαίνουμε αργότερα το έκανε στα ψέματα για να αλλάξει ταυτότητα και να ζήσει ελεύθερη από τον τρόμο του Μάικλ). Οπως δεν έχουν συμβεί ποτέ και τα «Halloween 4», «Halloween 5», «Halloween 6». Σίκουελ του «Halloween II», το «Halloween H20: 20 Years Later» πιάνει την ιστορία περίπου από την αρχή, για να υπάρξει χώρος για νέο timeline και ακόμη περισσότερα σίκουελ.

Halloween: Resurrection (2002)

Halloween: Resurrection του Ρικ Ρόζενταλ (2002)

Φυσικά και ο Μάικλ δεν σκοτώθηκε στο «Halloween H20», ούτε και η Λόρι Στρόουντ θα σκοτωθεί σε αυτό εδώ το σίκουελ που ήρθε να εκμεταλλευτεί την τεράστια επιτυχία του προηγούμενου και να φέρει εκτός από την Τζέιμι Λι Κέρτις πίσω και τον Ρικ Ρόζενταλ του «Halloween II» πίσω στη σκηνοθετική καρέκλα. Ακόμη ένα timeline θα τελειώσει.... άδοξα.

halloween 2007

Halloween του Ρομπ Ζόμπι (2007)

Ο Ρομπ Ζόμπι μηδενίζει και τα δύο προηγούμενα - όχι και τόσο ασύνδετα μεταξύ τους - timeline για να πιάσει την ιστορία από την αρχή. Δεν επιστρέφει κανείς, εκτός από την Ντανιέλ Χάρις που έπαιζε την κόρη της Λόρι Στρόουντ, αλλά εδώ παίζει τη φίλη της, Ανι. Οσο για την Λόρι Στρόουντ, αυτή την υποδύεται η Σκάουτ-Τέιλορ Κόμπτον, αφου η Τζέιμι Λι Κέρτις ήθελε λίγο χρόνο πριν επιστρέψει ξανά... Στο ρόλο του Δρ. Λούμις, ο Μάλκολμ Μακ Ντάουελ από το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» τερματίζει τις σινεφιλικές εμμονές του Ζόμπι. Μεγάλη κριτική αποτυχία, τεράστια εμπορική επιτυχία. Μια ταινία σχεδόν χωρίς νόημα, αφού δεν δικαιώνει ούτε καν το ζοφερό κατά τ' άλλα όραμα του δημιουργού του για ταινίες τρόμου που δεν αντέχεις να βλέπεις...

Halloween II (2009)

Halloween 2 του Ρομπ Ζόμπι (2009)

... πράγμα που ο Ζόμπι κάνει εδώ στο σίκουελ του δικού του πρώτου «Halloween» με σκληρές εικόνες μεταλικού τρόμου και τα γνωστά και χιλιοειπωμένα μέχρι και το αναπάντεχο φινάλε.

Halloween

Halloweeen του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν (2018)

Νέο timeline - τέταρτο στη σειρά, όπου ουσιαστικά δεν μεσολάβησε τίποτα ανάμεσα στην πρώτη ταινία του 1978 και σε αυτήν εδώ, ένα στέρεο και - επιτέλους απαραίτητο στην εποχή του - σίκουελ με το άγγιγμα του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν και την ολική επιστροφή της Τζέιμι Λι Κέρτις που βλέπει τον Μάικλ Μάγιερς να το σκάει 40 χρόνια μετά από το ψυχιατρείο για να σκορπίσει και πάλι τον τρόμο. Μαμά, κόρη κι εγγονή, όλες Στρόουντ θα παγιδεύσουν τον Μάικλ, θα του βάλουν φωτιά και θα περιμένουν δύο ακόμη ταινίες που ήταν και η συμφωνία του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν για να κλείσει και αυτό το... timeline.

Halloween Kills

Halloween Kills του Ντείβιντ Γκόρντον Γκριν (2021)

Σίκουελ του πρώτου «Halloween» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν με τον Μάικλ να γλιτώνει από τη φωτιά και το χάος να ξεσπά στο Χάντονβιλ, σε μια βραδιά - την ίδια της πρώτης ταινίας - όπου όλοι είναι αποφασισμένοι να δώσουν το οριστικό τέλος στον εφιάλτη. Και Τζέιμι Λι Κέρτις και.... Ντόναλντ Πλέζανς (!) και αναλογικός τρόμος, παλιομοδίτικος με την πιο meta της έννοιας, αλλά και κλισέ και αστοχίες που μειώνουν το αντίκτυπο της πρώτης ταινίας, εν αναμονή της τρίτης που θα βρει τους πάντες πανέτοιμους για το κλείσιμο ακόμη ενός timeline και το άνοιγμα ενός καινούριου. Αυτή η ιστορία, μάλλον δεν θα τελειώσει ποτέ.

Διαβάστε ακόμη: Trick or Treat: Δέκα σκηνές που μας ανάγκασαν να γιορτάσουμε το Halloween

halloween