Άποψη

Flix Top Ten - 2018: Το νούμερο 1

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2018. Στο Νο 1 μια ταινία βαθιά προσωπική για κάθε έναν από τους θεατές της ξεχωριστά.

Flix Top Ten - 2018: Το νούμερο 1

Ρόμα του Αλφόνσο Κουαρόν

Εχοντας ήδη χτίσει μια καριέρα πάνω σε ξεχωριστές και συχνά σπουδαίες ταινίες, ο Αλφόνσο Κουαρόν, παραδίδει με το «Ρόμα» την πιο προσωπική και μαζί μεγαλειώδη δουλειά του. Στην πραγματικότητα η ιστορία της οικογένειάς του, αλλά μαζί μιας ολόκληρης χώρας και μιας πανανθρώπινης διαδρομής στον μακρύ, δύσκολο, ακαταμάχητο, δρόμο της ζωής, το «Ρόμα» είναι μια από εκείνες τις ταινίες που δεν χρειάζονται την ασφάλεια της απόστασης και την δοκιμασία του χρόνου για να τις χαρακτηρίσεις αριστούργημα. Γιατί πολύ απλά η ουλή που αφήνουν στην καρδιά είναι βαθιά και είναι για πάντα.


Μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2018: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς και κερδίστε δωρεάν σινεμά για όλο το 2019!


Roma 607

Power Points

Ολα όσα θα έπρεπε να λειτουργήσουν εναντίον της, η διάρκεια της, η επιλογή του ασπρόμαυρου, το γεγονός ότι βρέθηκε στην διαμάχη μεταξύ του μεγαλύτερου φεστιβάλ του πλανήτη και της πλατφόρμας του Netflix κάθε άλλο παρά στάθηκαν εμπόδια στην διαδρομή της ταινίας του Κουαρόν. Πολύ απλά γιατί η αληθινή της δύναμη βρίσκεται στην σχέση της που χτίζει με τον θεατή, στο ότι κατορθώνει να γίνει προσωπική στον καθένα από εμάς. Βγαίνοντας από το «Ρόμα» νιώθεις ότι αυτό που είδες σε αφορά σχεδόν το ίδιο άμεσα όσο και τον δημιουργό της. Γιατί ο Κουαρόν κατορθώνει να χτίσει ένα φιλμ που πέρα από τις τεχνικές αρετές και την φιλοδοξία των εικόνων του ενδιαφέρεται πάνω απ όλα γι αυτή την σχέση, για την δημιουργία ενός κόσμου που όχι μόνο θα κατοικήσεις όσο η ταινία παίζει μπροστά στα μάτια σου, μα θα κουβαλάς μαζί σου για καιρό, αν δεν νιώθεις ήδη ότι κάτι από αυτόν ζούσε ήδη μέσα σου.

roma 607

Θα μείνει κλασικό

Πέρα από τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, πέρα από τις υποψηφιότητες για τα Οσκαρ που θα έρθουν, πέρα από τις κορυφές στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, ίσως το πιο ουσιαστικό κατόρθωμα του «Ρόμα» είναι η επιβεβαίωση πως μερικά πράγματα παραμένουν σχεδόν πάντα αμετάλλακτα στην πραγματικότητα και στο σινεμά. Οι άνθρωποι, οι δεσμοί μεταξύ μας, οι κοινές διαδρομές της ζωής, ο τρόπος να αφηγείσαι συναρπαστικά ιστορίες, να μεταφέρεις σε εικόνες κάτι αληθινά μεγάλο και σημαντικό. Και πως ο τρόπος που κοιτάζεις, η οθόνη στην οποία στρέφεις το βλέμμα σου δεν έχει τελικά τόση σημασία όσο αυτό που κοιτάς.

roma 607

Η σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

Από την πρώτη σκηνή όπου η κεντρικη ηρωίδα του φιλμ Κλεό καθαρίζει με τον κουβά το δάπεδο της αυλής του σπιτιού των ηρώων για να δει ένα αεροπλάνο να αντανακλάται εκεί, μέχρι το τέλος το «Ρόμα» είναι γεμάτο σπουδαίες σκηνές που μένουν στην μνήμη. Καμιά όμως δεν είναι τόσο έντονη και τόσο καθοριστική για την πορεία της αφήγησης, όσο εκείνη στην οποία η Κλεό με την γιαγιά της οικογένειας, θα βγουν να αγοράσουν μια κούνια για το μωρό της, όσο γύρω τους ο κόσμος αλλάζει.


Δείτε εδώ την ίδια σκηνή με τον Αλφόνσο Κουαρόν να εξηγεί πως την γύρισαν.


Γράψαμε στο Flix

Οπως όλοι οι σπουδαίοι σκηνοθέτες, έτσι κι ο Κουαρόν κάνει πάντα την ίδια ταινία, ασχολείται με διαφορετικές περιβολές των ίδιων σκέψεων, για τη μοναξιά του ανθρώπου μέσα στο σύνολο, για τα προσωπικά όρια και πώς μπορεί κανείς να τα υπερβεί. Το ίδιο κάνει και στο «Roma», αλλά, αυτή τη φορά, με μεγάλη αυτογνωσία, ειλικρίνεια και ηρεμία. Και μια συγκινητική υπενθύμιση, ότι δεν χρειάζεται να κοιτάς τα αεροπλάνα στην αντανάκλασή τους στο δάπεδο, μπορείς απλώς να κοιτάξεις ψηλά, στον ουρανό.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Ρόμα».

roma 607

Και κάτι ακόμη

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από την οικογενειακή ζωή του Κουαρόν και η ηρωίδα του, από την οικιακή βοηθό τους Λίμπο. Οπως λέει ο σκηνοθέτης «Εχει δει την ταινία τρεις φορές έως τώρα και της αρέσει πολύ, κλαίει πολύ κάθε φορά. Αλλά το πιο όμορφο πράγμα είναι ότι δεν κλαίει για τα όσα συμβαίνουν σ εκείνη, αλλά γιατί νοιάζεται για τα παιδιά στην ιστορία. Δεν επικεντρώνεται στον δικό της πόνο, αλλά ενδιαφέρεται για τα παιδιά».


Διαβάστε όλη τη δεκάδα του Flix για το 2018 όπως αυτή σχηματίζεται καθημερινά:


Roma 607


Μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2018: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς και κερδίστε δωρεάν σινεμά για όλο το 2019!