Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Θόλος» των Νίκου Αποστολόπουλου και Κατερίνας Γεροθανάση

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Θόλος» των Νίκου Αποστολόπουλου και Κατερίνας Γεροθανάση

Η ταινία

Ο Παύλος και ο Λεόν είναι δύο αχώριστοι φίλοι, που ονειρεύονται να ανοίξουν ένα μπαρ μετά το τέλος του πολέμου. Οι γονείς του Παύλου συλλαμβάνονται από τα SS, αφού κάνουν έρευνα στο σπίτι του με σκοπό να βρουν τον Λεόν. Οι δύο φίλοι ξεκινούν ένα ταξίδι διά μέσου του δάσους προκειμένου να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη. Μακριά από τον πολιτισμό, ο Παύλος πολεμά ενάντια στη σκοτεινή πλευρά του, που αρχίζει να ξυπνάει.

Οι σκηνοθέτες

Ο Νίκος Αποστολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1986. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στη σκηνοθεσία και το μοντάζ. Εχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης σε 4 ταινίες μικρού μήκους και ως μοντέρ σε 6 ταινίες μικρού μήκους, πολλές από τις οποίες προβλήθηκαν σε ελληνικά φεστιβάλ αλλά και σε φεστιβάλ του εξωτερικού και απέσπασαν βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Το 2011 του ανατέθηκε από το πρόγραμμα Σταυροδρόμι Πολιτισμών να σκηνοθετήσει τη μικρού μήκους ταινία «Θόλος» και το 2012 από την Ενωση Ελλήνων Διευθυντών Φωτογραφίας η δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους «Pearls Room», η οποία τώρα ξεκινά το ταξίδι της σε διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού.

Η Κατερίνα Γεροθανάση αποφοίτησε από το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2011 με ειδίκευση στο σενάριο και τη σκηνοθεσία. Εχει συμμετάσχει ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης σε 8 ταινίες μικρού μήκους, πολλές από τις οποίες προβλήθηκαν σε ελληνικά φεστιβάλ αλλά και σε φεστιβάλ του εξωτερικού και απέσπασαν βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Το πρώτο της σενάριο μεγάλου μήκους (το οποίο είναι η διπλωματική της εργασία), σε παραγωγή Αθηνάς Καρτάλου, προκρίθηκε στη συμμετοχή του mfi Script 2 Workshops 2012. Επίσης επιλέχθηκε από το 18ο Sarajevo Film Festival για να συμμετάσχει στο 6ο Sarajevo Talent Campus. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 ξεκινά μεταπτυχιακές σπουδές (MA in Screenwriting) στο ifs Koeln.

Τρεις ερωτήσεις για τον «Θόλο»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία σας;

Το κίνητρο για την ταινία δόθηκε με αφορμή το πρόγραμμα «Σταυροδρόμι Πολιτισμών: η συνύπαρξη Ελλήνων και Εβραίων στη Θεσσαλονίκη». Στο πλαίσιο αυτό, αυτό που θέλαμε να αποδώσουμε είναι ότι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα σε ποιά κοινότητα ανήκουν, μπορούν να συμβιώσουν παρά τις όποιες κοινωνικές και πολιτισμικές τους διαφορές. Η πίεση όμως ενός «θόλου» πάνω τους, όπως ένας πόλεμος, για παράδειγμα, αναδεικνύει εντονότερα τις διαφορές τους, δρα ως καταλύτης και τους αποξενώνει. Αυτός ο «θόλος» σε πρώτη ανάγνωση λαβαίνει χώρα κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Η εποχή και ο πόλεμος όμως παρουσιάζονται με ένα τρόπο αχρονικό, αφού οι εχθρικές δυνάμεις δεν εμφανίζονται ποτέ παρά μόνο μέσα από αντικείμενα ή χώρους. Με αυτόν τον τρόπο η ταινία «μιλάει» και στο σήμερα και είναι κάτι παραπάνω από μια ταινία εποχής, αφού η ζωή αποδεικνύει καθημερινά ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Πώς θα την περιγράφατε σε κάποιον που θα σας ρωτούσε τι είναι η ταινία σας;

Δύο νεαρά παιδιά, παγιδευμένα μέσα σε μία δυσμενή κατάσταση, μέσα από ένα ταξίδι επιβίωσης και αυτογνωσίας, συνεχίζουν να ονειρεύονται κάτι απλό και όμορφο.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια μιας ταινίας, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Μικρού μήκους ταινία προσδιορίζουμε, μέσα από την ιστορική και καλλιτεχνική διαδρομή του είδους, μια ελεύθερη έκφραση επικοινωνίας, καθαρά προσωπικής του δημιουργού, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υποβάλλεται σε μια ώσμωση με την πρώτη επαφή της με το κοινό. Η ιστορία του κινηματογράφου έχει επιβάλει στις μεγάλου μήκους ταινίες αφηγηματικά και άλλα όρια. Παρόλ’ αυτά μετά από τόσα χρόνια η μικρού μήκους έχει διατηρήσει μια ποικιλομορφία ενώ παράλληλα αρνείται να υποκύψει σε νόρμες. Ελεύθερη από τέτοιους περιορισμούς (καθώς δεν προορίζεται για κατανάλωση) η μικρού μήκους μπορεί να αποτελέσει μια φρέσκια πηγή έμπνευσης και να συνδυάσει την καλλιτεχνική ελευθερία με την οικονομική ανεξαρτησία.

info

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Γεροθανάση, Νίκος Αποστολόπουλος / Σενάριο: Ελιζαμπέττα Ηλία-Γεωργιάδου / Παίζουν οι : Αινείας Τσαμάτης, Γιώργος Καφετζόπουλος / Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Δασκαλοθανάσης / Σκηνογραφία: Χρύσα Σερδάρη / Ηχοληψία: Αρης Αθανασόπουλος / Μοντάζ: Νίκος Αποστολόπουλος / Παραγωγή: Δέσποινα Σιφνιάδου, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του «Θόλου» και φωτογραφίες και την αφίσα της ταινίας στο gallery