Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2022: «Χυμός Πορτοκάλι» του Δημήτρη Ζάχου

στα 10

Εν αναμονή του 45ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2022: «Χυμός Πορτοκάλι» του Δημήτρη Ζάχου

Η ταινία

Ο Ηλίας δουλεύει ως διανομέας διαφημιστικών φυλλαδίων για να καλύψει τα έξοδά του. Στις κουραστικές διαδρομές της δουλειάς συναντάει ανθρώπους και αντιμετωπίζει δυσκολίες πρωτόγνωρες γι’ αυτόν. Eνας χυμός πορτοκάλι και ένα χαρτονόμισμα των πενήντα ευρώ θα βάλει τον Ηλία σε μιαν απρόσμενη δοκιμασία.

Φεστιβάλ Δράμας 2022 | Γνωρίστε εδώ όλους τους δημιουργούς και τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος

O σκηνοθέτης

O Δημήτρης Ζάχος σπούδασε Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Σκηνοθεσία στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Η πτυχιακή του ταινία με τίτλο «Πιγκουίνοι» κέρδισε διακρίσεις σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, σκηνοθέτησε και σχεδίασε βιντεοπροβολές σε θεατρικές παραστάσεις και βίντεο αρτ εκθέσεις. Το 2020, η ταινία του με τίτλο «Βούτα» ξεχώρισε στο 43ο Φεστιβάλ της Δράμας όπου βραβεύητκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το Βραβείο Σεναρίου και την Τιμητική Διάκριση Σκηνογραφίας και στη συνέχεια προβλήθηκε σε διεθνή φεστιβάλ (CINEMED, Trieste, Cotbus, Tirana, LA Greek Film Festival – Βραβείο Κοινού Orpheus Award).

Φιλμογραφία:

Χύμος Πορτοκάλι (2022)
Βούτα (2020)
Αυστραλία (2017)
Επιχείρηση: Ξένιος Ζευς (2013)
Πιγκουίνοι (2012)

χυμός πορτοκάλι

5 ερωτήσεις για το «Χυμός Πορτοκάλι»

Πώς επιλέξατε το θέμα της ταινίας σας, ποια ήταν η αρχική ιδέα, ποια η ανάγκη να αφηγηθείτε αυτή την ιστορία;

Είναι μια ιστορία που μου εμπιστεύτηκε ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος και μου άρεσε γιατί μιλάει για τη σύγχρονη Αθήνα μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που τη συναντά και όλα είναι πρωτόγνωρα για εκείνον. Μετά με τον κορωνοϊό και την απομόνωση που ζήσαμε όλοι και όλες, αναδείχθηκε και μια ακόμα ευπαθής κοινωνικά ομάδα, όσοι και όσες ζουν αποκομμένοι από τους πολλούς, ή αδύναμοι να ενταχθούν. Ετσι προέκυψε η ανάγκη να μιλήσουμε για όλους τους μοναχικούς ανθρώπους.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του να είσαι σκηνοθέτης στην Ελλάδα σήμερα; Τι σας δυσκόλεψε στην πραγματοποίηση της ταινίας, τι σας έφερε μεγάλη χαρά, ή τι σας εξέπληξε - θετικά ή αρνητικά;

Η δημιουργία της ταινίας ήταν ένα διαρκές ρίσκο. Συνέπεσε και με τη δυσκολία του να υπάρξεις γενικά, όχι μόνο καλλιτεχνικά. Νέοι και παλιοί συνεργάτες φτιάξαμε μια ομάδα που χωρίς τη δύναμή της δεν θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη χαρά. Μετά από μια μεγάλη περίοδο απομόνωσης μπήκαμε σε μια διαδικασία πειραματισμού με τη φόρμα της ταινίας κοινωνικού ρεαλισμού και προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια φρέσκια ταινία στο σήμερα.

Είναι οι πλατφόρμες και η νέα πραγματικότητα του streaming μια ευκαιρία για τη διανομή και προβολή της μικρού μήκους ταινίας; Που στέκεστε στο δίλημμα αίθουσες ή πλατφόρμες;

Η ταινία μικρού μήκους βρίσκει μέσα από τις πλατφόρμες τη δυνατότητα να φτάσει σε χιλιάδες θεατές σε όλο τον κόσμο. Είναι μια μοναδική ευκαιρία επικοινωνίας για όλους μας. Ομως κακά τα ψέματα η εικονική αίθουσα δεν μπορεί με τίποτα να υποκαταστήσει τη θέαση στη σκοτεινή αίθουσα. Ειδικά για τους δημιουργούς που είναι στο ξεκίνημα, η συνάντηση με τους θεατές είναι νομίζω μια εμπειρία που συμπληρώνει τη διαδικασία της δημιουργίας και μπορεί να μας διδάξει πολλά γιατί στο κάτω κάτω ο κινηματογράφος είναι μια τέχνη που αποσκοπεί στην επικοινωνία.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;

Το φεστιβάλ της Δράμας είναι ο σημαντικότερος θεσμός στην Ελλάδα για όλες και όλους τους νέους και τις νέες κινηματογραφιστές και κινηματογραφίστριες. Είναι σημείο συνεύρεσης και απαραίτητη αφετηρία νέων σχέσεων και δημιουργιών. Ευχής έργο να λειτουργήσει και ως πεδίο προβολής των ελληνικών ταινιών στο εξωτερικό.

Ο,τι κι αν γίνει το σινεμά θα επιβιώσει γιατί…

...θα ‘χουμε πάντα ιστορίες να αφηγούμαστε.

Φεστιβάλ Δράμας 2022 | Γνωρίστε εδώ όλους τους δημιουργούς και τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος

Χυμός Πορτοκάλι | Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζάχος | Σενάριο: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος | Φωτογραφία: Μιχάλης Γκατζόγιας | Σκηνογραφία, Ενδυματολογία: Δανάη Ελευσινιώτη | Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς | Πρωτότυπη Μουσική: Σοφία Καμαγιάννη | Ηχος: Αλέξης Κουκιάς – Παντελής | Σχεδιασμός Ήχου: Βάλια Τσέρου | Μακιγιάζ: Βασιλική Γιολάντα Κήτα | Ειδικά Εφέ: Ανέστης Εραλίδης | Color grading: Μάνθος Σάρδης | Παραγωγή: Δημήτρης Ζάχος, Άρης Κοτρώνης Βέττας, Δημήτρης Παπαθανάσης – Long Shot Films, EKK | Παίζουν: Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, Ελισσαίος Βλάχος, Μελίνα Κοτσέλου, Θανάσης Κρομλίδης

Χυμός Πορτοκάλι

Δείτε παρακάτω την ταινία «Πιγκουίνοι» και παρακολουθήστε την ταινία «Βούτα» που προβάλλεται αυτές τις μέρες στο ΕΡΤflix.