Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2021: «Αν Ησουν Ταινια Θα Ησουν Μικρού Μήκους» της Γωγούς Μαραγγούλη

στα 10

Εν αναμονή του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2021: «Αν Ησουν Ταινια Θα Ησουν Μικρού Μήκους» της Γωγούς Μαραγγούλη

Η ταινία

Στο κέντρο της πόλης σε μία ταράτσα με θέα το τσιμέντο, έναν πλάτανο και λίγο από Λυκαβηττό, δύο νέοι φλερτάρουν με την αίσθηση του έρωτα. Η επιμονή τους φέρνει αντιμέτωπους, ο φόβος πιο κοντά και η ανάγκη να ζήσουν κάτι όμορφο και αληθινό τους κρατά εκεί έστω και λίγα λεπτά. Για να καταλάβουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν αρκούν αυτά τα λίγα λεπτά.

Η σκηνοθέτης

Σπούδασε Φυσική στα Ιωάννινα και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στην Αθήνα. Το 2019 έλαβε τιμητικό βραβείο από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου εκπροσωπώντας μαζί με άλλους σκηνοθέτες το Μέλλον του Ελληνικού Κινηματογράφου στη 10η τελετή απονομής βραβείων ΙΡΙΣ. Για την πτυχιακή της ταινία με τίτλο «ΑΖΑΝ», έχει λάβει πέντε βραβεία σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Την άνοιξη του 2020 δημιούργησε τη σειρά με τίτλο «Around Alexandras str» η οποία προβάλλεται στην εφαρμογή του Instagram. Τα τελευταία χρόνια γράφει και σκηνοθετεί ταινίες μικρού μήκους ενώ παράλληλα δημιουργεί οπτικοακουστικό υλικό για καλλιτεχνικά πρότζεκτ. Τον τελευταίο χρόνο αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ομάδας Be Human, έχοντας αναλάβει τον τομέα της δημιουργίας καλλιτεχνικού έργου, ενώ συμβάλλει και στην οργάνωση όλων των δράσεων της ομάδας.

Αν Ησουν Ταινία

4 ερωτήσεις για το «Αν Ησουν Ταινία θα Ησουν Μικρού Μήκους

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία; Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας α' έναν υποψήφιο θεατή;

Νιώθω δυσφορία... Oλες αυτές οι οθόνες σύνδεσης των ανθρώπων, οι ιστορίες που κουκουλώνουν τη μοναξιά, οι ψηφιακές ταυτότητες που καταπίνουν τις πραγματικές. Μια μεγάλη βιτρίνα. Ίσως κουράστηκα. Φανταζόμαστε τι μπορεί να αισθάνεται ο άλλος, δε γνωρίζουμε. Αντί να επικοινωνήσουμε αυτό που θέλουμε σε αυτόν που θέλουμε, «φτιάχνουμε» ιστορίες και περιμένουμε. Ο ένας χαρακτήρας της ταινίας μου δεν περιμένει, προπορεύεται των αναγκών του. Έχει χαθεί η αίσθηση της αφής, της μυρωδιάς, της γεύσης. Θα οδηγήσει σε τοίχο όλο αυτό μάλλον. Δε θα του χωρέσουμε. Δεν έχουμε χρόνο για όλο αυτό το παιχνίδι, που δεν το γνωρίζουμε κιόλας. Πίσω από την ταινία ίσως κρύβεται ένας θυμός που βγαίνει και συμβολικά στην ιστορία, αλλά και μια πίστη ότι μπορούμε να φτιάξουμε κάτι όμορφο που όλοι μας τελικά έχουμε ανάγκη. Έχουμε ανάγκη να αφήσουμε να καθίσει δίπλα μας κάποιος που να θέλει να επικοινωνήσουμε, να μοιραστούμε, να ονειρευτούμε, να σχεδιάσουμε μια βόλτα, να δούμε μία θέα, έτσι απλά.
Θα περιέγραφα την ταινία μου ως ένα δυναμικό ρομάντζο μεταξύ δύο ανήσυχων ψυχών σε μία ταράτσα στο κέντρο της Αθήνας. Eνα σύγχρονο παραμύθι.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Η ταινία αυτή έγινε από ανθρώπους που αγαπούν το σινεμά και φέρουν μία όμορφη πίστη σε αυτό. Χωρίς χρήματα, μαζευτήκαμε και δημιουργήσαμε μία ιστορία και εργαστήκαμε γι’ αυτή. Αυτό είχε την ομορφιά του και τη συγκίνησή του αλλά δυστυχώς δε μπορεί να γίνει αυτό η καθημερινότητα του σινεμά στην Ελλάδα. Μπορείς να κάνεις σήμερα σινεμά αν έχεις αγάπη γι’ αυτό αλλά με περισσότερα μέσα μπορεί και το σινεμά τελικά να κάνει «εσένα». Η ομπρέλα της αγάπης του σινεμά, κάτω από την οποία βρισκόμαστε όλοι αυτοί που το αγαπάμε, χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη.
Η ταινία, από το σενάριό της μέχρι και τα γυρίσματά της, μου δίδαξε έννοιες όπως η επιμονή, η υπομονή, η θέληση, η συντροφιά, η φιλία, η αγάπη. Μιας και για τα γυρίσματά της βρέθηκαν εκεί όλοι οι αγαπημένοι μου άνθρωποι, αποτελεί για μένα ένα όμορφο αναμνηστικό από ένα όμορφο ταξίδι που το μοιράζομαι μαζί τους. . Η ταινία σας θα κάνει πρεμιέρα εν μέσω μιας πρωτόγνωρης συνθήκης για τον κόσμο του σινεμά αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την κατάσταση αυτή τη στιγμή αλλά και το μέλλον του σινεμά;

Για τον κόσμο του σινεμά οι κλειστές αίθουσες ήταν και ακόμη είναι ένα πλήγμα. Είναι πολύ θλιβερό και πρωτόγνωρο. Το ότι συζητάμε όμως για μία πρεμιέρα μιας καινούργιας ταινίας μέσα σε αυτή την κατάσταση κάτι σημαίνει, είναι κάτι ελπιδοφόρο.
Σημαίνει ότι το σινεμά είναι εδώ και βρίσκει τρόπο να τροφοδοτείται συνεχώς από τους ανθρώπους που το αγαπούν. Επομένως θα γίνω αισιόδοξη για το ζήτημα αυτό, μπορεί και από ανάγκη, αλλά πραγματικά θεωρώ πως το σινεμά πάντα θα βρίσκει τον τρόπο του και το δρόμο του.   Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;

Το φεστιβάλ της Δράμας ήταν αυτό που με υποδέχτηκε στον κόσμο του ελληνικού σινεμά πριν από 2 χρόνια. Ήταν ένα καλωσόρισμα στο χώρο, επομένως κατέχει μία όμορφη θέση μέσα μου. Όλη αυτή η προσπάθεια που κάνει τόσα χρόνια αλλά και με τις τελευταίες του αλλαγές δείχνουν μια θέληση και όρεξη και μόνο καλό μπορεί να φέρει αυτό στο κινηματογραφικό τοπίο της χώρας μας.
Οι επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο, δείχνουν πως οι Eλληνες δημιουργοί είναι εδώ, έχουν ματιά και έχουν ιστορίες να αφηγηθούν που αφορούν όλο τον κόσμο.

Αν Ησουν Ταινία

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.