Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2021: «Cortázar» των Αργύρη Γερμανίδη, Κατερίνας Στράουχ

στα 10

Εν αναμονή του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2021: «Cortázar» των Αργύρη Γερμανίδη, Κατερίνας Στράουχ

Η ταινία

Κάπου στην ηπειρωτική χώρα, οι ένοικοι ενός κτιρίου κατευθύνονται υπνοβατώντας προς τα παράθυρα για να δουν τον Σίσυφο να μαζεύει τα πεσμένα φύλλα. Είναι φθινόπωρο. Στο ραδιόφωνο, μια φωνή αναφέρεται στις υδάτινες περιπέτειες του Κορτάσαρ. Μια σειρά θανατηφόρων περιστατικών και εξαφανίσεων συνδέουν το σύστημα ύδρευσης με ένα μυστικό πέρασμα στη θάλασσα.

cortazar 607

Οι σκηνοθέτες

Ο Αργύρης Γερμανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Θεωρία των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Για πάνω από μια δεκαετία εργάστηκε στην Ελλάδα ως σεναριογράφος και σύμβουλος σεναρίων πριν ξεκινήσει να σκηνοθετεί τις δικές του ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Το 2015 μετακόμισε στο Βερολίνο και έκτοτε ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, ως ανεξάρτητος κινηματογραφιστής.

Η Κατερίνα Στράουχ γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Σπούδασε Θέατρο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στράφηκε στον κινηματογράφο όπου εργάστηκε μεταξύ άλλων ως βοηθός σκηνοθέτη και παραγωγής σε διάφορα κινηματογραφικά πρότζεκτ και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Το «Cortázar» είναι η πρώτη της ταινία.

cortazar 607

4 ερωτήσεις για το «Cortázar»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία; Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι καμιά φορά τις ταινίες, όπως τον έρωτα ή τα όνειρα, δεν τις παραγγέλνει κανείς, αλλά τις συναντάει εκεί που δεν το περιμένει. Ο κινηματογράφος οφείλει να αναζητεί την έκπληξη. To «Cortázar» προέκυψε απρόσκλητο μέσα από το σιφόνι ενός νεροχύτη κατά τη διάρκεια ενός κύκλου γυρισμάτων για ένα έργο που δουλεύουμε εδώ και καιρό στο Βερολίνο. Σε ένα βαθμό δεν αποκλείεται να ήταν και μια αντίδραση στη μοναξιά και την ανοησία της εποχής, μια προσπάθεια να ξαναβρούμε ένα χαμένο φίλο ή στήριγμα στο πρόσωπο ενός σπουδαίου Αργεντίνου συγγραφέα που αγαπήσαμε και αγαπάμε. Η ταινία, εκ των υστέρων, θα λέγαμε ότι μοιάζει στις πρώτες μικρού μήκους ταινίες του Γκρίναγουει με την έννοια ότι υπάρχει ένα παιχνίδι παραπλάνησης μέσω του λόγου και της εικόνας.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Εμείς τα τελευταία χρόνια ακολουθούμε το δρόμο μας στο Βερολίνο, όπου το σινεμά έχει τη δική του ζάλη και αδιέξοδα. Στην Ελλάδα, οι επιτυχίες των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους στο φεστιβαλικό κύκλωμα δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί κάπως την τελευταία δεκαετία, αλλά δυστυχώς οι κινηματογραφιστές και κινηματογραφίστριες εξακολουθούν να ζουν σε ένα περιβάλλον υπερβολικής ρευστότητας και αβεβαιότητας. Αυτό ισχύει για τα περισσότερα επαγγέλματα στην Ελλάδα. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο και τίποτα δεν είναι δεδομένο.

cortazar 607

Η ταινία σας θα κάνει πρεμιέρα εν μέσω μιας πρωτόγνωρης συνθήκης για τον κόσμο του σινεμά αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την κατάσταση αυτή τη στιγμή αλλά και το μέλλον του σινεμά;

Ας πούμε ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Εσείς;

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;

Εκτιμούμε πολύ την τόλμη του Φεστιβάλ να υποδεχθεί μια ταινία χαμηλών τόνων, αυτοχρηματοδοτούμενη και ξενόγλωσση. Η επιλογή αυτή φανερώνει πολλά. Σε αντίθεση με διάφορους μύθους που κυκλοφορούν είναι δύσκολο μια εντελώς ανεξάρτητη παραγωγή να καταλήξει από το πουθενά στις αίθουσες ενός καλού φεστιβάλ. Οι διεθνείς επιτυχίες των ελληνικών ταινιών σημαίνει ότι οι έλληνες παραγωγοί και σκηνοθέτες αντιμετωπίζουν τις μικρού μήκους σοβαρά και κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους.

Cortázar | Σκηνοθεσία - Παραγωγή: Αργύρης Γερμανίδης, Κατερίνα Στράουχ │ Σενάριο Κείμενο - Διεύθυνση Φωτογραφίας - Μοντάζ: Αργύρης Γερμανίδης │Σκηνογραφία Ενδυματολογία - Hχος: Αργύρης Γερμανίδης, Κατερίνα Στράουχ │Μουσική: Herman Herrmann │Σχεδιασμός Hχου: Frank Behnke │ Μιξάζ: Alexander Heinze │ Color Grading: Νίκος Βούλγαρης │ Τεχνική Υποστήριξη: Δάνης Καραϊσαρίδης │ DCP: Frenel │ Ηθοποιοί: Elsa Rosengren, Eleonora Esau, David See, Herman Herrmann, Veronika Steinkohl, Jimmy “Trash” Cameron, Kerstin Lindow, Frank Behnke, Karina Papp, Matthias Karageorgiou, Michalis Langenfass, Uwe Meyer, Chrysa Voulgari, Lilian Germanidi, Balso Snell, Esther Becker, Katerina Strauch │ Διάρκεια: 10’

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ και την αφίσα της ταινίας «Cortázar», αλλά και ολόκληρο το «Αριστερά - Δεξιά», την παλαιότερη μικρού μήκους των Αργύρη Γερμανίδη και Σταύρου Ράπτη.

cortazar 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.