Η ταινία
Ο Τεό μένει δίπλα μου. Απολαμβάνει την απομόνωση. Επιλέγει να ζει στο δικό του, ξεχωριστό ρυθμό. Ονειρεύεται να βρει έναν ίδιο άνθρωπο.
O σκηνοθέτης
Ο Χρήστος Καρτέρης γεννήθηκε το 1989 και ζει στο Περιστέρι. Είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Εχει βραβευτεί με το βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Ανδρα Ηθοποιού για την ταινία «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη στο 16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας. Επίσης έχει γράψει και σκηνοθετήσει δύο μικρού μήκους ταινίες, «Το Ρόδι» (2012) και «De Nuevo» (2013), με συμμετοχές σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.
4 ερωτήσεις για το «ΤΕΟ, ο Γείτονάς μου»
Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία; Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;
Με τον Τεό είμαστε φίλοι και γείτονες χρόνια. Κάποιοι θα τον χαρακτήριζαν ιδιόρρυθμο, κάποιοι άλλοι περιθωριακό. Για τον Τεό δεν έχει σημασία. Ο ίδιος έχει καταφέρει να δημιουργήσει τον προσωπικό του μικρόκοσμο, μέσα στον οποίο αισθάνεται άνετα. Ενα σύνολο ξεχωριστών συνηθειών και αντιλήψεων συνθέτουν την αδιατάρακτη ζωή του. Αυτοί οι λόγοι ήταν το κίνητρο για να πιάσω την κάμερα και να τον κινηματογραφήσω πέρσι τέτοια εποχή. Την ταινία θα την περιέγραφα ως μια προσωπογραφία - εξομολόγηση ενός ιδιαίτερου φίλου.
Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;
Το να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα είναι μια γοητευτική και συνάμα δύσκολη υπόθεση. Χρειάζεται να έχεις ένα πλάνο και ένα στόχο ως δημιουργός. Αυτά που κρατάω είναι η υπομονή, η επιμονή και η δουλειά για κάθε πρότζεκτ. Επίσης μεγάλο κομμάτι στο σινεμά βασίζεται στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που το πλαισιώνουν.
Η ταινία σας θα κάνει πρεμιέρα εν μέσω μιας πρωτόγνωρης συνθήκης για τον κόσμο του σινεμά αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την κατάσταση αυτή τη στιγμή αλλά και το μέλλον του σινεμά και πώς θα μπορούσε κανείς να διαβάσει την ταινία σας υπό το πρίσμα της υγειονομικής κρίσης;
Είναι περίεργο και πρωτόγνωρο για όλον τον κόσμο αυτό. Χρειάζεται υπομονή. Το σινεμά μέσα από αυτή την υγειονομική κρίση είναι αναμενόμενο να βάλεται. Είτε είναι στο κομμάτι παραγωγής μιας ταινίας είτε στο κομμάτι της επαφή της με το κοινό. Θα πρέπει όμως να προσαρμοστούμε στις νέες αυτές συνθήκες και να βρίσκονται εναλλακτικές λύσεις, όπως γίνεται. Το σινεμά μέσα από κρίσεις μεγαλώνει και γίνεται ένα ισχυρό μέσο επικοινωνίας.
Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι περιμένετε από τη νέα διεύθυνσή του και τι έχετε να προτείνετε για τη βελτίωσή του;
Το Φεστιβάλ Δράμας είναι μια τρομερή ευκαιρία για κάθε ταινία να επικοινωνήσει με το κοινό. Είναι η δεύτερη φορά που ταινία μου επιλέγεται στο Φεστιβάλ Δράμας και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Το 2012 που συμμετείχα με την πρώτη μου μικρού μήκους ταινία γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους, έκανα φίλους και είδα ταινίες που ακόμα τις θυμάμαι. Βέβαια από τότε έχουν αλλάξει τα πράγματα, αλλά μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει το φεστιβάλ σε κάθε δημιουργό ή θεατή. Το Φεστιβάλ Δράμας είναι ένα σημείο αναφοράς για το ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο. Είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία.
Δείτε παρακάτω το trailer και την αφίσα του «ΤΕΟ, ο Γείτονάς μου», αλλά και ολόκληρη την παλαιότερη ταινία του Χρήστου Καρτέρη, «De Nuevo».
ΤΕΟ, ο Γείτονάς μου | Σενάριο, Σκηνοθεσία, Διεύθυνση Φωτογραφίας, Μοντάζ, Ηχος: Χρήστος Καρτέρης | Βοηθός σκηνοθέτη: Φώτης Σκουρλέτης | Μίξη ήχου: Θάνος Πέτρου | Παραγωγή: Χρήστος Καρτέρης