Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Μόνικα» του Δημήτρη Αργυρίου

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Μόνικα» του Δημήτρη Αργυρίου

Η ταινία

Η Μόνικα ήθελε να γίνει κομμώτρια όταν μεγαλώσει...Τα πράγματα πήγαν λάθος... Αυτή είναι η ιστορία της... Βασισμένο σε αληθινή συνέντευξη με θύμα ανθρώπινης εμπορίας.

Μόνικα 607

Ο σκηνοθέτης

Ο Δημήτρης Αργυρίου αποφοίτησε από το τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου πανεπιστημίου και σπούδασε με υποτροφία Erasmus στο Universität der Künste του Βερολίνου (Udk-Berlin). Εχει γράψει, σκηνοθετήσει και κάνει την παραγωγή σε 7 ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί σε πάνω από 250 διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και έχει κερδίσει πάνω από 20 βραβεία για τις ταινίες του. Ως μοντέρ, έχει στο ενεργητικό του 1 μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ και πάνω από 250 μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, ταινίες, Music Videos, διαφημιστικά και τηλεοπτικά προγράμματα. 
Ζει και εργάζεται ως σκηνοθέτης και μοντέρ στο Βερολίνο, είναι ιδρυτής της NewBorn Short Film Agency,  ενώ παράλληλα από το 2014 είναι μέλος της προκριματικής επιτροπής και προγραμματιστής του International Short Film Festival in Berlin – Interfilm, και από το 2016 είναι διευθυντής προγράμματος του τμήματος NEW VISION στο ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου - Hellas FilmBox Berlin και διευθυντής προγράμματος μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου. Περισσότερα στο https://dimitrisargyriou.com.

Φιλμογραφία

  • 2016, "Monica", 5 min
  • 2015, "Undune", 83 min (Μοντάζ & Συμπαραγωγή)
  • 2014, "The Collector", 13 min
  • 2014, "First Contact, 7 min
  • 2013, “Το Δείπνο | The Dinner”, 11 min
  • 2012, “ONE LINE”, 4 min
  • 2011, "Rec.", 13 min (Directed/Written/Edited/Produced)
  • 2010, "The Pond", 2 min.

Μόνικα 607

5+1 ερωτήσεις για τη «Μόνικα»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ανθρώπινη εμπορία ή αλλιώς η σύγχρονη σκλαβιά είναι ένα από τα σημαντικότερα εκγλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η ιστορία της Μόνικας είναι αληθινή και η Μόνικα υπαρκτό πρόσωπο. Ήταν προσωπική ανάγκη να μοιραστώ την ιστορία της και να της δώσω πρόσωπο. Πήρε αρκετό χρόνο ώστε να βρω την κατάλληλη φόρμα, και τους κατάλληλους συνεργάτες, ώστε να διηγηθώ την ιστορία της με μεγαλύτερη αμεσότητα.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Σαν ένα ποτρέτο ενός θύματος ανθρώπινης εμπορίας.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει  ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Το θέμα της ταινίας μπορεί να εγείρει πολλά ερωτήματα. Ο στόχος της ταινίας είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το θέμα και φυσικά να εγείρει αυτά τα ερωτήματα.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Εχοντας κάνει ταινίες μικρού μήκους σε 6 (ευρωπαικές) χώρες, δεν βρίσκω καμία διαφορά στο να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα, στην Ολλανδία ή στην Γερμανία. Είναι παντού το ίδιο δύσκολο ή εύκολο και παντού υπάρχουν οι άνθρωποι που θα κάνουν τα πάντα ώστε να υπερβούν τα όποια προβλήματα προκύψουν. Κρατάω από αυτή την εμπειρία μια πολύ όμορφη συνεργασία με όλους τους συντελεστές. Το πάθος όταν υπηρετείς έναν σκοπό και μια ιστορία που δεν θα ξεχάσω σύντομα…

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

 Το Φεστιβάλ Δράμας είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαικά φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και ιδιαίτερης αξίας για το ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο, καθώς δίνει την δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να δείξουν την δουλειά τους και να αναπτύξουν την κινηματογραφική τους γλώσσα.

info

Σενάριο - Σκηνοθεσία - Παραγωγή: Δημήτρης Αργυρίου / Monica: Ivana Pavlakovik / Voice Over: Martyna Jatkauskaite-Παλαιολόγου / Φωτογραφία - Κάμερα: Lev Predan Kowarski / Μοντάζ: Δημήτρης Αργυρίου / Sound Design - Mixing: Kai Mueller / Μουσική - Voice Over Recording: Μιχάλης Παλαιολόγου / Συμπαραγωγή: Aleksandra Bilic & Aleksandra Lazarovski

Δείτε εδώ το «Collector» (Μυθοπλασία, 2014, 13', Πολωνία) του Δημήτρη Αργυρίου:

Δείτε εδώ το «Δείπνο» (Μυθοπλασία, 2013, 11', Ελλάδα) του Δημήτρη Αργυρίου

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.