Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Inner Land» της Βίβιαν Παπαγεωργίου

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Inner Land» της Βίβιαν Παπαγεωργίου

Η ταινία

Σε ένα μικρό απομονωμένο χωριό, μια δασκάλα αναλαμβάνει υπηρεσία σε ένα παράξενο σχολείο. Ο υποκειμενικός της χρόνος διαφέρει από αυτόν του σχολείου. Μαθητές και δάσκαλοι την παγιδεύουν σταδιακά στον δικό τους «νεκρό» χρόνο που έχει τους δικούς του νόμους. Ανεπαίσθητα, χτίζονται γύρω της αναπόδραστα τείχη.

Η σκηνοθέτης

Η Βίβιαν Παπαγεωργίου γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Κινηματογράφο στην Σχολή Κιν/φου & Τηλεόρασης Λυκούργος Σταυράκος και στο Nouvelle Sorbonne Paris III και είναι υποψήφια διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Inner Land 607

Λίγα λόγια για την ταινία (από την Βίβιαν Παπαγεωργίου)

Η ταινία συνομιλώντας με τον φανταστικό κινηματογράφο με συμβολικούς όρους περιγράφει την ιστορία της απομόνωσης μιας κοινωνίας, της αποκοπής της από την πραγματικότητα και της επιβολής αυστηρών κανόνων που όλοι πρέπει αν υπακούνε. Ο κανιβαλισμός είναι ο κανόνας και το αίμα εμφανές στο σώμα αυτής της κοινωνίας. Οτιδήποτε είναι διαφορετικό πρέπει να ενσωματωθεί αλλιώς θα φαγωθεί. Είναι μια ταινία για μια κοινωνία σε κρίση όχι με την στενή οικονομική σημασία αλλά με την ευρύτερη πολιτική έννοια.

Inner Land 607

4 ερωτήσεις για το «Inner Land»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η αρχική ιδέα ήταν να γυρίσω μια ταινία στο χωριό καταγωγής της μητέρας μου, σε ένα καταπληκτικό παλιό σχολείο. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο - και σαφώς επηρεασμένη αρνητικά από αυτή την κατάσταση - με ενδιέφερε να κάνω μια ταινία που να μιλάει για τους φόβους μου και για την ανθρωποφαγία που υποβόσκει απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό, θέλοντας έτσι να εκφράσω την τρομοκρατία που νιώθω καθημερινά ως πολίτης αυτής της χώρας.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Η ταινία αυτή μπορεί να διαβαστεί σε πολλά επίπεδα ανάλογα με τα βιώματα του θεατή. Ενας οπαδός των θρίλερ μπορεί να την δει ως ένα θρίλερ με ζόμπι που διαφέρουν από τα «συνηθισμένα». Ενας δάσκαλος ή ένας υπάλληλος μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του στην πρωταγωνίστρια και το αφεντικό του στον Διευθυντή του σχολείου. Αυτό που θεωρώ πως πραγματεύεται η ταινία είναι τα «όχι» και τα «ναι» στην καθημερινότητα μας και η πορεία στην οποία μας οδηγούν οι επιλογές μας.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Στην ουσία της είναι μια θλιβερή ιστορία και ιδανικά θα ήθελα ο θεατής να επαναστατήσει και να αντιδράσει απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν στην διάρκεια της ταινίας. Ιδανικά επίσης θα ήθελα ανάμεσα στους θεατές να βρίσκεται και ο χρηματοδότης της επόμενης ταινίας μου! Ως οπαδός των ταινιών του φανταστικού, θεωρώ πως οι ταινίες του είδους έχουν την δύναμη να μιλήσουν για καταστάσεις που είναι κάποιες φορές δύσκολο να θέσεις με όρους ρεαλιστικού κινηματογράφου.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Είναι η δεύτερη ταινία που κάνω, αν θεωρήσουμε πρώτη ταινία μου, την πτυχιακή μου, που έγινε πριν περίπου δέκα χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα έψαχνα μάταια να βρω χρηματοδότηση, τα παρατούσα, ξαναπροσπαθούσα, ώσπου αποφάσισα πως θα κάνω ταινία για ακόμη μια φορά με αυτο-χρηματοδότηση. Πολλές φορές στην πορεία της ταινίας -η οποία πήρε σχεδόν δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί- θέλησα να τα παρατήσω γιατί είναι τρομερά κουραστικό να προσπαθείς να κάνεις ταινία με το λιγότερο δυνατό κόστος, κάτι που προφανώς δεν είναι πρωτότυπο στον χώρο του κινηματογράφου! Θεωρώ πως οι άνθρωποι που δουλεύουν και σου αφιερώνουν τον πολύτιμο χρόνο τους θα πρέπει να πληρώνονται γι’ αυτό. Όμως αισθάνομαι πολύ τυχερή που και στις δύο ταινίες με βοήθησαν άνθρωποι που δεν ήταν όλοι φίλοι μου –κι όσοι δεν ήταν γίνανε στην πορεία- και σίγουρα θα το ξανάκανα χωρίς δεύτερη σκέψη, ελπίζοντας πάντως αυτή τη φορά σε χρηματοδότηση.

Το «Inner Land» έκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2015 στο Fantafestival, της Ρώμης, παρουσιάστηκε στο 15th Sopot International Film Festival, Πολωνία, στο Macabre Faire Film Festival στο Long Island, Νέα Υόρκη όπου και βραβεύτηκε στην κατηγορία μικρού μήκους για την Καλύτερη Φωτογραφία (Θρασύβουλος Μιταυτσής) & Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία (Ανδρομάχη Μακρίδου) και θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο στο Macabro International Film Festival, στο Mexico City.

Inner Land 607

info

Παραγωγή-Σενάριο-Σκηνοθεσία: Βίβιαν Παπαγεωργίου Συμπαραγωγοί: 2amkinematography, John Fanagan (Ireland) Φωτογραφία: Θρασύβουλος Μιταυτσής Μουσική: Αθανάσιος Νάστος Hχος: Σωτήρης Λάσκαρης Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς Μίξη Hχου: Βάλια Τσέρου Ηθοποιοί: Ανδρομάχη Μακρίδου, Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, Δημήτρης Βούζας

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Inner Land»


Δείτε εδώ το «Final Instance» της Βίβιαν Παπαγεωργίου, το οποίο γυρίστηκε το 2003 σε φιλμ 16mm. Παρουσιάστηκε σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα, κέρδισε βραβείο κοστουμιών στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και ήταν ανάμεσα στις ταινίες φιναλίστ στο AgrigentoCorto Film Festival:


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.