Φεστιβάλ / Βραβεία

Στo «Toni Erdmann» το βραβείο LUX 2016

στα 10

Το φιλμ της Μάρεν Αντε κέρδισε μόλις το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς.

Flix Team
Στo «Toni Erdmann» το βραβείο LUX 2016

Μπορεί να αγνοήθηκε σκανδαλωδώς στα βραβεία των φετινών Καννών, από όπου έφυγε με άδεια χέρια παρ’ όλο που αποτέλεσε την έκπληξη του Φεστιβάλ, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο υπέροχος «Toni Erdmann» δεν θα πάρει το αίμα του πίσω – και όχι μόνο μέσα από τις διθυραμβικές κριτικές που εισπράττει όπου κι αν προβάλλεται.

Συνεχίζοντας τη θριαμβευτική του πορεία, το «Toni Erdmann», η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Γερμανίδας Μάρεν Αντε, μια συμπαραγωγή Γερμανίας, Αυστρίας και Ρουμανίας, κέρδισε το φετινό κινηματογραφικό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο απονεμήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο ειδικής τελετής στην ολομέλεια του Στρασβούργου.

Διαβάστε ακόμη: Η Μάρεν Αντε μιλά στο Flix για το «Toni Erdmann» και για την αγαπημένη της λέξη: «αμηχανία»

Maren Ade LUX award 607Η Μάρεν Αντε, καθώς παραλαμβάνει το βραβείο

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, συνεχάρη τους τρεις φιναλίστ, τη σκηνοθέτιδα Μάρεν Αντε και το επιτελείο της, και δήλωσε τα εξής: «Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ομάδα της νικήτριας ταινίας “Toni Erdmann”. Η ταινία αυτή αποτελεί έναν συνδυασμό μαύρης κωμωδίας και δράματος και περιγράφει τη δύσκολη, τρυφερή και μερικές φορές παράλογη σχέση μεταξύ μιας νέας γυναίκας που ζει στο εξωτερικό και του πατέρα της. Περιγράφει εύστοχα το πώς αλλάζουν οι οικογενειακές σχέσεις και το πόσο μας επηρεάζουν σε μια γηράσκουσα και ανταγωνιστική κοινωνία. Η ταινία δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις, αλλά μέσω της διακωμώδησης διαφόρων καταστάσεων, μας ενθαρρύνει να ψάξουμε αυτά που πρέπει να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε».

Toni Erdmann 607

Οι άλλες δύο ταινίες φιναλίστ για το 2016 ήταν το «As I Open My Eyes» («À peine j’ouvre les yeux», μια συμπαραγωγή Γαλλίας, Τυνησίας, Βελγίου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) της Λεϊλά Μπουζίντ και το «My Life as a Courgette» («Ma vie de courgette», μια συμπαραγωγή μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας) του Κλοντ Μπαρά. Ο νικητής του βραβείου αποφασίζεται κάθε χρόνο έπειτα από ψηφοφορία των ευρωβουλευτών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλύπτει το κόστος του υποτιτλισμού των τριών φιναλίστ ταινιών σε όλες τις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπρόσθετα, χρηματοδοτεί την προσαρμογή της νικήτριας ταινίας για τα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής και στηρίζει την προώθησή της σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη