Φεστιβάλ / Βραβεία

55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Τα καλά και τα κακά

στα 10

Το 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τελείωσε, αφήνοντάς μας με τις εικόνες και τις αναμνήσεις μας από τι φετινή διοργάνωση. Οσο είναι φρέσκες, σημειώνουμε στο ημερολόγιό μας τι μας άρεσε και τι όχι, τι απολαύσαμε και με τι απορήσαμε.

55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Τα καλά και τα κακά

- Το μειωμένο budget της φετινής διοργάνωσης ήταν εμφανές στις παράλληλες εκδηλώσεις και τους φιλοξενούμενους συντελεστές ταινιών.

+ Το πρόγραμμα του Διαγωνιστικού Τμήματος, των Ανοιχτών Οριζόντων και οι Ματιές στα Βαλκάνια ήταν το καλύτερο εδώ και χρόνια. Συγκροτημένο, επίκαιρο, έδινε στους θεατές, στο σύνολό του, μια αντιπροσωπευτική εικόνα του τι συμβαίνει τώρα στο σινεμά του κόσμου.

Διαβάστε εδώ όλα όσα συνέβησαν από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου μέσα και έξω από τις αίθουσες στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Hanna Schygulla 607

- Οι επώνυμοι προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ ήταν λιγότερο εμβληματικές φιγούρες του σινεμά από τα προηγούμενα χρόνια. Η Χάνα Σιγκούλα και το ταμπεραμέντο της έβγαλαν το φίδι από την τρύπα.

+ Η απουσία φλας επέτρεψε σε κοινό και επαγγελματίες να δουν περισσότερες ταινίες.

agora party

+ Το πάρτι της Αγοράς, με djs τον Felizol και τον The Boy ήταν απόλαυση, πηγή εξαλλοτήτων και δίοδος για το ομορφότερο ξημέρωμα στον Θερμαϊκό.

- Η Αποθήκη Γ έχει τέτοια διαβολεμένη ζέστη που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα: ν’ ανοίξουμε κανένα παράθυρο!

Τελετή Λήξης 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 607

+ Το σποτ του Φεστιβάλ, σκηνοθετημένο από τον Γρηγόρη Ρέντη, ήταν όμορφο, ελκυστικό, δημιουργικό κι άνοιγε την όρεξη για ταινίες.

- Οι τελετές Εναρξης και Λήξης ήταν απογοητευτικές: η πρώτη υπερβολικά ασήμαντη (με εξαίρεση την παρουσία της Πηνελόπης Τσιλίκα που το πάλεψε), η δεύτερη υπερβολικά πολιτικάντικη και παρελθοντολάγνα.

sivas01 607

+ Οι τουρκικές ταινίες του Φεστιβάλ, τιμώντας τα 100 χρόνια τουρκικού κινηματογράφου, ήταν από τα καλύτερα δείγματα σύγχρονου σινεμά: τόσο το «Sivas» όσο και ο «Αμνός» ξεχώρισαν κι εντυπωσίασαν.

- Αν φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια ελληνικού κινηματογράφου, τότε το 2006, στην Τελετή Απονομής των Κρατικών Βραβείων, εκείνη που σκηνοθέτησε ο Αγγελος Φραντζής και παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής ο Χρήστος Στέργιογλου, τι γιορτάζαμε και μάθαμε, βλέποντας και τα 36 βίντεο του Αγγελου Ρούβα, την ιστορία των (άλλων, μάλλον), 100 χρόνων ελληνικού σινεμά απ’ έξω;

In the crosswind 607

+ Εκτός από τις μεγάλες, πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς που προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ, από το «Δυο Μέρες, Μια Νύχτα» των αδελφών Νταρντέν μέχρι το «The Cut» του Φατίχ Ακίν, η διοργάνωση ανέδειξε μικρά διαμάντια, όπως οφείλει ένα Φεστιβάλ που σέβεται το πρόγραμμά του. Κρατήστε το «Μάθημα», τους «Πλευρικούς Ανέμους», το «Modris».

- Αφού ο Δημήτρης Εϊπίδης πάντα επιλέγει προσωπικά το πρόγραμμά του, με τη σφραγίδα της πείρας και της άποψής του, τι τον ανάγκασε να συμπεριλάβει στο Φεστιβάλ μια ταινία σαν τον «Πρόμαχο» και μάλιστα στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες; Του άρεσε;

thessaloniki 607

+ Το τμήμα της Αγοράς του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Crossroads, τα Works in Progress, οι άνθρωποι από την Ελλάδα και τη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα που συναντιούνται εκεί, είναι η μια από τις πιο ζωντανές και χρήσιμες πλευρές της διοργάνωσης, που φέρνει άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα για την εξέλιξη του ελληνικού σινεμά.

- Η καθυστέρηση του Κωνσταντίνου Τασούλα ν’ αποφασίσει ποιος θα είναι ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου φέρνει φθορά και μιζέρια: το σίριαλ εξελίχθηκε όλες τις μέρες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, χωρίς κορύφωση, παρά την έλευση της Υφυπουργού Πολιτισμού Αντζελας Γκερέκου τις τελευταίες μέρες, η οποία δεν είπε απολύτως τίποτα σχετικά.

Διαβάστε εδώ όλα όσα συνέβησαν από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου μέσα και έξω από τις αίθουσες στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης