Φεστιβάλ / Βραβεία

Οι «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου στο επίσημο διαγωνιστικό του φεστιβάλ Βενετίας!

στα 10

Μόλις ανακοινώθηκε: ανάμεσα στους πολύκροτους τίτλους του 68ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας, ανάμεσα στα ονόματα του Κρόνενμπεργκ, του Πολάνσκι και του Σόλοντζ, φιγουράρει ο Γιώργος Λάνθιμος και η νέα του ταινία «Αλπεις» για να διεκδικήσει επάξια φέτος τo Χρυσό Λιοντάρι.

Οι «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου στο επίσημο διαγωνιστικό του φεστιβάλ Βενετίας!

Το 68ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας ανακοίνωσε το πρόγραμμά του, και από μία πρώτη ματιά, δικαίωσε τις κριτικές που το θέλουν πλέον να έχει μεταμορφωθεί σε πλατφόρμα των ταινιών που λίγους μήνες μετά θα κονταροχτυπηθούν στην οσκαρική κούρσα.

Πάντως, οι αρχικές προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν: ήδη από το φεστιβάλ Καννών είχαν ξεκινήσει τα πρώτα δημοσιεύματα που ήθελαν τις καινούριες ταινίες του Ρομάν Πολάνσκι («Carnage»), του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ («Α Dangerous Method») και της Αντρεα Αρνολντ («Wuthering Hights») στο επίσημο διαγωνιστικό.

Από τις αρχές του μήνα σας είχαμε μεταφέρει και τις υπόλοιπες φήμες που πρόσθεταν στην επιλογή και τα νέα φιλμ του Τοντ Σόλοντζ («Dark Horse» με τους Μία Φάροου και Κρίστοφερ Γουόκεν ), του Βρετανού εικαστικού και σκηνοθέτη Στιβ ΜακΚουίν («Shame»), του Σουηδού Τόμας Αλφρεντσον που είχε εντυπωσιάσει με το «Ασε το Κακό να Μπει» («Tinker Tailor Soldier Spy»), του Εϊμπελ Φεράρα (με το μελλοντολογικό δράμα «Last Day on Earth»), του Γουίλιαμ Φρίντκιν («Killer Joe» ) και της κόρης του Μάικλ Μαν, Αμι Κάνααν Μαν («Texas Killing Fields»).

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου του 68ου φεστιβάλ Βενετίας ξεκαθάρισε κι επισήμως το τοπίο αποκαλύπτοντας και τα υπόλοιπα ονόματα των σκηνοθετών που θα παρουσιάσουν τις νέες δουλειές τους και θα συναγωνιστούν μεταξύ τους για το Χρυσό Λιοντάρι. Ανάμεσα τους αυτά των Αλεξάντερ Σοκούροφ («Faust»), Φιλίπ Γκαρέλ («A Burning Hot Summer»), Γουίλιαμ Φρίντκιν («Killer Joe») και Μαρζάν Σατραπί και Βενσάν Παρανό («Poulet aux Prunes»).

Και φυσικά, του Γιώργου Λάνθιμου. Από τον Μάιο, και την απουσία του από το φεστιβάλ Καννών, οι φήμες ήθελαν το φεστιβάλ Βενετίας να διεκδικεί την νέα του ταινία «Αλπεις». Πράγματι, η θριαμβεύτρια ομάδα του «Κυνόδοντα» καλείται να κατέβει δυναμικά στο Λίντο και να συναγωνιστεί την αφρόκρεμα της παγκόσμιας κινηματογραφίας. Στα χέρια τους όμως έχουν ένα ακόμα σκοτεινό και απρόβλεπτο σενάριο, γραμμένο και αυτό από τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Ευθύμη Φιλίππου, καθώς κι ένα καστ ηθοποιών (Αριάν Λαμπέντ, Αγγελική Παπούλια, Αρης Σερβετάλης, Τζόννυ Βεκρής) που εμπνέει κάθε εμπιστοσύνη.

Εκτός συναγωνισμού τώρα επιβεβαιώθηκαν οι συμμετοχές του «Contagion» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, του «W.E.» της Μαντόνα, του «Wild Salome» του Αλ Πατσίνο (με τον τελευταίο να παραλαμβάνει φέτος και το τιμητικό βραβείο Jaeger – Le Coultre Glory to the Filmaker)

Το 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα κάνει την μεγάλη πρεμιέρα του με το «The Ides of March» του Τζορτζ Κλούνεϊ στις 31 Αυγούστου και θα ρίξει αυλαία στις 10 Σεπτεμβρίου με το «Damsels in Distress» του Γουίτ Στίλμαν.