Buzz

Η Μαρζάν Σατραπί κι ο Βενσάν Παρονό μαγειρεύουν «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα»

στα 10

Νέα ταινία ετοιμάζουν η Μαρζάν Σατραπί και ο Βενσάν Παρονό, τέσσερα χρόνια μετά το αξέχαστο, πανέμορφο και πάντα επίκαιρο «Περσέπολις».

Η Μαρζάν Σατραπί κι ο Βενσάν Παρονό μαγειρεύουν «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα»
Ρομαντισμός σε τεκνικολόρ και σινεμασκόπ...

«Poulet aux Prunes» ο τίτλος, δηλαδή κοτόπουλο με δαμάσκηνα και, όχι, δεν πρόκειτα ξανά για animation – οι ίδιοι οι δημιουργοί της λένε ότι ενώ θα τους ήταν πολύ εύκολο να ξανακάνουν το «Περσέπολις» σε αμέτρητα σίκουελ, προτίμησαν να μάθουν κάτι καινούριο: το σινεμά σε live action.

Η ταινία είναι ένα συγκινητικό δράμα, τοποθετημένο, φυσικά, στην Τεχεράνη, στα τέλη της δεκαετίας του ’50, βασισμένο και πάλι σε κόμικ της Σατραπί. Ο Νάσερ, διάσημος μουσικός, έχει χάσει κάθε όρεξη για ζωή, απ’όταν καταστράφηκε το αγαπημένο του βιολί. Η θλίψη του γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν η κοπέλα που είχε ερωτευτεί στα νιάτα του, τον συναντά και δεν τον αναγνωρίζει. Ο Νάσερ δεν έχει πια τίποτε άλλο να κάνει, παρά να μείνει στο κρεβάτι του και να περιμένει να πεθάνει. Οκτώ μέρες αργότερα, ο Νάσερ κηδεύεται. Ολοι οι άνθρωποι που τον αγάπησαν στέκονται γύρω του. Η ιστορία μπορεί να ξεκινήσει…

Η υπόθεση της ταινίας μοιάζει αρκετά τρυφερή, λυρική και σκληρή, ώστε να ταιριάζει με το στίγμα των Σατραπί και Παρονό.

Για την αισθητική προσέγγιση στο φιλμ, ο Παρονό μας ανοίγει την όρεξη: «Η ταινία είναι γυρισμένη ολόκληρη μέσα σε στούντιο, ως αναφορά στο σινεμά της παλαιάς κινηματογραφικής φρουράς, του Χίτσκοκ, του Μουρνάου, σε σινεμασκόπ και με κομμάτια τεκνικολόρ.» Ως προς το περιεχόμενο της ταινίας, η Σατραπί εξηγεί: «Χρησιμοποιούμε το θάνατο του Νάσερ για να μιλήσουμε για τη ζωή του, αλλά και για την πολυπλοκότητα της ζωής γενικά. Οταν η ζωή φτάνει στη μεγαλύτερη δυστυχία, κάτι θα γίνει και όλοι θα ξεσπάσουμε σε γέλια. Κάποια στιγμή όλα σταματούν και κάποια στιγμή ξεκινούν πάλι.» Και ο Παρονό προσθέτει: «Παρότι σιχαίνομαι αυτήν την έκφραση, η ταινία μας είναι μια κραυγή αγάπης! Η Μαρζάν κι εγώ είμαστε μεγάλοι σινεφίλ. Βλέπουμε λοιπόν αυτήν τη μεγαλειώδη οθόνη και μέσα της βρίσκονται οι δικές μας ιδέες, λίγο ηλίθιες, λίγο φιλοσοφικές, αστείες ή μελαγχολικές.»

Στο «Poulet aux Prunes» πρωταγωνιστεί ένα διεθνές καστ, ο Ματιέ Αμαλρίκ, ο Τζαμέλ Ντεμπούζ, ο Εντουάρ Μπερ, η Ιρανή καλλονή του «About Elly», Γκολσιφτέ Φαραχανί, ο Ερίκ Καραβακά, η Ιζαμπέλα Ροσελίνι, η Κιάρα Μαστρογιάνι και η Μαρία ντε Μεντέιρος. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες της Γαλλίας τον Οκτώβριο.