Buzz

Πώς μια παλιά κατηγορία βιασμού μπορεί να κοστίσει τα (σίγουρα) Οσκαρ του «Birth of a Nation»

στα 10

Ο Νέιτ Πάρκερ, δημιουργός του «Birth of a Nation», διεκδικητής των μεγαλύτερων φετινών Οσκαρ και ανθρωπιστική απάντηση στις αμερικανικές φυλετικές προκαταλήψεις, βλέπει το μέλλον του να συννεφιάζει.

Πώς μια παλιά κατηγορία βιασμού μπορεί να κοστίσει τα (σίγουρα) Οσκαρ του «Birth of a Nation»

Ο Νέιτ Πάρκερ είναι και θα είναι ο πιο πολυσυζητημένος άντρας της φετινής κινηματογραφικής σεζόν. Ηθοποιός ήδη από το 2004, αποφάσισε να καταπιαστεί με κάτι που έμοιαζε αδύνατο, να σκηνοθετήσει την ταινία «Birth of a Nation» και να πρωταγωνιστήσει σ’ αυτήν (διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία εδώ, την ιστορία του Νατ Τέρνερ, του σκλάβου που οργανώνει επανάσταση στον αμερικανικό Νότο πριν τον εμφύλιο. Συναντώντας το κοινό, την κριτική και τον Τύπο στην καρδιά της νέας φυλετικής διαμάχης στην Αμερική, ένα χρόνο μετά την καταγγελία του #OscarsSoWhite, όταν η φυλετική ισότητα μοιάζει ν’ απειλείται και να οδηγεί σε βίαια ξεσπάσματα, ο Νέιτ Πάρκερ, χωρίς να το περιμένει κανείς, έπιασε το σφυγμό της επικαιρότητας. Κι όπως φαίνεται, έκανε και μια θαυμάσια ταινία. Που προβλέπεται να σαρώσει τα βραβεία της σεζόν, φτάνοντας στα Οσκαρ. Πρόβλεψη που μόλις άρχισε να παραπαίει, εξαιτίας της συνέντευξης του Νέιτ Πάρκερ στο τηλεοπτικό «60 Minutes» και την προθυμία του (αμερικανικού, αλλά και απανταχού) κοινού να ρίξει πρώτο την πέτρα.

Δείτε ακόμη: To νέο τρέιλερ του «Birth of a Nation» επιβεβαιώνει πως αυτή είναι μια από τις μεγάλες ταινίες της χρονιάς

the birth of a nation nate parker 607

Το 1999, ο Πάρκερ και ο τότε συγκάτοικός του στο κολλέγιο όπου φοιτούσαν, ο Τζιν Σελεστίν, κατηγορήθηκαν για απόπειρα βιασμού συμφοιτήτριάς τους. Η δίκη έγινε το 2011, ο Νέιτ Πάρκερ αθωώθηκε, ο Σελεστίν καταδικάστηκε αρχικά και φυλακίστηκε, αλλά αθωώθηκε με έφεση, στην οποία η κοπέλα αρνήθηκε να καταθέσει ξανά. Εκείνη παράτησε τις σπουδές της και λίγα χρόνια αργότερα, το 2012, αυτοκτόνησε. Μιλώντας στο «60 Minutes» και στον Αντερσον Κούπερ, ο Πάρκερ σχολίασε την υπόθεση με σοβαρότητα: «Δεν αισθάνομαι ένοχος,» είπε. «Ως Χριστιανός, που βίωσα αυτήν την ιστορία, ναι, φυσικά. Σήμερα είμαι 36 χρόνων. Και η Πίστη είναι πολύ σημαντική για μένα. Κοιτάζοντας πίσω, σαφώς νιώθω ότι βλέπω τα πράγματα διαφορετικά απ' ό,τι στα 19 μου.»

Διαβάστε ακόμη: Oscars 2017: Κι όμως υπάρχουν ήδη φαβορί

The Birth of a Nation 607

Ωστόσο, ο Πάρκερ καθόλου δεν θέλησε ν' απολογηθεί γι' αυτό το σκοτεινό κομμάτι της ιστορίας του, πράγμα που πολύ θα επιθυμούσε το τηλεοπτικό κοινό, παρότι η Δικαιοσύνη έχει ήδη αποφασίσει σχετικά: «Ξέρετε, κάποια στιγμή πρέπει να το πω ανοιχτά. Κατηγορήθηκα εσφαλμένα. Πήγα στο δικαστήριο. Δικάστηκα. Αθωώθηκα. Η αθωότητά μου αποδείχτηκε. Αθωώθηκα. Και νιώθω φρικτά που αυτή η γυναίκα δε βρίσκεται πια εδώ. Νιώθω φρικτά που η οικογένειά της αναγκάστηκε να διαχειριστεί κάτι τέτοιο. Αλλά καθώς κάθομαι εδώ, το ν' απολογηθώ είναι... όχι.» Για την ακρίβεια, ο τότε συγκάτοικος και συγκατηγορούμενος Τζιν Σελστίν είναι ακόμα στενός φίλος και συνεργάτης του Νέιτ Πάρκερ, συνυπογράφουν, άλλωστε και το σενάριο του «Birth of a Nation». «Η αλήθεια είναι πως ο Τζιν πήγε στη φυλακή για κάτι που δεν έκανε,» δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Πάρκερ.

Διαβάστε ακόμη: Είναι τα Οσκαρ τόσο (υπερβολικά) λευκά, σεξιστικά και στρέιτ, όσο τα κατηγορούν;

The Birth of a Nation 607

Γνωρίζοντας καλά τη συνήθεια του «λαϊκού δικαστηρίου», ο Αντερσον Κούπερ δε δίστασε, προς το τέλος της κουβέντας τους, να ρωτήσει τον Νέιτ Πάρκερ αν πιστεύει ότι μερίδα θεατών δεν θα δει την ταινία του εξαιτίας των παλιότερων, αυτών, κατηγοριών εναντίον του. «Νιώθω ότι αυτό θα ήταν πολύ ατυχές,» επέμεινε ο ηθοποιός. «Η κληρονομιά του Νατ Τέρνερ είναι μεγαλύτερη από εμένα. Είναι μεγαλύτερη απ' όλους μας.»

Δείτε παρακάτω δυο αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Νέιτ Πάρκερ στο «60 Minutes».

Διαβάστε και δείτε ακόμη: