Buzz

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου

στα 10

Το Flix προτείνει τι να δείτε σήμερα στο σπίτι.

Flix Team
Τι βλέπουμε στο σπίτι την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου

Οσο δεν μπορούμε να πάμε σινεμά, δεν σταματάμε να βλέπουμε ταινίες (και σειρές). Και επιλέγουμε για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


Βλέπουμε στο Σπίτι: Αναζητήστε όλες τις προτάσεις του Flix για τις μέρες χωρίς αίθουσες στην ειδική ενότητα «Βλέπουμε στο Σπίτι» που ανανεώνεται συνεχώς


home 607

Σπίτι με Θέα της Ούρσουλα Μεγέρ

Δύο μέρες προβολών απομένουν στο πετυχημένο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, «Νέος ελβετικός κινηματογράφος - Οταν η ζωή θρυμματίζει την πραγματικότητα», που ολοκληρώνεται αύριο, 3 Φεβρουαρίου. Προλάβετε την ταινία της Μεγέρ, με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέλ Ιπέρ. Η ειρηνική καθημερινότητα μιας οικογένειας απειλείται όταν ένας πολυσύχναστος αυτοκινητόδρομος κατασκευάζεται λίγα μόλις μέτρα από το απομονωμένο σπίτι τους στη μέση του πουθενά. Αρνούμενοι να μετακομίσουν, η Μαρτ, ο Μισέλ και τα τρία παιδιά τους, εφευρίσκουν πρωτότυπους τρόπους να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον. Το 2008, η ταινία έλαβε μέρος στο επίσημο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ των Καννών και απέσπασε αρκετές διακρίσεις και βραβεία, συμπεριλαμβανομένων τριών βραβείων César. Η σκηνοθέτης διακρίθηκε και για την ταινία της «Sister» που τιμήθηκε με την Αργυρή Αρκτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Η ταινία αυτή, όπως και το «Σπίτι με Θέα», τιμήθηκαν, επίσης, με τρία βραβεία Quartz στο Swiss Film Award, και εκπροσώπησαν την Ελβετία στα Οσκαρ.

Η ταινία προβάλλεται στο αφιέρωμα στον Νέο Ελβετικό Κινηματογράφο, online στην Ταινιοθήκη.

mildred pierce 607

Mildred Pierce του Τοντ Χέινς

Βασισμένη στο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα του Τζέιμς Κέιν που διαδραματίζεται την εποχή της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, διασκευασμένου επίσης σε ταινία από τον Μάικλ Κέρτιζ, το 1945, με την Τζόαν Κρόφορντ, πρόκειται για το συναρπαστικό πορτρέτο μιας ευάλωτης, αλλά αδάμαστης γυναίκας που δεν το βάζει κάτω και αγωνίζεται σε δύσκολους καιρούς. Μια γυναίκα που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα και για να ζήσει και τα δυο της παιδιά όταν ο άντρας της την εγκαταλείπει για μια άλλη γυναίκα. Η Μίλντρεντ έχει ταλέντο στη μαγειρική και είναι προικισμένη με βαθύ αίσθημα ηθικής. Από σερβιτόρα γίνεται ιδιοκτήτρια εστιατορίου και ενθαρρύνει τη μεγάλη κόρη της να κυνηγήσει τα όνειρά της για επιτυχία και κοινωνική καταξίωση. Πρωταγωνιστεί η Κέιτ Γουίνσλετ, ενώ την κόρη της ενσαρκώνει η Εβαν Ρέιτσελ Γουντ, σε μια αριστουργηματική μίνι-σειρά πέντε επεισοδίων του 2011, όταν, ακόμα, το να κάνουν τηλεόραση (έστω, HBO!) ένας διακεκριμμένος κινηματογραφικός σκηνοθέτης κι ένα καστ από σταρ του σινεμά αποτελούσε επαναστατική πράξη. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

H σειρά προβάλλεται στο ΕΡΤFlix.

josep 607

Γιοσέπ (Josep, 2020) του Ορέλ

Φεβρουάριος 1939. Η Γαλλική κυβέρνηση κατακλύζεται από Ισπανούς που αποδρούν από τη δικτατορία του Φράνκο και η λύση που βρίσκει είναι να τους συσσωρεύσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου οι πρόσφυγες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να χτίσουν τους δικούς τους στρατώνες, να τρέφονται με τα άλογα που τους μετέφεραν έξω από τη χώρα τους, και να πεθάνουν ανά εκατοντάδες λόγω της έλλειψης υγιεινής και νερού. Σε ένα από αυτά τα στρατόπεδα, δύο άνδρες, χωρισμένοι από τα συρματοπλέγματα, θα γίνουν φίλοι μεταξύ τους. Ο ένας είναι αστυνομικός, ο άλλος είναι ο Γιοσέπ Μπαρτολί, σχεδιαστής αλλά και μαχητής κατά του Φράνκο. H πρώτη ταινία του Ορέλ, του γνωστού κομίστα της Le Monde είναι ένα ενήλικο, ελπιδοφόρο, πολιτικό animation που επιλέχθηκε για το επίσημο πρόγραμμα του (ακυρωμενου) φεστιβάλ των Καννών 2020. Διαβάστε την κριτική του Flix για την ταινία εδώ.

H ταινία προβάλλεται στο My French Film Festival που διεξάγεται από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Φεβουαρίου.

I Tonya 607

Εγώ, η Τόνια του Κρεγκ Γκιλέσπι

Στις 6 Ιανουαρίου του 1994, η αμερικανίδα πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Νάνσι Κέριγκαν δέχεται επίθεση από άγνωστο με λοστό, ο οποίος σπάει το γόνατό της και βάζει σε κίνδυνο την υποψηφιότητά της για τους επικείμενους Ολυμπιακούς αγώνες. Λίγο αργότερα, η έρευνα του FBI αποκαλύπτει το δράστη (έναν πληρωμένο μπράβο) και τον ηθικό αυτουργό: τον σύζυγο της Τόνια Χάρντινγκ - της βασικής της αντιπάλου της Κέριγκαν στην Ολυμπιακή ομάδα. Οποιος θυμάται τα δημοσιεύματα της εποχής πιστεύει ότι ξέρει την ιστορία: η πριγκίπισσα του πάγου που σακατεύτηκε από τη white-trash ημίτρελη ανταγωνίστριά της. Η Κέριγκαν κατέληξε με το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς. Η Χάρντινγκ δήλωσε ένοχη στο δικαστήριο και καθαιρέθηκε, όχι μόνο από την ολυμπιακή ομάδα, αλλά με ισόβιο αποκλεισμό από το πατινάζ γενικότερα. Κατέληξε σε εξευτελιστικούς αγώνες θεάματος γυναικείου wrestling, πριν αποσυρθεί εντελώς από το δημόσιο βίο. Η ταινία του Γκιλέσπι, με μια εξαιρετική Μάργκο Ρόμπι στον κεντρικό ρόλο, λέει τη δική της πλευρά της ιστορίας. Γυρισμένο ως ένα θρίλερ μαύρης κωμωδίας, το φιλμ έκανε το τριπλό αξελ άλμα του και προσγειώθηκε με αυτοπεποίθηση στα Οσκαρ του 2018.

Η ταινία προβάλλεται στην ΕΡΤ2 στις 22.00

Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών 607

Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών του Σύλλα Τζουμέρκα

Η Ελισάβετ είναι μια ηρωίδα αντι-μπάρμπι. Δυναμική, αθυρόστομη αστυνομικίνα, ξαποστέλνεται εκβιαστικά από τον «βρώμικο» διοικητή της, στο ακίνητο Μεσολόγγι. Ακίνητο μέσα στο πείσμα της ιστορίας του, των πολιορκημένων κατοίκων που διεκδίκησαν αυτοκτονικά την ελευθερία τους. Κι ακίνητο σαν τα νερά της λιμνοθάλασσάς του, του μυσταγωγικού τοπίου του, ιδανικού τόπου για πνιγμένα εγκλήματα. Μέσα στη μικρή κοινότητα που επιβλέπει, η Ελισάβετ είναι μια σπασμένη κούκλα: τα ξανθά μπουκλωτά μαλλιά της μοιάζουν με κωμική περούκα, τα ρούχα της είναι ένα οξύμωρο, κολλητά στο σώμα, λαμέ και δερμάτινα, πίνει σαν να μην υπάρχει αύριο και βρίζει σαν να μην υπάρχει άλλη γλώσσα. Είναι θυμωμένη, κατεστραμμένη και σαρωτική. Ο μικρός χορός που στήνεται γύρω της αποτελείται από μια χούφτα ανθρώπων, στερεότυπων της μικρής πόλης και μαζί ολοζώντανων: ο πουλημένος εισαγγελέας, ο μυστηριώδης, μουγκός αδελφός του, ο γιατρός με τη διπλή ζωή, ο λαϊκός σταρ τραγουδιστής με τη θολωμένη λάμψη και τα ακόμα πιο θολωμένα μάτια, η βγαλμένη από το βούρκο του Τενεσί μπαργούμαν. Και η Ρίτα. Η ρωμαλέα αδελφή του τραγουδιστή, που δουλεύει πρωί-βράδυ, ως καθαρίστρια κι ως εργάτρια στην «επεξεργασία» των χελιών, μια γυναίκα που μοιάζει, με τη σωματική δύναμη και με τη γρήγορη μηχανή της, να θέλει να ισοπεδώσει ένα φευγαλέο εσωτερικό τρόμο. Ενα έγκλημα θ' απαιτήσει διαλεύκανση και θα φέρει στην επιφάνεια ένα ομαδικά θαμμένο μυστικό. Η Ελισάβετ και η Ρίτα θα χρησιμοποιήσουν η μία την άλλη για την ηρωική τους έξοδο. Το φιλμ του Σύλλα Τζουμέρκα, με παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου και δύο βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, φέρνει το έγκλημα και την τιμωρία, στο βάλτο της ελληνικής επαρχίας. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική του Flix για την ταινία εδώ.

Η ταινία προβάλλεται στο Nova Cinema 2 στις 19.55


Βλέπουμε στο Σπίτι: Αναζητήστε όλες τις προτάσεις του Flix για τις μέρες χωρίς αίθουσες στην ειδική ενότητα «Βλέπουμε στο Σπίτι» που ανανεώνεται συνεχώς