Φεστιβάλ / Βραβεία

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2016: O θρίαμβος του «Toni Erdmann» στην πιο πολιτική τελετή των τελευταίων χρόνων

στα 10

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου δικαίωσε το «Toni Erdmann» αλλά και τη φήμη της ως μια έντονα πολιτική ομάδα καλλιτεχνών που οφείλει να διαφυλάττει την ελευθερία στην έκφραση, την αυτοδιάθεση, τη διαφορετικότητα.

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2016: O θρίαμβος του «Toni Erdmann» στην πιο πολιτική τελετή των τελευταίων χρόνων

Στην πραγματικότητα, η πιο σημαντική στιγμή των Ευρωπαϊκών Βραβείων που έγιναν φέτος στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν αυτή όταν το «Toni Erdmann» κέρδιζε και το πέμπτο μεγάλο βραβείο της βραδιάς, παίρνοντας την εκδίκηση που περίμενε εδώ και μήνες από την παράλειψη - σκάνδαλο των Καννών - όταν φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα, η σπουδαία ταινίας της Μάρεν Αντε έφευγε από το Φεστιβάλ χωρίς κανένα βραβείο.

Sandra Huller EFA 2016 H Σάντρα Χούλερ του «Toni Erdmann» με το βραβείο της Ευρωπαίας Ηθοποιού 2016

Maren Ade EFA 2016 H Μάρεν Αντε με το βραβείο σκηνοθεσίας για το «Toni Erdmann»

Peter Simonichek EFA 2016 O Πίτερ Σιμόνιτσεκ, πρωταγωνιστής του «Toni Erdmann» με το βραβείο Ευρωπαίου Ηθοποιού 2016

Ο θρίαμβος, όμως, του «Toni Erdmann» - όπως και το γεγονός που επεσήμανε η δημιουργός του Μάρεν Αντε πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Βραβείων που ταινία με σκηνοθέτη γυναίκα κερδίζει το μεγάλο βραβείο - έμελλε να υποβιβαστεί και την ίδια στιγμή να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο από μια τελετή που έκρυβε μερικές πραγματικά συγκινητικές στιγμές και κυρίως την πιο αιχμηρή πολιτική «ατζέντα» των τελευταίων χρόνων. Σε μια έκρηξη θαρραλέας σάτιρας και αιχμηρής κριτικής, ο παρουσιαστής Μάτσιε Στουρ, Πολωνός ηθοποιός που θα άξιζε μια πραγματικά διεθνή καριέρα, τα έβαλε με όλους και με όλα σε ένα «οσκαρικού» επιπέδου ρεσιτάλ που δεν άφησε απέξω ούτε την ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας, ούτε το γεγονός ότι ο (γιατί;) τιμώμενος για την καριέρα του Πιρς Μπρόσναν δεν ήθελε να αναφέρονται σε αυτόν ως «πρώην 007»...

Η 29η Τελετή Απονομής των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου προβλήθηκε ζωντανά και θα προβληθεί μαγνητοσκοπημένη και με ελληνικούς υπότιτλους τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου από την COSMOTE TV στις 20.00 στο COSMOTE CINEMA 2HD.

European Film Awards 2016 Ο παρουσιαστής Μάτσιε Στουρ

Τα θέματα της ανόδου της ακροδεξιάς, της καλλιτεχνικής λογοκρισίας, της διχασμένης Ευρώπης και του Brexit μονοπώλησαν κάθε ομιλία του οικοδεσπότη, των παρουσιαστών των βραβείων και των βραβευμένων, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω στα βίντεο με όλους τους ευχαριστήριους λόγους της βραδιάς.

Ο δήμαρχος του Βρότσλαβ που άνοιξε την τελετή ζήτησε από την Ευρώπη να κάνει ένα ντους, αναφερόμενος στην άνοδο των ακροδεξιών, κυρίως στην ίδια του τη χώρα την Πολωνία, ενώ με αφορμή το Brexit μέσα στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής της πολωνικής πόλης ξετυλίχθηκε από τους Μάικ Ντάουνι και Αντόνιο Σάουρα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας η σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονώντας έτσι το «ευρωπαϊκό χρώμα» των βραβείων και της πολιτικής τους σημασίας.

O οικοδεσπότης της τελετής, Πολωνός ηθοποιός Μάτσιε Στουρ θύμισε τη φράση του Κριστόφ Κισλόφσκι όταν έλαβε ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά βραβεία: «Εύχομαι η Πολωνία να είναι μέρος της Ευρώπης» και ευχήθηκε αυτό να συμβαίνει και στο μέλλον.

Ανάμεσα στην πολιτική και η συγκίνηση με τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Βιμ Βέντερς να αποχαιρετά τον Αντρέι Βάιντα, ο οποίος θα βραβευόταν στην 29η τελετή αλλά τον πρόλαβε το τέλος της ζωής του. «Τι θα κάνουμε χωρίς εσένα; Ησουν ένας από τους μεγαλύτερους», τόνισε ο Βιμ Βέντερς στην ίδια του τη χώρα αποφασίζοντας να δώσει το βραβείο που που δεν πρόλαβε να πάρει ο μεγάλος Πολωνός σκηνοθέτης σε δύο μαθητές της σχολής του.



Φανερά συγκινημένος παρέλαβε το τιμητικό βραβείο για την καριέρα του ο Πιρς Μπρόσναν που δήλωσε ότι αυτή η διάκριση ήρθε την κατάλληλη στιγμή στη ζωή και την καριέρα του. To παρουσίασε η Σουζάνε Μπίερ με την οποία είχαν συνεργαστεί στο «Love is all you Need». «Σε αυτές τις ταραγμένες στιγμές, νομίζω ότι τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να έρθουμε κοντά σαν καλλιτέχνες, να δώσουμε νόημα σε όλα όσα γίνονται στις χώρες μας και έχουμε το χάρισμα να το κάνουμε. Σε όλους τους νέους πουε είναι σήμερα εδώ, λέω κρατήστε τη δύναμη και προχωρήστε, κάντε ταινίες από την καρδιά σας.»


H έντονη πολιτική δόση των φετινών ευρωπαϊκών βραβείων συνεχίστηκε με την αναφορά στον Ολεγκ Σέντσοφ, τον Ουκρανό σκηνοθέτη που βρίσκεται στη φυλακή από τη ρωσική κυβέρνηση εδώ και χρόνια, χωρίς καμία κατηγορία. Την παρουσίαση έκανε η Μαρία Αλιόκινα, μέλος των Pussy Riot που φυλακίστηκε από τη κυβέρνηση του Πούτιν.


Τελευταία τιμητική βράβευση η διάκριση για το τεράστιο σεναριακό του έργο του Ζαν Κλοντ Καριέρ - από το «The Tin Drum» του Φόλκερ Σλέντορφ και τα 19 χρόνια συνεργασίας με τον Λουίς Μπουνιουέλ μέχρι το «Birth» του Τζόναθαν Γκλέιζερ. Εξομολογήθηκε πως δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα στη ζώη του που δεν έχει γράψει κάτι.


Σε μια από τις πιο δυνατές στιγμές της 29ης Απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων, στο ολοκαίνουριο, υπέροχης ακουστικής National Forum of Music (NFM) του Βρότσλαβ ακούστηκε σε νέα διασκευή το «Τραγούδι για την Ενωση της Ευρώπης» (Song for the Unification of Europe), το βασικό μουσικό θέμα του Ζμπίγκνιου Πράισνερ από το «Μπλε» του Κριστόφ Κισλόφσκι με τους στιχους από τον Υμνο της Αγάπης, από την Προς Κορινθίους Α' Επιστολής του Αποστόλου Παύλου. Καθόλου τυχαία επιλογή, όπως επεσήμανε ο παρουσιαστής Μάτσιε Στουρ.



EFA 2016

Αναλυτικά τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2016:


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΑΙΝΙΑ 2016: Τόνι Ερντμαν της Μάρεν Αντε


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ 2016: «O Κύριος Οβε» (A Man Called Ove / En man som heter Ove) του Χάνες Χολμ


PEOPLE'S CHOICE AWARD: «Body» της Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα


ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 2016: Μάρεν Αντε για το «Toni Erdmann»


ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 2016: Σάντρα Χούλερ για το «Toni Erdmann» της Μάρεν Αντε


ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 2016: Πίτερ Σιμόνιτσεκ για το «Toni Erdmann» της Μάρεν Αντε


ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ 2016: Μαρεν Αντε για το «Toni Erdmann»


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ - ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI «The Happiest Day in the Life of Olli Maki» του Γιούχο Κούοσμανεν


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Φωτιά στη Θάλασσα του Τζιανφράνκο Ρόζι


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ: Ma Vie de Courgette του Κλοντ Μπαρά


EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑ: 9 Days - From My Window In Aleppo των Φλορ βαν ντερ Μιούλεν, Τόμας Βρέγκε και Ισα Τούμα.


CARLO DI PALMA - ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Καμίλα Χελμ Κντούντσεν για το «Land of Mine» του Μάρτιν Σάντφλιτ


ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΜΟΝΤΕΡ: Αν Οστερουντ & Γιάνους Μπίλεσκοβ Γιάνσεν για το «The Commune» του Τόμας Βίντερμπεργκ


ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ: Ιλια Ντεμούτσκι για το «Ο Μαθητής» του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ


ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Αλις Νόρμινγκτον για το «Suffragette» της Σάρα Γκέιβρον


ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ: Στέφανι Μπίκερ για το «Land of Mine» του Μάρτιν Σάντφλιτ


ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΙΚ-ΑΠ: Μπάρμπαρα Κρόιζερ για το «Land of Mine» του Μάρτιν Σάντφλιτ


ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΗΧΟΥ: Ραντοσλάβ Οχνιο για το «11 Minutes» του Γιέρζι Σκολιμόφσκι

Η 29η Τελετή Απονομής των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου προβλήθηκε ζωντανά και θα προβληθεί μαγνητοσκοπημένη και με ελληνικούς υπότιτλους τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου από την COSMOTE TV στις 20.00 στο COSMOTE CINEMA 2HD.

Δείτε εδώ μερικά από τα στιγμιότυπα της τελετής απονομής των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων:

Oleg EFA 2016 Το αφιέρωμα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου στον Ολεγκ Σέντσοφ

Pierce Brosnan EFA 2016 Ο Πιρς Μπρόσναν ευχαριστεί το κοινό που τον αποθεώνει

Jean Claude Carriere EFA 2016 O Φόλκερ Σλέντορφ μαζί με την Αντζελα Μολίνα παραδίδουν το τιμητικό βραβειό στον Ζαν Κλοντ Καριέρ

Θυμηθείτε ακόμη Ευρωπαϊκά Βραβεία 2016: Οι υποψηφιότητες