Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2021: Οι δέκα ταινίες για τις οποίες μιλάνε ήδη όλοι

στα 10

Με το φεστιβάλ να ξεκινά σήμερα αυτές είναι οι δέκα ταινίες που μας κάνουν να ανυπομονούμε περισσότερο.

Κάννες 2021: Οι δέκα ταινίες για τις οποίες μιλάνε ήδη όλοι

Η επιστροφή του Φεστιβάλ των Καννών στην Κρουαζέτ και το φυσικό τους χώρο, τις αίθουσες και το κόκκινο χαλί, δεν είναι φέτος μια ακόμη διοργάνωση όπως όλες οι προηγούμενες. Σηματοδοτεί με τον τρόπο του μια (ή μια ακόμη) διακήρυξη «επιστροφής στην κανονικότητα» για έναν έναν τομέα του πολιτισμού που δοκιμάστηκε σκληρά από την πανδημία. Οι Κάννες φιλοδοξούν να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα μιας ασφαλούς διοργάνωσης, αλλά ούτως ή άλλως έχουν κερδίσει αυτό του προγράμματος, αφού έχουν συγκεντρώσει μια σειρά από ταινίες που προβάλλουν ως η creme de la creme της κινηματογραφικης παραγωγής. Από αυτές ξεχωρίζουμε δέκα που μοιάζουν προορισμένες να συζητηθούν περισσότερο και αναμένουμε να δούμε αν θα φανούν αντάξιες του hype τους τις επόμενες μέρες.

Δείτε ακόμη: Κάννες 2021: το φεστιβάλ ξεκινά ήδη με προβλήματα

annette 607

Annette, του Λεός Καράξ

Tο μιούζικαλ του Λεός Καράξ με πρωταγωνιστές τον Ανταμ Ντράιβερ και την Μαριόν Κοτιγιάρ, είναι η ταινία έναρξης του φεστιβάλ. Με ένα σενάριο των Sparks, της αγαπημένης μπάντας που φέτος έχει την τιμητική της, η ταινία σηματοδοτεί την επιστροφή του Καράξ στο διαγωνιστικό των Καννών μετά το υπέροχο και αξέχαστο «Holy Motors». Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

The French Dispatch 607

The French Dispatch του Γουές Αντερσον

Είχε επιλεγεί και για το περσινό φεστιβάλ που ακυρώθηκε και εφόσον ο Γουές Αντερσον αγαπά τις Κάννες και οι Κάννες τον αγαπούν επίσης την κράτησε για να την δείξει για πρώτη φορά εδώ. Τοποθετημένη σε μια (ανύπαρκτη) γαλλική πόλη και με ένα καστ που περιλαμβάνει τους πάντες από τον Μπιλ Μάρεϊ και την Τίλντα Σουίντον έως τον Τίμοθι Σαλαμέ και την πρόσφατη νικήτρια των Οσκαρ Φράνσις ΜακΝτόρμνατ, το φιλμ θα είναι ένα από τα highlights του φεστιβάλ. Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

Benedetta 607

Benedetta του Πολ Βερχόφεν

Αυτή η λεσβιακή ερωτική ιστορία σε ένα καθολικό μοναστήρι του 17ου αιώνα, προοριζόταν για τις Κάννες του 2019, αλλά ένα ατύχημα ανάγκασε τον Βερχόφεν να καθυστερήσει την ολοκλήρωσή της και ο Covid-19 την καθυστέρησε κι άλλο. Τώρα ετοιμάζεται για να αποκαλυφθεί επιτέλους κάνοντας την Δάφνη Πατακιά που συμπρωταγωνιστεί δίπλα στην Βιρζινί Εφιρά, αληθινή σταρ. Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

memoria 607

Memoria του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν

Βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα το 2010 και σταθερός επισκέπτης των Καννών ο Ταιλανδέζος σκηνοθέτης επιστρέφει με την τελευταία του ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί η Τίλντα Σουίντον στον ρόλο μιας γυναίκας από την Σκοτία, που επισκέπτεται την άρρωστη αδελφή της στην Μπογκοτά της Κολομβίας. Κάθε βράδυ, ο ύπνος της διακόπτεται από όλο και πιο δυνατούς, επαναλαμβανόμενους θορύβους και οράματα που μοιάζουν να θέτουν την ταυτότητά της υπό αμφισβήτηση. Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

les olympiades

Paris, 13th District (Les Olympiades) του Ζακ Οντιάρ

Βασισμένο στις graphic short stories του Εϊντριεν Τομίνε, «Killing and Dying» και με ένα σενάριο γραμμένο από τον ίδιο τον Οντιάρ, την Σελίν Σιαμά και την Λέα Μίσιους σκηνοθέτη του «Ava», το «Paris, 13th District» (ή «Les Olympiades» όπως είναι ο γαλλικός τίτλος), ακολουθεί τις ζωές μιας παρέας νεαρών στο Παρίσι. Κάποιοι είναι φίλοι, άλλοι εραστές, κάποιοι άλλοι φίλοι που γίνονται εραστές σε αυτή την ταινία που αν κρίνουμε από το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε θα μας προσφέρει μικρές μα ζουμερές φέτες ζωής και συναισθηματικής ομορφιάς κι αμηχανίας. Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

three floors main

Tre Piani (Three Floors) του Νάνι Μορέτι

Η καινούρια ταινία του Νάνι Μορέτι είναι βασισμένη στο βιβλίο του ισραηλινού συγγραφέα Εσκόλ Νέβο, «Τρεις Οροφοι» και ακολουθεί τις ζωες τριών οικογενειών που ζουν σε τρεις διαφορετικούς ορόφους του ίδιου κτιρίου της Ρώμης, όπου μεταφέρεται η δράση του φιλμ από το Τελ Αβίβ του βιβλίου. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές συναντάμε τον Ρικάρντο Σκαρμάτσιο, την Αλμπα Ρορβάχερ, την Νικολέτα Μπούι και τον ίδιο τον Νάνι Μορέτι.

The Story Of My Wife 607

The Story Of My Wife της Ιλντικο Ενιέντι

Εχοντας κερδίσει την Χρυσή Αρκτο με το «Σώμα και Ψυχή», η Ιλντικο Ενιέντι θα διεκδικήσει τον Χρυσό Φοίνικα με το «The Story Of My Wife», το οποίο είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Ούγγρου Μιλάν Φουστ, γραμμένο το 1942. Ο ήρωας του βιβλίου και της ταινίας, είναι ένας ναυτικός ο οποίος μια μέρα σε ένα καφέ, βάζει στοίχημα ότι θα παντρευτεί την πρώτη γυναίκα που θα μπει από την πόρτα. Και η πόρτα ανοίγει και μπαίνει η Λίζι. Την οποία στην ταινία, την πρώτη αγγλόφωνη της Ιλντικο Ενιέντι, υποδύεται η Λεά Σεϊντού, ενώ συμπρωταγωνιστούν οι Γκις Νάμπερ, Λουί Γκαρέλ και Γιασμίνε Τρίνκα.

a hero

A Hero του Ασγκάρ Φαραντί

Γυρισμένο στο Ιράν και συγκεκριμένα στην Σιράζ, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, το «A Hero», μπορεί να κρατά την ιστορία του επτασφράγιστο μυστικό ως τώρα, αλλά ξέρουμε ότι θα είναι «ένα συναρπαστικό φιλμ που αγγίζει πολλά γνώριμες και σύγχρονες θεματικές της σημερινής κοινωνίας» σύμφωνα με τον Ολιβιέ Μορό της Memento Films που είναι ένας από τους παραγωγούς της ταινίας. Ο Φαραντί, συχνός επισκέπτης των Καννών δεν έχει κερδίσει ποτέ το μεγάλο βραβείο ακόμη κι αν τα φιλμ του έχουν πάρει δύο Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Αυτή ίσως να είναι η ευκαιρία του καθώς οι ψίθυροι που ακούγονται μιλούν για μια ταινία αντάξια του «Ενας Χωρισμός».

titane main

Titane της Ζουλιά Ντικουρνό

Δεύτερη μεγάλου μήκους της σκηνοθέτη που εντυπωσιάσε πολλούς με το «Raw». Το «Titane» ακολουθεί την ιστορία ενός νεαρού άντρα που συλλαμβάνεται με το πρόσωπό του γεμάτο μώλωπες από τους τελωνειακούς στο αεροδρόμιο. Στην ανάκριση ισχυρίζεται ότι το όνομά του είναι Αντριέν Λεγκράν, ένα αγόρι που εξαφανίστηκε από το σπίτι του πριν από χρόνια. Για τον πατέρα του, Βενσάν, ένας μακρύς εφιάλτης φτάνει στο τέλος του και παίρνει τον νεαρό σπίτι του, καλοσωρίζοντας πίσω τον χαμένο του γιο. Μόνο που σχεδόν ταυτόχρονα με την άφιξη του Αντριέν, μια σειρά από φριχτούς φόνους συγκλονίζει την περιοχή και το ερώτημα αν τα δύο γεγονότα συνδέονται αιωρείται απειλητικό. Μάθετε περισσότερα για την ταινία εδώ.

Tout s’est Bien Passe

Tout s’est Bien Passé του Φρανσουά Οζόν

Η προηγούμενη ταινία του «Eté 85» είχε επιλεγεί για το περσινό φεστιβάλ, μα δεν προβλήθηκε ποτέ στην Κρουαζέτ, αλλά ο Οζόν θα βρεθεί ξανά και φέτος στις Κάννες με το «Tout s’est Bien Passé». Το φιλμ είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Εμανουέλ Μπερνχάιμ, το οποίο αφηγείται την αληθινή ιστορία της ίδιας και του πατέρα της, ο οποίος όταν στα 88 του βρέθηκε κατάκοιτος μετά από ένα εγκεφαλικό, της ζήτησε να τον βοηθήσει να βάλει τέλος στη ζωή του. Η Σοφί Μαρσό πρωταγωνιστεί στον ρόλο της Μπερνχάιμ, μια ηθοποιός με την οποία ο Οζόν ήθελε να δουλέψει εδώ και χρόνια -και του είχε αρνηθεί τέσσερις φορές- ενώ ο Αντρέ Ντισολιέ, θα υποδύεται τον πατέρα της.

Διαβάστε κι αυτό: Το φετινό, πρώτο μετά-πανδημίας Φεστιβάλ Καννών, γίνεται και... ντοκιμαντέρ