Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2015: Το «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ

στα 10

Ανακοινώθηκε το φετινό πρόγραμμα του παράλληλου τμήματος του Φεστιβάλ Καννών, με μερικές από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς.

Κάννες 2015: Το «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Αν κάποιος σας διάβαζε τους τίτλους που περιλαμβάνονται στη φετινή επιλογή του «Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών», χωρίς να σας πει σε ποιο τμήμα ανήκουν θα ήσασταν σχεδόν σίγουροι πως σας ανακοινώνει ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος.

Οχι μόνο γιατί ανάμεσα στους σκηνοθέτες βρίσκουμε αρκετούς από τους μόνιμους παλαιότερων διαγωνιστικών προγραμμάτων των Καννών (Φιλίπ Γκαρέλ, Τακάσι Μίικε, Ζακό βαν Ντορμέλ), αλλά γιατί, όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Εντουάρντ Γουαιντροπ του «Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών» καπάρωσε όλες τις ταινίες που δεν επέλεξε ο Τιερί Φρεμό για να διεκδικήσουν το φετινό Χρυσό Φοίνικα, μετατρέποντας το σημαντικότερο παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ σε ένα φεστιβάλ από μόνο του.

Διαβάστε ακόμη:

Αναλυτικά το πρόγραμμα του «Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών» 2015:

L' Ombre des Femmes

L' Ombre des Femmes του Φιλίπ Γκαρέλ, Γαλλία (Ταινία Εναρξης) / Στο γνωστό στιλ ενός (ασπρόμαυρου εδώ όπως σχεδόν πάντα στη φιλμογραφία του Γκαρέλ) σινεμά για τις ερωτικές σχέσεις και το ίδιο το σινεμά , το «L' Οmbre des Femmes» («Στη Σκιά των Γυναικών»), στο οποίο πρωταγωνιστούν η Κλοτίλντ Κουρό, η Λένα Πόγκαμ και ο Στανισλάς Μεράρ αφηγείται την ιστορία του Πιερ και της Μανόν, ενός ζευγαριού που γυρίζουν ντοκιμαντέρ χαμηλού προϋπολογισμού, η σχέση των οποίων θα διαταραχθεί όταν ο Πιερ θα ξεκινήσει ένα δεσμό με τη βοηθό του και θα αποκαλυφθεί πως και η Μανόν τον απατά εδώ και καιρό. Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για το «L'Ombre des Femmes» του Φιλίπ Γκαρέλ

Dope 607

Dope του Ρικ Φαμουγίγια, Η.Π.Α. (Ταινία Λήξης) / Με παραγωγούς τον Φόρεστ Γουιτάκερ, τον Παφ Ντάντι και τον Φαρέλ Γουίλιαμς, το «Dope» έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Σάντανς για να αποθεωθεί από την κριτική και να μοσχοπουληθεί για την έξοδο του στην Αμερική. Το «Dope» αφηγείται την ιστορία του Μάλκολμ που ζει στην υποβαθμισμένη και κυριευμένη από τη μαφία και τους εμπόρους ναρκωτικών γειτονιά του Ινγλγουντ στην Καλιφόρνια. Το ονειρό του είναι να τον κάνουν δεκτό στο Χάρβαρντ, αλλά μια πρόσκληση για ένα πάρτι θα τον οδηγήσουν μαζί με τους φίλους του σε μια περιπέτεια που θα του αλλάξει για πάντα τη ζωή.

Trois Souvenirs de ma Jeunesse 607

Trois Souvenirs de ma Jeunesse του Αρνό Ντεπλεσάν, Γαλλία / To «Trois Souvenirs de ma Jeunesse» δεν είναι παρά μια ιστορία ενηλικίωσης, έτσι όπως τη θυμάται στην ταινία ο πρωταγωνιστής Ματιέ Αμαλρίκ, μια ξέφρενη βόλτα στο παρελθόν, με τον τρόπο του Αρνό Ντεπλεσάν που κάποτε υπήρξε ο πιο φιλόδοξος της γενιάς του, με πέντε συμμετοχές στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Καννών - το «La Sentinelle» του 1992, το «Comment Je Me Suis Disputé... (Ma Vie Sexuelle)» του 1996, το «Esther Kahn» του 2000, το υπέροχο «Un Conte de Noël» του 2008 και το «Jimmy P.» του 2013. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Trois Souvenirs de ma Jeunesse» του Αρνό Ντεπλεσάν

Allende, mi abuelo Allende 607

Allende, mi Abuelo Allende της Μαρσία Ταμπούτι, Χιλή - Μεξικό / Το πορτρέτο του Σαλβαντόρ Αλιέντε μέσα από τα μάτια της εγγονής του που σκηνοθετεί και η εξερεύνηση του χάσματος ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική του εικόνα.

Arabian Nights 607

Arabian Nights του Μιγκέλ Γκομές, Πορτογαλία / Το πολυαναμενόμενο εξάωρο έπος του Μιγκέλ Γκομές («Χαμένος Παράδεισος»), μια ελεύθερη και ποιητική μεταφορά του «Χίλιες και Μία Νύχτες», μια μάλλον απροσδόκητη, προσωπική μεταφορά ενός από τα πιο κλασσικά αναγνώσματα του αραβικού κόσμου, μια συλλογή από ιστορίες από την βόρεια και δυτική Αφρική που αντλούν τις ρίζες τους στο ισλαμικό φολκλόρ και που απέκτησαν στην πορεία την μορφή ενός βιβλίου. Η ανάγνωση του Γκόμες όμως στις ιστορίες αυτές, προφανώς δεν θα είναι κλασική, αφού σύμφωνα με τις προθέσεις του σκηνοθέτη, θα μεταφέρει κάποιες από αυτές στην σύγχρονη Πορτογαλία της οικονομικής κρίσης, δημιουργώντας τραγικές, αστείες, φαντασιακές ιστορίες που εμπνέονται απ' ευθείας από την πραγματικότητα της χώρας του όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

The Brand new Testament 607

The Brand New Testament του Ζακό βαν Ντορμέλ, Λουξεμβούργο-Γαλλία-Βέλγιο / Ο σκηνοθέτης της βραβευμένης στο διαγωνιστικό των Καννών «Εβδομης Ημέρας», επιστρέφει με μια θρησκευτική σάτιρα με πρωταγωνιστή το Θεό (τον υποδύεται ο Μπενουά Πελβούρντ) ο οποίος ανακαλύπτει ότι η κόρη του διέρρευσε τα σχέδια του για την Αποκάλυψη που κρατούσε φυλαγμένα στον υπολογίστή του. Μαζί με τον Πελβούρντ παίζουν η Γιολάντ Μορό αλλά και η Κατρίν Ντενέβ.

The Cowboys 607

The Cowboys του Τομά Μπιντεγκέν, Γαλλία / Ντεμπούτο για τον σεναριογράφο του «Προφήτη» και του «Σώμα με Σώμα» του Ζακ Οντιάρ με την ιστορία ενός πατέρα και ενός γιου που θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι για να βρουν τη χαμένη κόρη και αδερφή τους με τη βοήθεια ενός Αμερικάνου κυνηγού κεφαλών που τον υποδύεται ο Τζον Σι Ράιλι (στην τρίτη του εμφάνιση φέτος στις Κάννες μετά το «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου και το «Tale of Tales» του Ματέο Γκαρόνε).

Embrace of the Serpent 607

Embrace of the Serpent του Σίρο Γκουέρα, Βενεζουέλα - Αργεντινή - Κολομβία / Η σχέση ενός σαμάνου του Αμαζόνιου (τελευταίου της φυλής του) και δύο επιστημόνων που αναζητούν εδώ και 40 χρόνια ένα θεραπευτικό φυτό μέσα στη ζούγκλα από τον Κολομβιανό Σίρο Γκουέρα, βασισμένη στα ημερολόγια των πρώτων εξερευνητών του κολομβιανού Αμαζόνιου.

Fatima 607

Fatima του Φιλίπ Φοκόν, Γαλλία / Στην ένατη ταινία του ο μεγαλωμένος στην Αλγερία και το Μαρόκο σκηνοθέτης αφηγείται την ιστορία μιας Μαροκινής, της Φατιμά, που ζει στη Γαλλία μαζί με τις δύο αποξενωμένες κόρες της και την προσπάθειά της να βρει κοινούς τόπους μέσα σε μια ξένη χώρα.

Green Room 607

Green Room του Τζέρεμι Σολνιέρ, Η.Π.Α. / O σκηνοθέτης του υπέροχου «Blue Ruin» επιστρέφει με τον Πάτρικ Στίουαρτ επικεφαλής μιας φασιστικής ομάδας νεοναζιστών που στριμώχνουν μια πανκ μπάντα όταν τα μέλη της τελευταίας γίνονται μάρτυρες των βίαιων πράξεων της συμμορίας. Από τα πιο φιλόδοξα πρότζεκτς της νέας χρονιάς από έναν σκηνοθέτη που δεν έχει έρθει για να απογοητεύσει - σε μια επίκαιρη ιστορία με (στοιχηματίζουμε) υπέροχο soundtrack.

The Here After 607

The Here After του Μάγκνους βον Χορν, Γαλλία-Πολωνία-Σουηδία / Ντεμπούτο για τον Σουηδό σκηνοθέτη και σεναριογράφο με την ιστορία ενός άντρα που βασανίζεται μετά την αποφυλάκισή του για το φόνο της κοπέλας του.

Much Loved του Ναμπίλ Αγιούτς, Μαρόκο-Γαλλία / Ο μαροκινής καταγωγής Αγιούτς («Ali Zaoua: Prince of the Streets» του 2000 και «God's Horses» του 2012) σε ένα κοινωνικό δράμα για τέσσερις πόρνες και τις σχέσεις τους με τις οικογενειές τους και την κοινωνία.

Mustang 607

Mustang της Ντενίζ Γκαμπζέ Εργκουβέν, Γαλλία / Με φόντο ένα απομονωμένο τουρκικό χωριό, ένα 13χρονο κορίτσι προσπαθεί να σώσει τον εαυτό του και τις αδερφές του από το καταπιεστικό καθεστώς που τους έχει επιβάλλει η οικογένειά τους. Ντεμπούτο για την Ντενίζ Γκαμπζέ Εργκουβέν με συνσεναριογράφο την Αλίς Γουινοκούρ που συμμετέχει φέτος στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» με το «Maryland».

A Perfect Day 607

A Perfect Day του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, Ισπανία / All-star καστ με Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Τιμ Ρόμπις και Ολγκα Κιριλένκο για το αγγλόφωνο ντεμπούτο το Αρανόα, μια δραμεντί κάπου στα Βαλκάνια μετά το τέλος του πολέμου.

Songs my Brother Taught Me 607

Songs my Brother Taught Me της Κλόε Ζάο, H.Π.Α. / Το ντεμπούτο της Κλόε Ζάο ξεκίνησε την καριέρα του από το διαγωνιστικό του Σάντανς και φτάνει στις Κάννες για να εντυπωσιάσει με την ποιητική ιστορία μιας 13χρονης και του αδερφού της που ενηλικιώνονται απότομα στην περιοχή των Ινδιάνων στη Νότια Ντακότα.

Peace to Us in Our Dreams 607

Peace to Us in Our Dreams του Σαρούνας Μπάρτας, Λιθουανία, Γαλλία / O πιο γνωστός Λιθουανός σκηνοθέτης αφηγείται την ιστορία της εκδρομής μια δυσλειτουργικής οικογένειας στην εξοχή όπου όλα θα πάνε στραβά, όταν η μικρή τους κόρη θα κάνει παρέα με ένα αγόρι που βρίσκει αφύλακτο το όπλο ενός κυνηγού και το κλέβει.

Yakuza Apocalpyse 607

Υakuza Apocalypse: The Great War of the Underworld του Τακάσι Μίικε, Ιαπωνία (Ειδική Προβολή) / O βετεράνος του στιλ επιστρατεύει τον πρωταγωνιστή του «The Raid» για ένα θρίλερ με συμμορίες από βαμπίρ, πολύ αίμα και τελετουργικό ξύλο σε μια από τις πιο cult προβολές των φετινών Καννών.

Περισσότερες Κάννες 2015: