Industry

#Barbenheimer: Ποιος κέρδισε την μάχη του box office;

στα 10

Η «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ και το «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν, οι 2 μεγάλες ταινίες του καλοκαιριού, άνοιξαν την ίδια μέρα στην Αμερική, προκαλώντας έναν άτυπο αγώνα memes, αλλά κι έναν πολύ πραγματικό στην διεκδίκηση θεατών. Ποιος κέρδισε, ποιος έκανε ρεκόρ, ποιος απογοήτευσε;

#Barbenheimer: Ποιος κέρδισε την μάχη του box office;

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι τα δύο μεγάλα (και εκ διαμέτρου αντίθετα) blockbusters του καλοκαιριού, η «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ και το «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν, θα έκαναν πρεμιέρα το ίδιο σαββατοκύριακο, η μάχη του #Barbenheimer ξεκίνησε. Ποια ταινία θα επικρατούσε στο κοινό; Ποια θα προτιμούσαν οι θεατές; Ποια θα κέρδιζε την μάχη του box office;

Κι αν αυτό σας φαίνεται σαν μία αστεία αφορμή για #Barbenheimer memes και ιντερνετικό χιούμορ, τα κουστούμια των στούντιο δεν γελάνε καθόλου: η επικράτηση του ενός ή του άλλου θα μπορούσε να σημαίνει σε τι είδους ταινίες θα επενδύσουν στο μέλλον.

Διαβάστε κι αυτό: Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ πιστεύει πως το «Oppenheimer» είναι η καλύτερη ταινία που έχει παίξει ποτέ

Barbienheimer

Κάτι που ακούγεται μονοδιάστατο, αφελές και ερμηνεύει τα (όποια) αποτελέσματα οριζόντιο - χωρίς κριτική σκέψη (αλλά, δυστυχώς αυτό δεν κάνουν όσοι ασχολούνται μόνο με τους αριθμούς;)

Πώς μπορεί να συγκριθεί μία ροζ, γκλίτερ, κωμωδία (με μόνο της «ελάττωμα» τον χαρακτηρισμό «φεμινιστική» που είμαστε σίγουροι ότι απέτρεψε μεγάλη μερίδα πληθυσμού) με δύο λαμπερούς σταρ στις αφίσες της και τεράστια διαφημιστική καμπάνια με ένα επικό, σοβαρό, ιστορικό δράμα για ένα από τα πιο μελανά κεφάλαια πυρηνικής καταστροφής; Και μέσα στο κατακαλόκαιρο;

Θυμηθείτε κι αυτό: Η καλύτερη ταινία του καλοκαιριού; Πρώτες (ροζ) αντιδράσεις για την «Barbie»

Barbienheimer

Η ωστική δύναμη μίας ροζ βόμβας

Δεν είναι λοιπόν παράδοξο: η «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ έσπασε τα ταμεία με $155 εκατομμύρια - κάτι που την καθιστά, πρώτον, το μεγαλύτερο άνοιγμα της χρονιάς και, επίσης, την ταινία γυναίκας σκηνοθέτη που σπάει κάθε ρεκόρ πρεμιέρας. Πριν από την Γκέργουιγκ, το ρεκόρ κρατούσε η Πάτι Τζένκινς με το «Wonder Woman» να ανοίγει με $103,3 εκατομμύρια .

Από την άλλη, το «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν δεν τα πήγε καθόλου άσχημα: $80.5 εκατομμύρια το πρώτο σαββατοκύριακο προβολής του που σημαίνει ότι οι θεατές δεν αποθαρρύνθηκαν από το δύσκολο σκοτεινό θέμα, ή τη διάρκεια του έπους.

Η νίκη του σινεμά

Θα πρέπει όλοι να πανηγυρίζουμε, κοιτώντας την μεγάλη εικόνα. Γιατί αν κάτι λένε τα νούμερα είναι ότι μεγάλη μερίδα του κοινού αρνήθηκε να επιλέξει και πήγε και στα δύο. Ο κόσμος πήγε να δει σινεμά σε μεγάλη οθόνη αυτό το σαββατοκύριακο. Και έφερε πίσω στην κινηματογραφική βιομηχανία $235,5 εκατομμύρια.

tom cruise

Σημαντική η στήριξη των «γνωστών αγνώστων».

Κατά τη διάρκεια του δικού του promotion για την «Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο», έγινε viral η δήλωση του Τομ Κρουζ ότι σκοπεύει να δει «Oppenheimer» και «Barbie» το πρώτο κιόλας σαββατοκύριακο!

«Θέλω να δω και την Barbie και το Oppenheimer. Θα τα δω το πρώτο σαββατοκύριακο. Την Παρασκευή θα δω πρώτα τον Oppenheimer και μετά την Barbie το Σάββατο. Μεγάλωσα βλέποντας ταινίες στη μεγάλη οθόνη. Είναι κάτι το καθηλωτικό και είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό ως κοινότητα και βιομηχανία. Εξακολουθώ να πηγαίνω σινεμά.»

tarantino

Οπως viral έγινε και η φωτογραφία του Κουέντιν Ταραντίνο να αγοράζει τα εισιτήρια του και για «Barbie» και για «Oppenheimer» σε ένα δικό του double feature.

Ποιος κέρδισε τη μάχη του box office λοιπόν; Το σινεμά!

Τέρμα τα ψευτοδιλήμματα λοιπόν: το σινεμά είναι ένα, μεγάλο, και μάς χωράει όλους!

Πάμε;

Διαβάστε περισσότερα: