Buzz

Θρίαμβος ή απογοήτευση; Οι πρώτες κριτικές για το «Alien: Covenant» είναι εδώ

στα 10

Και η ετυμηγορία για την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ βρίσκεται μάλλον κάπου στη μέση.

Θρίαμβος ή απογοήτευση; Οι πρώτες κριτικές για το «Alien: Covenant» είναι εδώ

Η επιστροφή του Ρίντλεϊ Σκοτ στην επιστημονική φαντασία και στην τρομακτική σάγκα του «Alien» αποτελεί εύλογα μια από τις πιο πολυαναμενόμενες χολιγουντιανές παραγωγές της φετινής χρονιάς, έστω κι αν το «Alien: Covenant» έρχεται να ενώσει την κλασική ταινία του 1979 με τον απογοητευτικό για πολλούς «Προμηθέα» του 2012, παίρνοντας θέση χρονικά στη μυθολογία της σειράς ως σίκουελ του «Προμηθέα» και πρίκουελ του πρωτότυπου «Alien».

Με την ταινία να ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, οι πρώτες κριτικές έκαναν την εμφάνισή τους, και οι ενδείξεις δεν είναι ακριβώς ενθαρρυντικές, αλλά ευτυχώς ούτε και ολότελα αποτρεπτικές.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ρίντλεϊ Σκοτ μας βάζει στη θέση μας: το «Alien» του Νιλ Μπλόμκαμπ δε θα γίνει ποτέ

Alien: Covenant 607

Η γενική ετυμηγορία περιγράφει μια ταινία μάλλον καλύτερη από τον προκάτοχό της, που δεν ακυρώνει ακριβώς τις προσδοκίες που δημιούργησε η επιθετική διαφημιστική καμπάνια για δράση και επιστροφή στον σκληροπυρηνικό τρόμο, αλλά που δεν έχει ουσιαστικά να προσθέσει τίποτα το καινούργιο.

Από τους πιο ενθουσιώδεις κριτικούς, ο Τοντ ΜακΚάρθι του Hollywood Reporter χαρακτηρίζει το «Alien: Covenant» ως «το πιο ικανοποιητικό επεισόδιο στη σειρά των έξι μέχρι τώρα φιλμ του franchise, μετά τις δύο πρώτες ταινίες», αποκαλώντας το «καθηλωτικό», «ένα πανέμορφο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας» που αναμένεται να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για τις συνέχειες που ο Ρίντλεϊ Σκοτ έχει δηλώσει ότι ετοιμάζει.

Alien Covenant 607

Σε παρόμοιο κλίμα, ο Πίτερ Ντεμπρούζ του Variety θεωρεί ότι σηματοδοτεί «μια επιστροφή σε φόρμα τόσο για τον Σκοτ όσο και για τη σειρά των “Alien”», έστω κι αν πιστεύει ότι ενδέχεται να απογοητεύσει όσους περιμένουν κάτι καινούργιο.

Ο Κέβιν Π. Σάλιβαν του Entertainment Weekly επιβεβαιώνει την ιλιγγιώδη δράση κάνοντας λόγο για ένα φιλμ που «δεν έχει την αυτοσυγκράτηση και την ανησυχητική ηρεμία του πρωτότυπου», αλλά επιταχύνει τους ρυθμούς για ένα κοινό που είναι υπερβολικά εξοικειωμένο με την ιστορία του, ενώ ο Αλόνσο Ντουράλντε του The Wrap ισχυρίζεται πως το φιλμ «παραδίνεται σχεδόν εξολοκλήρου στον τρόμο», παρομοιάζοντάς του με «μια διαγαλαξιακή εκδοχή του “Παρασκευή και 13”».

Alien Covenant 607

Τόσο ο Μπράιαν Μπίσοπ του The Verge όσο και ο Χάλεϊ Φάουτς του Collider θεωρούν ότι, παρά τα επιμέρους θετικά του στοιχεία και τις πολυάριθμες αγωνιώδεις σκηνές του, το «Alien: Covenant» προδίδεται συνολικά από μια προσπάθεια να συνδυάσει διαφορετικές διαθέσεις και να χωρέσει δύο διαφορετικές ταινίες σε μία, παντρεύοντας –όχι πάντα τόσο επιτυχημένα– τα ψευτο-διανοουμενίστικα στοιχεία του «Προμηθέα» με τον καθαρόαιμο τρόμο του «Alien».

Λιγότερο εντυπωσιασμένος, ο Πίτερ Μπράντσο της Guardian αναγνωρίζει την τεχνική δεξιοτεχνία και τις δυνατές ερμηνείες των Μάικλ Φασμπέντερ και Κάθριν Γουότερστον, αλλά περιγράφει την όλη εμπειρία με μια έντονη αίσθηση déjà vu, ως μια «επιλογή greatest hits από τις φρικιαστικές στιγμές των άλλων ταινιών της σειράς», υπερβολικά οικείων για να εντυπωσιάσουν πραγματικά.

Alien: Covenant 607

Αν υπάρχει, πάντως, ένα σημείο στο οποίο οι περισσότερες κριτικές που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα συμφωνούν, αυτό είναι η ανατριχιαστική ερμηνεία του Μάικλ Φασμπέντερ στο ρόλο όχι ενός αλλά δύο ανδροειδών, την οποία ο Ερικ Κον του Indiewire χαρακτηρίζει ενίοτε πιο τρομακτική από τα διάσημα τέρατα της ταινίας.

Αν αναμονή, λοιπόν, μέχρι την έξοδο της ταινίας και στις ελληνικές αίθουσες, στις 18 Μαΐου, προκειμένου να διαμορφώσουμε τη δική μας γνώμη.

Περισσότερο... Alien

Alien Covenant