Φεστιβάλ / Βραβεία

53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: τι να δείτε σήμερα Tετάρτη 7 Νοεμβρίου

στα 10

Καθημερινός οδηγός επιβίωσης στις προβολές του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Flix Team
53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: τι να δείτε σήμερα Tετάρτη 7 Νοεμβρίου
_The Color of the Chameleon_

Διεθνές Διαγωνιστικό / Με φόντο το επερχόμενο τέλος της κομμουνιστικής εποχής στη Βουλγαρία, ο Εμίλ Χρίστοφ στήνει στο «Χρώμα του Χαμαιλέοντα» (15:30 - Ολύμπιον) μια ιστορία κατασκόπων που είναι στην ουσία μια μαύρη, σουρεαλιστική κωμωδία που οι πρώτες κριτικές από το Τορόντο όπου έχει κάνει την μόνη προβολή του μέχρι σήμερα, την θέλουν να μπλέκει τον Κάφκα με τον Ντέιβιντ Λιντς. Ενας φοιτητής γίνεται κατάσκοπος για τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά όταν δεν είναι πια απαραίτητος, δοκιμάζει να τους δώσει κάτι να κάνουν, δημιουργώντας από το τίποτα μια ψεύτικη, μα πολύ αληθοφανή απειλή. Η δεύτερη ταινία του διαγωνιστικού τμήματος είναι η «Χαρά» (18:00 -Ολύμπιον) του Ηλία Γιαννακάκη [διαβάστε περισσότερα για την ταινία καθώς και μια συνέντευξη του σκηνοθέτη], η ιστορία μιας γυναίκας που απαγάγει ένα βρέφος από ένα μαιευτήριο, το δέσιμο της μαζί του, η σύλληψη και η φυλάκισή της.(Διαβάστε περισσότερα εδώ για το Διαγωνιστικό Τμήμα του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.)

2 Περνώντας Σύνορα

Ανοιχτοί Ορίζοντες / Εξαιρετικά φωτογραφημένο, το «Περνώντας Σύνορα» του Αυστριακού Φλόριαν Φλίκερ (20.00 – Τζον Κασαβέτης), διαδραματίζεται λιγο πριν την πτώση του τείχους και την κατάρρευση του περίκλειστου κομμουνιστικού κόσμου. Στα απομακρυσμένα βαλτοτόπια στις όχθες του ποταμού Μοράβα, ο Χανς κι η Γιάνα δουλεύουν μια μικρή ταβέρνα, ενώ βοηθούν παράνομα μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα. Η ζωή τους θα αλλάξει όταν ένας νεαρός στρατιώτης θα μπει στη ζωή τους. Ο Ισπανός Μιγκέλ Ανχελ Χιμένεθ, γύρισε την πρώτη μικρού του μήκους «Las Huellas» το 2001 με συμπαραγωγό τον Ακι Καουρισμάκι. Από τότε έχει γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ και μια ακόμη μικρού μήκους. Στον «Γλάρο» (15:30 – Φρίντα Λιάππα) αφηγείται μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε μια πόρνη κι έναν αποτυχημένο ναύτη, σε δύο εποχές: στον αιώνιο χειμώνα της Σιβηρίας και στο καλοκαίρι στις αμμώδεις στέπες του Καζακστάν. Βραβευμένο στο SXSW το «Sarlet» του Σον Μπέικερ (22:00 – Τζον Κασσαβέτης) έχει ως θέμα την απρόσμενη φιλία ανάμεσα στην 21χρονη Τζέιν και την 85χρονη Σέιντι, δυο γυναίκες των οποίων οι ζωές θα συγκρουστούν στην περιοχή του Σαν Φερνάντο Βάλεϊ στο Λος Άντζελες. Πρωταγωνιστεί η Μπρί Χέμινγουέι, εγγονή του διάσημου συγγραφέα σε μια ταινία που φιλοδοξεί να χτίσει ένα τρυφερό πορτρέτο των όσων ενώνουν δυο γυναίκες χωρίς κανένα θεωρητικά κοινό σημείο επαφής, σε αυτό το μινιμαλιστικό, γοητευτικό φιλμ. Μια νεαρή κοπέλα από την Σλοβακία τελειώνοντας το σχολείο βρίσκει δουλεία σε ένα εργοστάσιο ράβοντας ρούχα, στην πόλη Ας, στα σύνορα με την Τσεχία, στο «Γίνεται από Στάχτη» (13:00 – Τζον Κασσαβέτης) της Ιβέτα Γκρόφοβα, μια ταινία που καταγράφει τη ζωή μιας ομάδας κοριτσιών σε μια άχαρη δουλειά, σε μια άχαρη πόλη και τις αποφάσεις που θα την αλλάξουν. Βραβευμένο σε μια σειρά από φεστιβάλ, από το Ρότερνταμ μέχρι το Λος Αντζελες το «Πέμπτη με Κυριακή» της Ντομίνγκα Σατομαγιόρ, είναι η μελαγχολική ιστορία δυο παιδιών και των γονιών τους που κάνουν ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, λίγο πριν η οικογένειά τους διαλυθεί εξ αιτίας του διαζυγίου που θέλουν να πάρουν οι ενήλικες. [[Διαβάστε περισσότερα για το τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες του 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.]( https://flix.gr/news/anoixtoi-orizontes-ti-tha-doyme-sto-53o-festibal-k.html)]

2 Χιγκίτα

Ελληνικές Ταινίες / Σε ένα διπλό πρόγραμμα, προβάλονται απόψε δυο από τα πιο αναμενόμενα ελληνικά φιλμ του φετινού φεστιβάλ. Το «The Capsule» της Αθηνάς Τσαγγάρη [διαβάστε περισσότερα για την ταινία] ξεκίνησε σαν μια ανάθεση του Δάκη Ιωάννου και του ΔΕΣΤΕ για να γίνει στα χέρια της σκηνοθέτιδας του «Attenberg» μια ταινία απόλυτα ταιριαστή στον κινηματογραφικό της κόσμο. Το «Χιγκίτα» του Αλέξανδρου Βούλγαρη [διαβάστε περισσότερα για την ταινία] είναι ένα πειραματικό «κινηματογραφικό ποιήμα», μια ταινία απόλυτα εναρμονισμένη στην περσόνα και την μουσική του The Boy που είναι κυριολεκτικά ο άνθρωπος ορχήστρα πίσω από αυτό το αξιοπρόσεκτο κινηματογραφικό παράδοξο. [[Διαβάστε περισσότερα για τις ελληνικές ταινίες του φεστιβάλ.](https://flix.gr/news/53o-festibal-kinhmatografoy-thessalonikhs-is-it-gr.html)]

2 Πίσω από τους Λόφους

Αφιέρωμα στον Κριστιάν Μουντζίου / Ελληνική πρεμιέρα για την καινούρια ταινία του Ρουμάνου σκηνοθέτη, το βραβευμένο για τις ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστριών του στις Κάννες, «Πίσω από τους Λόφους» (20:00 – Ολύμπιον) [Διαβάστε περισσότερα για την ταινία.]Βασισμένη στην αληθινή ιστορία ενός εξορκισμού που έλεβ χώρα πριν λίγα χρόνια σε ένα μοναστήρι έξω από το Βουκουρέστι, το φιλμ του Μουντζίου κάνει ένα συγκλονιστικό σχόλιο για την πίστη και τη θρησκεία, για τη φιλία και τον έρωτα, για την σύγχρονη Ρουμανία. Και τι συμβαίνει όταν η κοινή λογική δεν αποτελεί μέρος σε τίποτα από τα παραπάνω.(Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις «Ματιές στα Βαλκάνια».)

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα προβολών του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και βρείτε οδηγίες χρήσης για το Φεστιβάλ και μην ξεχνάτε να ενημερώνεστε από το ειδικό τμήμα του Flix που θα ανανεώνεται συνεχώς προκειμένου να σας μεταφέρει κάθε στιγμή τι συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες του Φεστιβάλ.