Φεστιβάλ / Βραβεία

53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: τι να δείτε σήμερα Παρασκευή 9 Νοεμβρίου

στα 10

Καθημερινός οδηγός επιβίωσης στις προβολές του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Flix Team
53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: τι να δείτε σήμερα Παρασκευή 9 Νοεμβρίου

Διεθνές Διαγωνιστικό / «I Am Not a Hipster» του Ντάστιν Ντάνιελ Κρέτον. (Ολύμπιον, 18.00) H ταινία που δίνει άφεση αμαρτιών σε μια ολόκληρη γενιά που, όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι πέθανε, στην πραγματικότητα ζει, βασιλεύει και κόντρα σε όλους και σε όλα βρίσκει λόγους για να δημιουργεί! Διαβάστε περισσότερα εδώ. / «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου (Τώνια Μαρκετάκη, 22.00) Αν δεν το είδατε χθες, επανάληψη σήμερα. Στιβαρό δείγμα κινηματογράφου παρατήρησης, συγκλονιστική ερμηνείας από τον νεαρό πρωταγωνιστή Γιάννη Παπαδόπουλο και ένα πικρό σχόλιο για τη χαμένη ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην Αθήνα της κρίσης (ηθικής και μετά την οικονομικής). Διαβάστε περισσότερα για την ταινία. Δείτε τη συνέντευξη του Λυγίζου και του Παπαδόπουλου στο Flix. / «Επίλογος» του Αμίρ Μανόρ. (Φρίντα Λιάππα, 20.15) Με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο Ισραηλινός δημοσιογράφος κλείνει τα εισαγωγικά της αριστερής διανόησης, αλλά βάζει άνω τελεία στον ρομαντισμό. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία.

berbarian

Ανοιχτοί Ορίζοντες / «Berberian Sound Studio» του Πίτερ Στρίκλαντ. (Παύλος Ζάννας, 17.30) Τρία χρόνια μετά το «Katalin Varga», o Βρετανός σκηνοθέτης επιστρέφει με ένα παράξενο, ατμοσφαιρικό θρίλερ που μπαίνει στο υποσυνείδητο από τα... αυτιά σας. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ. Την προβολή θα παρουσιάσει η ηθοποιός Τώνια Σωτηροπούλου. / «No» του Πάμπλο Λαραΐν. (Τζον Κασσαβέτης, 17.45) Από τον σκηνοθέτη του «Tony Manero» του 2007, τελευταίο μέρος της τριλογίας του για τη δικτατορία στη Χιλή, μια απίστευτη πολιτική ιστορία που γίνεται πολύ, πολύ προσωπική. Το 1988, όταν ο Πινοσέτ ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα που θα καθορίσει την προεδρία του στη Χιλή, η αντιπολίτευση αναθέτει σ’ ένα νεαρό μαρκετίστα την καμπάνια της. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ. Πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών. Η πρόταση της Χιλής για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας. Δείτε ένα κλιπ της ταινίας.

paradisefaith

Ανοιχτοί Ορίζοντες: Ειδικές Προβολές / «Παράδεισος: Πίστη» του Ούλριχ Ζάιντλ. (Ολύμπιον, 22.45) Το δεύτερο μέρος της τριλογίας του σκηνοθέτη, «Αγάπη-Πίστη-Ελπίδα», χτίζει το πορτρέτο μιας φανατικής χριστιανής, ερωτευμένης με τον Ιησού και αποφασισμένης να φέρει τον καθολικισμό πίσω στην Αυστρία. Με μια ανυποχώρητη κάμερα και με κατάμαυρο χιούμορ αλλά και σχεδόν εξοντωτική «σκληρότητα» κι αποστασιοποιήση. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.

optimists

Ελληνικές Ταινίες / «Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους;» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη. (Τώνια Μαρκετάκη, 19.30) Η καινούρια ταινία της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, που δανείζεται τον τίτλο της από ένα κόμικ της Μαφάλντα και τον συνοδεύει με ένα ερωτηματικό, είναι η ιστορία μιας κοπέλας, της Ηλέκτρας, που ζει στα Εξάρχεια κι ανήκει στον αναρχικό χώρο. Οι γονείς της είναι προοδευτικοί και ανοιχτόμυαλοι, αλλά δυσκολεύονται να την κατανοήσουν. Ο φίλος της είναι στην φυλακή, θύμα του τρομονόμου και η ίδια προσπαθεί, όπως λέει η Μαρία Γεωργιάδου που την υποδύεται, «να είναι δημιουργική, δίχως να θυσιάζει τον εαυτό της». Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την ταινία. / «11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου» του Νίκου Κορνήλιου. (Τώνια Μαρκετάκη, 17.30) Η καινούρια - έκτη κατά σειρά - μεγάλου μήκους ταινία του Νίκου Κορνήλιου αφηγείται μια δυνατή, συγκινητική και σημερινή - με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό - σχέση ανάμεσα σε μια κόρη και τον αποξενωμένο πατέρα της. Διαβάστε τι είπε στο Flix ο σκηνοθέτης για την ταινία του.

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα προβολών του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και βρείτε οδηγίες χρήσης για το Φεστιβάλ και μην ξεχνάτε να ενημερώνεστε από το ειδικό τμήμα του Flix που θα ανανεώνεται συνεχώς προκειμένου να σας μεταφέρει κάθε στιγμή τι συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες του Φεστιβάλ.