Ενημέρωση

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #13: «Επτά Χρόνια Φαγούρα» του Μπίλι Γουάιλντερ

στα 10

Επειδή μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου ξεκινούν και τελειώνουν με το καλοκαίρι, για κάθε μέρα του Ιουλίου θυμόμαστε τις ταινίες που δεν ξεχάστηκαν με τον ερχομό του φθινοπώρου.

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #13: «Επτά Χρόνια Φαγούρα» του Μπίλι Γουάιλντερ

«Είναι απλά απαίσια εκεί πάνω... Δεν είμαι φτιαγμένη για τη ζέστη. Αυτό είναι το πρώτο καλοκαίρι μου στη Νέα Υόρκη και στην κυριολεξία με σκοτώνει. Ξέρεις τι δοκίμασα χθες; Προσπάθησα να κοιμηθώ στην μπανιέρα. Απλά ξάπλωσα εκεί μέχρι το λαιμό μέσα σε κρύο νερό. Αλλά κάτι πήγαινε στραβά με τη βρύση. Ετρεχε. Με κρατούσε ξύπνια, οπότε ξέρεις τι έκανα; Εβαλα το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μου και το σφήνωσα εκεί. Το πρόβλημα ήταν ότι το δάχτυλο μου κόλλησε και δεν έβγαινε από εκεί. Ευτυχώς υπήρχε ένα τηλέφωνο στο μπάνιο και μπόρεσα να καλέσω έναν υδραυλικό. Ηταν πολύ καλός, αν και ήταν Κυριακή. Του εξήγησα την κατάσταση και ήρθε όσο πιο γρήγορα μπορούσε... Αλλά ντράπηκα. Ειλικρινά ήθελα να πεθάνω. Ημουν εκεί με έναν τελείως άγνωστο υδραυλικό και χωρίς πεντικιούρ στα νύχια...»

2

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δροσιστείς αν κάνει καύσωνα στη Νέα Υόρκη.

Μπορείς, για παράδειγμα, να κρατάς τα εσώρουχά σου στην κατάψυξη. Ή να προσπαθείς να σπάσεις τη θερμότητα του άθλιου διαμερίσματός σου με έναν ανεμιστήρα. Ή να στέκεσαι με τις ώρες πάνω από τους εξαερισμούς του μετρο, φορώντας ένα λευκό φόρεμα. Ή να κοιμάσαι στην μπανιέρα...

Αν είσαι η Μεριλιν Μονρόε γίνεσαι αυτόματα θρύλος.

Αν είσαι όμως ένα κορίτσι που μόλις έχει φτάσει τη Νέα Υόρκη για να ζήσει τις υψηλές θερμοκρασίες του αμερικανικού ονείρου, τότε είναι σίγουρο πως θα κλέψεις την καρδιά του γείτονά σου, ο οποίος έχει ξεμείνει πίσω στην πόλη ενώ η οικογένειά του λείπει σε διακοπές.

2

Οσες μελέτες και αν υποστηρίζουν πως ο λόγος που ο Ρίτσαρντ ερωτεύτηκε το κορίτσι ήταν επειδή στα επτά χρόνια του γάμου κάθε άντρας περνάει μια... φαγούρα (βλ. κρίση), τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σε πείσει πως ο πραγματικός λόγος αυτού του εφήμερου ρομάντζου δεν είναι ο κάυσωνας που ακούει στο όνομα Μέριλιν Μονρόε.

Δροσερή σαν γρανίτα που λιώνει στο στόμα, τραγανή σαν τριμμένος πάγος μέσα σε ένα κοκτέιλ, ένας κινητός βόρειος άνεμος μέσα στη ζέστη, η Μονρόε είναι από μόνη της η καλοκαιρινή συνάντηση που δεν περίμενες ποτέ, η φαντασίωση που δεν θα δεις ποτέ να βγαίνει αληθινή, ένα διάλειμμα ακριβώς τη στιγμή που δεν πίστευες ότι η ζωή θα ήταν τόσο γενναιόδωρη για να στο προσφέρει, η ευκαιρία που δεν υπολόγιζες ποτέ ότι θα είχες για να αναλογιστείς το παρελθόν και το μέλλον σου.

2

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να δροσιστείς αν κάνει καύσωνα στην πόλη το καλοκαίρι. Εισβάλλεις σε ένα διαμέρισμα που έχει κλιματισμό. Για τα υπόλοιπα, φροντίζει πάντα η ζωή και αν όχι, το σινεμά.

Επτά Χρόνια Φαγούρα (The Seven Year Itch) του Μπίλι Γουάιλντερ (1955) / Πρωταγωνιστούν: Μέριλιν Μονρόε, Τομ Εγουελ


Περισσότερες ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι: