Ενημέρωση

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #14: «Η Περιφρόνηση» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ

στα 10

Επειδή μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου ξεκινούν και τελειώνουν με το καλοκαίρι, για κάθε μέρα του Ιουλίου θυμόμαστε τις ταινίες που δεν ξεχάστηκαν με τον ερχομό του φθινοπώρου.

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #14: «Η Περιφρόνηση» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Καμίλ: Σου αρέσουν τα πάντα πάνω μου; Το στόμα μου; Τα μάτια μου; Η μύτη μου; Και τα αυτιά μου;

Πολ: Ναι, μου αρέσουν τα πάντα πάνω σου.

Καμίλ: Οπότε με αγαπάς... ολοκληρωτικά;

Πολ: Ναι. Ολοκληρωτικά... τρυφερά... τραγικά.

2

Το σινεμά. Ο Φριτζ Λανγκ. Η Μπριζίτ Μπαρντό. O Ντιν Μάρτιν στο «Some Came Running» του Βινσέντε Μινέλι. Το φιλμ νουάρ. Η Ανα Καρίνα. Η Τσινετσιτά. Ο Ροζέ Βαντίμ. Οι ταινίες. Το σινεμασκόπ που «δεν φτιάχτηκε για τους ανθρώπους, αλλά για τα φίδια και τις κηδείες» και οι γυναίκες που όταν τις βλέπεις είναι συνήθως ντυμένες. «Βάλτες σε μια ταινία και τότε θα τις δεις γυμνές.»

2

Ο έρωτας. Ο Αλμπέρτο Μοράβια. Η Μπριζίτ Μπαρντό. Η μπανιέρα. H Πηνελόπη που δεν ήταν πιστή. «Πιστεύω πως έχεις σταματήσει να με αγαπάς». Ο καθρέφτης. «Σε απεχθάνομαι. Αυτό νιώθω για σένα. Γι' αυτό δεν σε αγαπώ πια.»

2

Το καλοκαίρι. Η βίλα. Το καμπριολέ. Το Κάπρι. O καυτός ήλιος. Η αρχιτεκτονική της Μεσογείου. Το μπουρνούζι. Ενα παράθυρο. Η Μπριζίτ Μπαρντό. Η «Κόλαση» του Δάντη και η «Οδύσσεια» του Ομήρου.

2

Η Περιφρόνηση. Το σινεμασκόπ έπος του Γκοντάρ. Η Μπριζίτ Μπαρντό. Ο μύθος και η Modernité. Η Ελλάδα. Η μουσική του Ζορζ Ντελερί. Το σινεμά σαν έρωτας, ο έρωτας σαν αιώνιο καλοκαίρι, το καλοκαίρι σαν τίτλοι τέλους. «Γιατί δεν με αγαπάς πια;». Και η απάντηση. «Ετσι είναι η ζωή».

H Περιφρόνηση (Le Mepris) του Ζαν-Λικ Γκοντάρ (1963) / Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Πικολί, Μπριζίτ Μπαρντό, Τζακ Πάλανς, Φριτζ Λανγκ


Περισσότερες ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι: