Άποψη

Flix Top Ten - 2023: Το νούμερο 5

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2023. Σήμερα, η επιστροφή ενός αγαπημένου σκηνοθέτη με μια ταινία που δεν μπορείς παρά να την αγαπήσεις άνευ όρων.

Flix Top Ten - 2023: Το νούμερο 5

«Πεσμένα Φύλλα» του Ακι Καουρισμάκι

Τα «Πεσμένα Φύλλα» είναι ένα γλυκό τίποτα. Και άρα τα πάντα. Οχι, η νέα ταινία του Ακι Καουρισμάκι σίγουρα δεν είναι σπουδαία, δεν έχει την ανθρωπιστική ευαισθησία των τελευταίων έργων του, ή μια ιδιαίτερα πρωτότυπη ιδέα. Είναι, όμως, φτιαγμένη με τα δικά του χαρακτηριστικά συστατικά σε τόσο τέλεια ισορροπία, που μπορεί να σου ραγίσει την καρδιά και να την ξαναφτιάξει, χωρίς καν να το πάρεις χαμπάρι.

Ηρωές του δυο άνθρωποι στα πολύ χαμηλά της ζωής (φυσικά). Η όμορφη, αγγελική Ανσα, αποφασισμένη να κάνει ό,τι δουλειά της προσφέρουν για να βγάλει τα προς το ζην. Κι ένας εργάτης, του οποίου το όνομα δεν θα μάθουμε ποτέ, αλκοολικός, ταγμένος να κόψει το ποτό. Οι δυο τους θα γνωριστούν σ' ένα καραόκε μπαρ, θα θελήσουν να ξανασυναντηθούν, αλλά ο αέρας θα παρασύρει το χαρτάκι με το τηλέφωνο της Ανσα, μαζί με μπόλικα φθινοπωρινά φύλλα. Από αυτή τη στιγμή, οι δυο ερωτευμένοι θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τη ζωή τους και να βρουν ο ένας τον άλλο στην καρδιά του Ελσίνκι.


Η ψηφοφορία των αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2023;


Fallen Leaves

Power Points

Δύο χαρισματικοί πρωταγωνιστές (σαν «πεσμένα» χολιγουντιανά αστέρια σε τεκνικολόρ comeback), το πραγματικό και original γουεσαντερσονικό σύμπαν (φτιαγμένο λες από κιλά κίτρινης μπογιάς και vintage επίπλων), ο πιο καίριος σχολιασμός για τον πόλεμο στην Ουκρανία (ειδικά ερχόμενος από Φινλανδό) και αυτή η διαρκής αίσθηση που διατρέχει το σινεμά του Ακι Καουρισμάκι, ότι με τον ένα ή τον άλλον τρόπο η θλίψη μπορεί να γίνει παρέα και το ποτό να σε κάνει για ένα βράδι ροκ 'ν' ρολ σταρ και πως ακόμη και στις πιο «αόρατες» περιοχές (κοινωνικά πάντα μιλώντας) αυτού του κόσμου, οι ρομαντικές κομεντί είναι πάντα το ίδιο ευεργετικές - και σαν τέχνη και σαν παράδειγμα ζωής.

fallen leaves

Θα μείνει κλασικό

Γιατί εμφανίστηκε σε μια στιγμή που το σινεμά του Ακι Καουρισμάκι κρίθηκε απαραίτητο. Η απλότητα, το μαύρο (κατάμαυρο) χιούμορ, ο πολιτικός και κυρίως κοινωνικός σχολιασμός δοσμένα όλα με πυξίδα την ανθρώπινη μοναξιά, την ανάγκη για τον άλλο, την καθημερινότητα που συνεχίζει να εκπλήσσει στο πέρασμα των εποχών, των χρόνων, των ταινιών. Καμία επίτηδευση, παρά μόνο αυτή ενός κινηματογραφικού «παραμυθιού».

H σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

Το πρώτο ραντεβού στο σύμπαν του Ακι Καουρισμάκι γίνεται πάντα στο σινεμά. H Ανσα και ο Χολάπα βλέπουν το «The Dead Don't Die» του Τζιμ Τζάρμους. Δεν γελούν. Αλλά στην έξοδο η Ανσα ομολογεί ότι της άρεσε πολύ και γέλασε εξίσου πολύ. Θα του δώσει το τηλέφωνό της και το πρώτο φιλί. Και κάπως έτσι ξεκινούν (σχεδόν) όλες οι (μικρές ή μεγάλες) ερωτικές ιστορίες αυτού του κόσμου.

fallen leaves

Γράψαμε στο Flix:

«Αυτά που φιγουράρουν στην ταινία είναι μια διάχυτη αίσθηση τρυφερότητας και ρομάντζου (ανεκπλήρωτου, εκπληρωμένου, ανεκπλήρωτου, εναλλάξ σε μια γεμάτη ζιγκ-ζαγκ διαδρομή της μοίρας), το γνώριμο «ανέκφραστο», υπονομευτικό χιούμορ που σε κάνει να νιώθεις ότι σε 81 λεπτά ανέβηκες σκαλοπάτι εξυπνάδας, υπέροχα ρετρό τραγούδια. Φυσικά οι σινεφιλικές αναφορές, ο Τζάρμους, ο Μπρεσόν, ο Γκοντάρ, μια χαριτωμένη κοροϊδία στους κριτικούς. Τα αριστοτεχνικά καδραρισμένα πλάνα, το καθένα μια ολόκληρη ιστορία στους ανθρώπους, τις επιγραφές, τα αντικείμενα στο περιθώριό τους. Ενα σινεμά δήθεν ατημέλητο αλλά απολύτως εστέτ και προσωπικό.»

Διαβάστε εδώ την αναλυτική κριτική του Flix για την ταινία

Fallen Leaves

Και κάτι ακόμη

«Ο Ακι είναι ο εθνικός μας ήρωας! Ειδικά αν μεγάλωσε κανείς στα 80ς και στα 90ς, όπως εμείς, ο Ακι δεν ήταν απλώς μεγάλη επιρροή, έχει περάσει στο DNA μας. Είμαστε τυχεροί που τον έχουμε...»

Αυτά είπαν οι πρωταγωνιστές της ταινίας Γιούσι Βάτανεν και Αλμα Πόιστι στο Flix, λίγο μετά την πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών το Μάιο του 2023. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την υπέροχη συνέντευξη τους.


Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2023 για το Flix

Νούμερο 10: «Περασμένες Ζωές» (Past Lives) της Σελίν Σονγκ
Νούμερο 9: «Tár» του Τοντ Φιλντ
Νούμερο 8: «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν
Νούμερο 7: «Ανατομία Μιας Πτώσης» (Anatomie D' Une Chute) της Ζιστίν Τριέ
Νούμερο 6: «Στο Γραφείο Καθηγητών» (The Teachers’ Lounge) του Ιλκερ Τσατάκ


Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXmas 2023 που ανανεώνεται καθημερινά

fallen leaves