TV & STREAMING

Flix Top-10 TV 2014: To νούμερο 4

στα 10

Καθώς η χρονιά φτάνει στο τέλος της, το Flix ξεχωρίζει τις σειρές του 2014 μετρώντας αντίστροφα προς την καλύτερη.

Flix Top-10 TV 2014: To νούμερο 4

«Fargo» (1η σεζόν)

Κάθε επεισόδιο του «Fargo», της θαυμάσιας σειράς απο τον Νόα Χόλεϊ που βασίζεται όχι σε ιστορίες ή πρόσωπα, μα κυρίως σε σκηνικό και ύφος, στην ομώνυμη ταινία των αδερφών Κοέν, παίρνει το όνομά του από ένα φιλοσοφικό πρόβλημα. Δίνει τα δεδομένα και σε καθοδηγεί μέσα από διαβολικές συμπτώσεις και άλυτα διλήμματα, χαμογελώντας σαρδόνια κάθε φορά που σηκώνεις τα χέρια ψηλά.

Η πρώτη σεζόν (και κάθε μία θα εξετάζει ένα αυτοτελές, διαφορετικό έγκλημα, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές) ακολουθεί την ιστορία της Μόλι Σόλβερσον (Άλισον Τόλμαν για MVP), μιας ικανής, αποφασισμένης αστυνομικού που προσπαθεί να λύσει μια σειρά από φαινομενικά άλυτα εγκλήματα, με σημείο έναρξης το φόνο της συζύγου του άκακου Λέστερ Νάιγκαρντ από τον ίδιο τον Λέστερ (τρομερός ο Μάρτιν Φρίμαν στην απόδοση της μετάβασης του Λέστερ). Έγκλημα που οι πάντες στην πόλη είναι παραπάνω από πρόθυμοι να φορτώσουν στον ασαφή δαίμονα ονόματι Λορν Μάλβο και να προχωρήσουν με τις ζωές τους. Όσο ο Μάλβο σπέρνει φόνο στο λευκό του χιονιού, η Μόλι μαζί με τον Γκας Γκρίμλι, θα ερευνήσουν με επιμονή, μη ξεχνώντας ποτέ το πόσο ικανός είναι ο άνθρωπος για το πιο ανείπωτο κακό.


Το Top-10 TV 2014


fargo5

Νωρίς στη σειρά οι χαρακτήρες έτσι βλέπουν τον Μάλβο (έναν απολαυστικά απειλητικό Μπίλι Μπομπ Θόρντον), ακόμα κι αν δεν το(ν) ξέρουν. Ο Γκας τον βλέπει ως έναν δαίμονα σε μια διασταύρωση. Ο Λέστερ ως τον διαβολάκο στον ώμο του. Ο Σταύρος ως εκδικητικό θεό. Όμως το κακό δεν είναι μια μεταφυσική οντότητα, είναι κάτι που δημιουργούν άνθρωποι ο ένας στον άλλον. Το «Fargo» παρακολουθεί την εξάπλωσή του με τρόπο συναρπαστικό.

Είμαι μεγάλος φαν του τρόπου με τον οποίο ο Χόλεϊ μετακινεί διαρκώς την οπτική στην αφήγησή του (γι’αυτό και δεν είναι εξάλλου και άμεσα εμφανές ποιος είναι ο ήρωας και ποιος ο villain της ιστορίας). Κάθε επεισόδιο μπορεί να ξεκινά με μια πρώτου προσώπου σκηνή που καταλήγει σε ένα γνώριμο σημείο από μια εντελώς διαφορετική διαδρομή. Έτσι προσωποποιεί τους πάντες- θύματα, θύτες, καλούς, κακούς, ήρωες και περαστικούς. Τα πάντα υπάρχουν και είναι πραγματικά, και η κάθε σύμπτωση είναι ένα αποτέλεσμα κάποιου ντόμινο πράξεων και αποφάσεων.

Ο Χόλεϊ (του οποίου την σύντομη αστυνομική δραμεντί «Unusuals» πραγματικά πρέπει να τσεκάρετε) στήνει το δράμα του σαν φιλοσοφική φάρσα που μοιάζει υπόπτως πολύ με την πραγματική ζωή. Είναι πολύ αστείο, πολύ τραγικό, πολύ σκοτεινό και πολύ φωτεινό την ίδια στιγμή. Και, εννοείται, είναι αληθινή ιστορία όπως διατείνεται η μόνιμη κάρτα αρχής όλων των επεισοδίων. Όσο αληθινοί είναι κι οι φιλοσοφικοί γρίφοι που ονομάζουν τα επεισόδια

To «Fargo» προβάλλεται στην Ελλάδα από κανάλια του OTE TV.

Γράψαμε στο Flix

fargo1

Ο Λέστερ είναι ένας ανθρωπάκος. Ο Λέστερ δεν είναι Τέρας. Δεν υπάρχει Τέρας. Κι αν αντ’αυτού υπάρχουν μόνο καθημερινοί άνθρωποι, με άπειρη δυνατότητα κακού μέσα τους; (Περισσότερα)

Κάθε βδομάδα στο Flix μπορείτε να διαβάζετε τα recaps των επεισοδίων καθώς προβάλλονται από τον OTE TV.

Το καλύτερο επεισόδιο

fargo3

«Buridan’s Ass» (1x06)

Εκείνο όπου ο Λορν Μάλβο προχωρά στον πιο απίστευτο -προς ώρας- φόνο του, φορτώνοντας τα πάντα στον νεκρό (από τα αστυνομικά πυρά!) ανόητο εκβιαστή, κάτι που δε σταματά τις πληγές από το να βρέξουν πάνω στον, πλέον, ημίτρελο Σταύρο. «Μα την επέστρεψα!», ουρλιάζει, προφανώς επειδή δεν ξέρει πως αντί για τον Θεό, έχει να κάνει με τον Μάλβο. Την ίδια ώρα, ο Λέστερ ξεγλιστρά από το νοσοκομείο για να βάλει μπροστά ένα σχέδιο για το οποίο ο φίλος Λορν θα ήταν περήφανος, και μες στο χάος του χιονιά ο Γκας πυροβολά αποφασισμένος...Ένα επεισόδιο, αμέτρητα σοκ.

Μια σκηνή

fargo4

What if you’re right and they’re wrong?

Σε μια στιγμή που φαίνεται να είναι παγιδευμένος κι εμείς απορούμε τι θα συμβαίνει στα υπόλοιπα 9 επεισόδια της σειράς, ο Λέστερ πάει κόντρα στο κύμα, κόντρα σε όσα όλοι παρατηρούν και φορτώνουν πάνω του, και αποφασίζει πως they are wrong. Παίρνει φόρα, κουτουλάει με δύναμη στον τοίχο και χάνει τις αισθήσεις του. Όταν ξυπνά, τα πάντα πλέον έχουν αλλάξει.

Και κάτι ακόμα

fargo2

Για το «Fargo» ανυπομονούσαμε από την πρώτη στιγμή και τώρα που προβάλλεται στην Ελλάδα παρακολουθούμε και γράφουμε για κάθε ένα επεισόδιο, ενώ ταυτόχρονα δε βλέπουμε την ώρα για τον 2ο κύκλο, για τον οποίο ήδη γνωρίζουμε αρκετές λεπτομέρειες.

Παλιότερα

  • Το περσινό 4: «Hannibal»
  • Το προηγούμενα «Fargo»: Νέα σειρά.

Διαβάστε ακόμη: