Mythic Quest: Raven’s Banquet (Σεζόν 1) / Ted Lasso (Σεζόν 1)
Σαν σχετικά νέος παίχτης στην κούρσα της streaming επικράτησης, η Apple TV+ κατέβηκε με ένα εντυπωσιακό ρόστερ τίτλων την περασμένη χρονιά από ονόματα πρώτης γραμμής ελπίζοντας κάποιο από αυτά να κερδίσει με την μία τις εντυπώσεις. Και μπορεί ανάμεσά τους το «Morning Show» όντως να κέρδισε προσοχή βραβείων και κριτικής ανοίγοντας αρκετές συζητήσεις, όμως στο πέρασμα των μηνών φαίνεται σαν μια άλλη σειρά να ξεχωρίζει να εξελίσσεται στο καθοριστικό show της πλατφόρμας. Ποιος να το περίμενε, όταν η αρχική σύντομη περιγραφή του λανσαρίσματός του ήταν «μια κωμική σειρά για έναν μπουμπούνα προπονητή ποδοσφαίρου βασισμένη σε κάτι παλιές αθλητικές διαφημίσεις του NBC».
Κι όμως το «Ted Lasso», υπό την επιμέλεια του Μπιλ Λόρενς («Scrubs», «Cougar Town») και του Τζέισον Σουντέικις (που πριν χρόνια έπαιζε σε διαφημίσεις τον χαρακτήρα του προπονητή Τεντ Λάσο στο πλαίσιο της προώθησης της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ στις ΗΠΑ), γίνεται κάτι πολύ περισσότερο από κυνική ανακύκλωση μιας αναγνωρίσιμης φιγούρας. Στη σειρά, ο Λάσο παίρνει δουλειά στην Αγγλία προπονώντας μια ομάδα χωρίς καλά-καλά να ξέρει τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, ένα κόνσεπτ αρκετά εξωφρενικό ώστε εξαρχής να καταστήσει σαφές πως αυτή δεν είναι μια σειρά με ουσιαστικό αντικείμενο το ποδόσφαιρο- αν και προς τιμήν της παίρνει τον κόσμο που χτίζει (και τους χαρακτήρες του) απολύτως σοβαρά.
Η ιδέα της καλόκαρδης σειράς με καλόκαρδους ήρωες μπορεί να ακούγεται υπερβολικά γλυκερή και ακόμα και υπολογισμένη. Είναι μια συνταγή κυνική κι αυτή με τον τρόπο της, όμως μέσα από την αγνότητα του Τεντ Λάσο όπως τον αποδίδει ο Σουντέικις, ο θεατής δε μπορεί παρά σταδιακά να ρίξει κάθε άμυνα και να παραδοθεί. Είναι ένας ήρωας -και μέσα από αυτόν, μια σειρά- πλήρως αφοπλιστικός, που καθώς κατανοεί τον σκληρό και αιχμηρό κόσμο γύρω του, καταφέρνει κομμάτι κομμάτι, άνθρωπο μετά τον άνθρωπο, να αλλάζει καρδιές και να κάνει τα πάντα καλύτερα.
Το 2020 ήταν μια πολύ σκληρή χρονιά για τους πάντες, αλλά αυτές οι δύο σειρές της Apple TV+ μας έκαναν να γελάσουμε και να συγκινηθούμε σε διαφορετικές συνθήκες, με διαφορετικούς τρόπους, αλλά εντοπίζοντας κάτι το αφοπλιστικά αγνό στην καρδιά των καταστάσεων και των κόσμων που χτίζουν.»
Σε μια σκηνή των πρώτων επεισοδίων, ο Λάσο δειπνεί με έναν σκληραγωγημένο ρεπόρτερ που έχει κάθε διάθεση να τον θάψει κάτω από το έδαφος με το προφίλ που θα του γράψει, όμως περνώντας χρόνο μαζί του, λυγίζει. Τον κοιτά εντυπωσιασμένος, και χωρίς να μπορεί να πολυπιστέψει αυτό που αντικρύζει. Τον ρωτά, βασικά, «είσαι δηλαδή αληθινός; όλο αυτό δεν είναι μια προσποίηση;». Ο Σουντέικις τον κοιτά χαμογελαστός σα να μην καταλαβαίνει καν τι εννοεί, σα να λέει, «φυσικά και είμαι αληθινός, έλα, πιες μια μπύρα». Ακούγεται ανυπόφορα cheesy, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα βλέποντας τη σειρά, να νιώσει κανείς να μπαίνει στη θέση αυτού του ρεπόρτερ. Είναι αληθινό, είναι αφοπλιστικό και όμορφο.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος άλλη μια σειρά της Apple TV+, όπου επίσης η καλοσύνη και η αγνότητα βρίσκει τον τρόπο να θριαμβεύει. Στο υπέροχο «Mythic Quest: Raven’s Banquet», η ομάδα πίσω από το «It’s Always Sunny in Philadelphia» (Ρομπ ΜακΕλένι, Μέγκαν Γκανζ, Τσάρλι Ντέι) εμπνέεται από το φορμάτ του workplace comedy και μεταφέρει τις κωμικές της ευαισθησίες στα γραφεία μιας εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών.
Σε αντίθεση με το «Ted Lasso» εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια ευθέως αγνή διαδρομή κατανόησης ενός ήρωα, αλλά περισσότερο μια πολύ ενδιαφέρουσα διαρκή μάχη δημιουργικής ηθικής, ανάμεσα στο εμπόριο και την έμπνευση. Δεν είναι φυσικά η μόνη διαφορά. Υπό μία έννοια, το «Ted Lasso» ζει σε μια εκ των πραγμάτων πιο τεταμένη πραγματικότητα. Όχι τυχαία, ο Λόρενς έχει δηλώσει πως οι μελλοντικές σεζόν δεν θα λάβουν υπόψη την πανδημία, κάτι που το «Mythic Quest» εκμεταλλεύτηκε δημιουργικά εντελώς άμεσα.
Σε αυτή τη σειρά, η Πόπι της Σάρλοτ Νικντάο θέλει να δημιουργεί διαρκώς νέα και συναρπαστικά πράγματα, η εταιρική και οικονομική πλευρά του εγχειρήματος θέλει πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις, ο Άιαν του ΜακΕλένι (η δημόσια εικόνα της εταιρείας και άρα και του παιχνιδιού) αφομοιώνει τα πάντα και ζει κάπου στη μέση. Ακολουθώντας αυτό το κεντρικό στόρι, γνωρίζουμε τους διάφορους χαρακτήρες που φέρνουν στη ζωή τα γραφεία αυτής της εταιρείας, εξερευνώντας και τις δυναμικές του συγκεκριμένου εργασιακού χώρου.
Tο «Ted Lasso» ζει σε μια εκ των πραγμάτων πιο τεταμένη πραγματικότητα. Όχι τυχαία, ο Λόρενς έχει δηλώσει πως οι μελλοντικές σεζόν δεν θα λάβουν υπόψη την πανδημία, κάτι που το «Mythic Quest» εκμεταλλεύτηκε δημιουργικά εντελώς άμεσα.»
Οι σχέσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες και η αναπτυξή τους είναι υποδειγματική, κι ας πρόκειται για δραματικές συνθέσεις που έχουμε ξαναδεί αρκετές φορές σε σειρές παρόμοιου είδους. Όμως καθώς όλα περνούν μέσα από αυτή την κεντρική πάλη, μοιάζουν όλα φρέσκα και κάπως μοναδικά. Στην καρδιά δε, της σεζόν, ένα αυτοτελές επεισόδιο για τη γέννηση και το θάνατο ενός έρωτα μέσα από το πρίσμα αυτής της μάχης έμπνευσης και analytics, δίνει στο show το κέντρο βάρους, την αληθινή του ώθηση. Με τελικό αποκορύφωμα ένα τρομερά συγκινητικό ειδικό επεισόδιο γυρισμένο μέσω zoom στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας (δηλαδή της αληθινής, τότε που όντως οι άνθρωποι δεν έβλεπαν άλλο άνθρωπο) που απογειώνει τη σειρά απρόσμενα και με τρόπο εκπληκτικά ανθρώπινο κι αστείο.
Με όλα αυτά θέλουμε να πούμε πως, το 2020 ήταν μια πολύ σκληρή χρονιά για τους πάντες, αλλά αυτές οι δύο σειρές της Apple TV+ μας έκαναν να γελάσουμε και να συγκινηθούμε σε διαφορετικές συνθήκες, με διαφορετικούς τρόπους, αλλά εντοπίζοντας κάτι το αφοπλιστικά αγνό στην καρδιά των καταστάσεων και των κόσμων που χτίζουν.
Flix Top-10 TV 2020
Το νούμερο 10
To νούμερο 9
To νούμερο 8
To νούμερο 7
To νούμερο 6
To νούμερο 5