Φεστιβάλ / Βραβεία

Χρυσή Λεοπάρδαλη για το «Κορίτσι από το Πουθενά» στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο

στα 10

Μετά από 10 ημέρες που έστρεψαν το κινηματογραφικό ενδιαφέρον του πλανήτη στην μαγευτική ελβετική πόλη, το 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο απένειμε τα βραβεία του.

Χρυσή Λεοπάρδαλη για το «Κορίτσι από το Πουθενά» στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο

Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, η Χρυσή Λεοπάρδαλη δόθηκε στην ταινία του Γάλλου Ζαν-Κλοντ Μπρισό «La Fille De Nulle Part» με τις ευλογίες ολόκληρης της κριτικής επιτροπής και κυρίως του φετινού Προέδρου της, Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν, ο οποίος δήλωσε: «Η ταινία είναι για το σινεμά και φτιάχτηκε με πενιχρά μέσα», ενώ στην προσπάθεια του να αντικρούσει τις όποιες κατηγορίες για την βράβευση ενός βετεράνου σκηνοθέτη (ο Μπρισό είναι 68 ετών) και όχι μιας νέας δημιουργικής φωνής ο Ταϊλανδός σκηνοθέτης υπήρξε μάλλον αποστομωτικός: «Δεν είναι μια ταινία από έναν ηλικιωμένο σκηνοθέτη αλλά έναν δημιουργό που είναι νέος στην καρδιά.»

Το «Κορίτσι από το Πουθενά», όπως μεταφράζεται ο γαλλικός τίτλος αφηγείται την περίεργη και τρομακτική ιστορία ενός δασκάλου σε σύνταξη (τον υποδύεται ο ίδιος ο Μπρισό) ο οποίος δίνει καταφύγει σε μια νεαρή κοπέλα στο σπίτι του στο Παρίσι, όταν αυτή χωρίζει με το αγόρι της.

1 Σκηνή από το «La Fille De Nulle Part»

Με τη σειρά του, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ρότζερ Αβαρι («Τhe Rules of Attraction»), μέλος κι αυτός της κριτικής επιτροπής συμφώνησε, αναφερόμενος και στο μεταφυσικό στοιχείο της ταινίας: «Υπήρξε μια ευτυχής στιγμή να βλέπουμε μια ταινία από έναν δημιουργό ο οποίος απέδειξε πως το μόνο που χρειάζεσαι είναι να πάρεις μια κάμερα και να δείξεις την ψυχή σου. Επίσης η ταινία λειτουργεί και ως θρίλερ. Ηταν η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που χέστηκα από το φόβο».

Το ειδικό βραβείο της Επιτροπής κέρδισε το «Somebody Up There Likes Me» του αμερικάνου Μπομπ Μπάινγκτον, μια μαύρη κωμωδία με πρωταγωνιστήν τον Κιθ Πούλτον και τον Νικ Οφερμαν (από το «Parks and Recreation» του ΝΒC) σε παραγωγή και του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου της Faliro House.

To βραβείο σκηνοθεσίας δόθηκε στον Γινγκ Λιάν για το «When Night Falls» για λογαριασμός της Νότιας Κορέας και της Κίνας.

Αίσθηση στο 65ο Φεστιβάλ έκανε όμως και η παγκόσμια πρεμιερα του «Τhe Capsule» της Αθηνάς Τσαγγάρη, το μικρού μήκους πρότζεκτ που γύρισε στην Υδρα, σε ανάθεση του Δάκη Ιωάννου για το DesteFashionCollection του 2012, ενώ στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μικρού μήκους συμμετείχε και το «Cavo D' Oro» του Σιαμάκ Ετεμάντη (διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ).

2 O Ζαν-Κλοντ Μπρισό με τη Χρυσή Λεοπάρδαλη

Αναλυτικά τα βραβεία του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Λοκάρνο:

  • Χρυσή Λεοπάρδαλη: «La Fille De Nulle Part» του Ζαν Κλοντ Μπρισό (Γαλλία)
  • Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Somebody Up There Likes Me» του Μπομπ Μπίινγκτον (Η.Π.Α.)
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας: Γινγκ Λιάνγκ για την ταινία «When Night Falls» (Νότια Κορέα/Κίνα)
  • Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Αν Νάι για την ταινία «When Night Falls» του Γινγκ Λινγκ (Νότια Κορέα/Κίνα)
  • Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Γουόλτερ Σάαμπελ για την ταινία «The Shine of Day» των Τίτσα Κόβι και Ράινερ Φρίμελ (Αυστρία)
  • Ειδική Μνεία: Στον χαρακτήρα Candy της ταινίας «Α Ultima Vez Que Vi Macau» του Πορτογάλου Ζοάο Πέδρο Ροντρίγκεζ («Ο Fantasma», «Τo Die Like A Man») λόγω της δυναμικής παρουσίας της η οποία αντιπροσωπεύει το απίστευτο κουράγιο του πορτογαλικού σινεμά σε καιρούς όπου η αποτυχία των κυβερνήσεων και των κοινωνικών συστημάτων απειλούν τις κινηματογραφικές τέχνες παγκοσμίως.
  • Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Σονγκ Φανγκ για την ταινία «Memories Look At Me» (Κίνα)
  • Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους: «The Mass of Men» του Γκάμπριελ Γκόσετ (Μ. Βρετανία)
  • Βραβείο Κοινού: «Lore» της Κέιτ Σόρτλαντ (Γερμανία/Αυστραλία/Μ.Βρετανία)

Διαβάστε περισσότερα για το 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο στο επίσημο site του, θυμηθείτε όσα είπε στο Flix ο Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν και όσα μας μετέφερε από το κλίμα του Φεστιβάλ η Λίλυ Παπαγιάννη που βρέθηκε στο Λοκάρνο.