Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο

στα 10

Το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα συνεχίζει τα φεστιβαλικά του ταξίδια με επόμενη στάση το Φεστιβάλ του Τορόντο.

Το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του 69ου Φεστιβάλ Καννών, την έξοδο του στις γαλλικές αίθουσες, την επερχόμενη έξοδο του στο τέλος Αυγούστου στην Ιταλία και το ραντεβού του με μια σειρά από διεθνή φεστιβάλ μέσα στους επόμενους μήνες, το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα θα κάνει και μια στάση από τον Καναδά, αφού συμμετέχει στο 39ο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο στο τμήμα «World Contemporary Cinema».

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

Το «Xenia» (μια συμπαραγωγή Ελλάδας - Γαλλίας και Βελγίου) είναι η μοναδική ελληνόφωνη ταινία που συμμετέχει στο συγκεκριμένο τμήμα, αν και όχι η μόνη ελληνική συμπαραγωγή, αφού η Ελλάδα συμμετέχει ως χώρα συμπαραγωγής στο «Modris» του Γιούρις Κουρσιέτις (σε συμπαραγωγή Λετονίας, Ελλάδας και Γερμανίας), το «Red Rose» της Σεπιντέχ Φαρσί (συμπαραγωγή Γαλλίας - Ελλάδας και Ιράν) και το «The Lesson» των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πετάρ Βαλκάνοφ (συμπαραγωγή Βουλγαρίας και Ελλάδας).

Το «Xenia» αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του, Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. Στη διαδρομή θα έρθουν αντιμέτωποι με όσα τους ενώνουν, την αγριότητα της εφηβείας, ένα όνειρο που πρέπει πάση θυσία να γίνει πραγματικότητα και μια Ελλάδα που αρνείται να τους ακολουθήσει.

O Πάνος Χ. Κούτρας επιστρέφει στο Φεστιβάλ του Τορόντο μετά το 2004 όπου είχε συμμετάσχει στο ίδιο τμήμα με τη δεύτερη τότε μεγάλου μήκους ταινία του, την «Αληθινή Ζωή».

To «Xenia» θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 2 Οκτωβρίου από την Feelgood Entertainment.

Διαβάστε και δείτε ακόμη:

Tags: ΧΕΝΙΑ