Φεστιβάλ / Βραβεία

Αβεβαιότητα στον ορίζοντα για το 71o Φεστιβάλ Βερολίνου

στα 10

Οι ημερομηνίες του επόμενου φεστιβάλ έχουν ανακοινωθεί: 11 με 21 Φεβρουαρίου του 2021. Μόνο που οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, δεν επιτρέπουν καμμιά σιγουριά ότι το φεστιβαλ θα πραγματοποιηθεί τότε. Και σίγουρα όχι «κανονικά».

Αβεβαιότητα στον ορίζοντα για το 71o Φεστιβάλ Βερολίνου

Μπορεί το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ να ετοιμάζεται για μια διοργάνωσε σε διαφορετικες φάσεις, με την πρώτη να είναι σίγουρα online, το Sundance να ανακοινώνει πως ο κύριος όγκος του προγράμματός του θα μεταφερθεί online με προβολές σε αίθουσες και drive in σε άλλες πόλεις των Η.Π.Α. Και το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης να υπόσχεται επίσης ένα φεστιβάλ που απλώνεται στον χρόνο και τον φυσικό και διαδικτυακό χώρο, όμως μέχρι τώρα το Βερολίνο δεν έχει κάνει καμμιά αντίστοιχη ανακοίνωση.

Το φεστιβάλ ήταν πέρσι τυχερό καθώς έλαβε χώρα λίγες μόλις μέρες πριν η σοβαρότητα της κατάστασης της πανδημίας γίνει πλήρως αντιληπτή στην Ευρώπη και ήταν σαφές ότι ήλπιζε πως έναν χρόνο μετά, τα πράγματα θα έχουν επανέλθει σε μια κανονικότητα. Εντούτοις η πραγματικότητα διαψεύδει καθε ελπίδα, και με την Γερμανία να βρίσκεται αυτή τη στιγμή βαθιά μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, η πραγματοποίηση του φεστιβάλ στις αίθουσες μοιάζει τώρα εξαιρετικά αμφίβολη.

Δείτε ακόμη: Από Μάρτη... καλοκαίρι! Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανοίγει τη βεντάλια του

Berlinale

Ο αντιδήμαρχος του Βερολίνου και υπεύθυνος για τον πολιτισμό, μιλώντας σε μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είπε πως μοιάζει απίθανο η πόλη να έχει κινηματογράφους σε λειτουργία στις αρχές του Φεβρουαρίου καθώς η αριθμοί των κρουσμάτων καλπάζουν, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κι ο δήμαρχος της πόλης Μίχαελ Μίλερ είναι αντίθετος στην διοργάνωση του φεστιβάλ στον φεβρουάριο.

Ακόμη κι αν είναι βέβαιο πως ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό θα είναι φέτος μειωμένος, οι αρχές της πόλης δεν νιώθουν καθόλου άνετα υπό τις παρούσες συνθήκες, με την «απόβαση» επισκεπτών από το εξωτερικό (πέρσι 18500 επαγγελματίες από 135 χώρες βρέθηκαν στο Βερολίνο στην διάρκεια του φεστιβάλ κι άλλοι 3.500 δημοσιογράφοι), ενώ τα 330.000 εισιτήρια που κόπηκαν στις αίθουσες πέρσι μέσα σε δέκα μέρες σηματοδοτούν έναν επικίνδυνο συνωστισμο.

berlinale

Κι αν αυτό αποτελεί κάποιου είδους σημάδι, ήδη δύο από μεγάλες εκθέσεις με παγκόσμια εμβέλεια που θα γίνονταν στο Βερολίνο στις αρχές του έτους, η Green Week τον Ιανουάριο και η ΙΤΒ Berlin τον Μάρτιο ακυρώθηκαν. Οπως άλλωστε ακυρώθηκε ήδη και η καθιερωμένη δεξίωση που δίνει το πρώτο Σάββατο του φεστιβάλ στο Ritz Carlton του Βερολίνου, το περιφερειακό κέντρο κινηματογράφου, Medienboard Berlin-Brandenburg.

Οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ δεν έχουν προς το παρόν προβεί σε καμμιά επίσημη ανακοίνωση, αλλά Μαριέτε Ρίζενμπεργκ, Εκτελεστική Διευθύντρια της Berlinale, μιλώντας σε έναν τοπικό σταθμό δήλωσε ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις τους τελευταίους μήνες κι αυτό τον καιρό εξετάζουν σοβαρά το αν είναι δυνατή ή όχι η πραγματοποίηση του φεστιβάλ τον Φεβρουάριο».

Δείτε ακόμη: Αυτά είναι τα σενάρια για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ των Καννών για το 2021