Φεστιβάλ / Βραβεία

Από Μάρτη... καλοκαίρι! Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανοίγει τη βεντάλια του

στα 10

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του 2021 θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα συνεχίσει ορμητικά ως το καλοκαίρι.

Flix Team
Από Μάρτη... καλοκαίρι! Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανοίγει τη βεντάλια του

Το προηγούμενο, 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ήταν προγραμματισμένο να κάνει πρεμιέρα στις 5 Μαρτίου 2020 - η πανδημία είχε άλλα σχέδια, το Φεστιβάλ αναβλήθηκε (το πρώτο στη σειρά του που αναγκάστηκε να το κάνει) και διοργανώθηκε online τον Μάιο. Το «μεγάλο» αδελφάκι του, το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έγινε τον Νοέμβριο υβριδικά, συνδυάζοντας τις online προβολές με δράσεις στην πόλη. Και τώρα;

Διαβάστε ακόμη: Artekino Festival 2020. Το πιο συναρπαστικό online φεστιβάλ της χρονιάς είναι εδώ!

Η προετοιμασία για το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεκινήσει. Το Φεστιβάλ επιστρέφει δυναμικό, ανατρεπτικό και υβριδικό, εν μέσω των δύσκολων συγκυριών που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Το 23ο ΦΝΘ θα ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου, ωστόσο οι εκδηλώσεις του και οι προβολές του θα επεκταθούν έως και το καλοκαίρι του 2021.

Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ σχεδιάζει μία εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου, το Greek Summer TIFF. Οπως είχε υποσχεθεί τον Νοέμβριο, όλες οι ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν στα προγράμματα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβληθούν σε θερινούς κινηματογράφους στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του καλοκαιριού. Εάν, όπως όλοι ελπίζουμε, οι συνθήκες το επιτρέψουν, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει τους συντελεστές των ταινιών και να γιορτάσει το ελληνικό σινεμά με τον τρόπο που του αξίζει, μια και για το Φεστιβάλ ήταν πάντα προτεραιότητα η στήριξη και η προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς και η ανάδειξη των συντελεστών των ελληνικών ταινιών.

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 607

Βασισμένοι στην εμπειρία του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, οι διοργανωτές επεξεργάζονται μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα με τις συνθήκες που θα ισχύουν στη χώρα μας μέσα στους επόμενους μήνες. Παράλληλα, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις υγειονομικές αρχές, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την ασφαλή διεξαγωγή του 23ου ΦΝΘ.

Ο στόχος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για την 23η διοργάνωση είναι ν' ανακαλύψει νέους τρόπους προσέγγισης της έννοιας «υβριδικό» φεστιβάλ, αλλά και της κινηματογραφικής προβολής. Ετσι, ετοιμάζονται υβριδικά μοντέλα, χωρίς να θεωρείται τίποτα ως δεδομένο και εξετάζονται όλες οι πιθανότητες, βάζοντας στο τραπέζι και τους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ και τις ημερομηνίες του.

Παραδοσιακά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Οι ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί για την 23η διοργάνωση είναι 4 με 14 Μαρτίου, 2021.

Για το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης:

1. Προγραμματίζεται η έναρξη των εκδηλώσεων στις 4 Μαρτίου, 2021. Εάν οι αίθουσες είναι ανοιχτές, η ταινία έναρξης θα προβληθεί στις αίθουσες στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα εκείνη την περίοδο, η προβολή αυτή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί* και σε αίθουσες άλλων πόλεων της Ελλάδας* ή/και στο διαδίκτυο, μέσω ειδικής πλατφόρμας του Φεστιβάλ.

2. Στη διάρκεια του δεκαημέρου του Μαρτίου που θα ακολουθήσει, και πάντα σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές συνθήκες, θα παρουσιαστούν δέκα με είκοσι ταινίες του προγράμματος, είτε στις αίθουσες στη Θεσσαλονίκη, είτε σε άλλες πόλεις, είτε στο διαδίκτυο. Ο ακριβής αριθμός των ταινιών θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

3. Ο βασικός όγκος των δράσεων του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2021, σε ένα δεκαήμερο ανάμεσα στις 20 Ιουνίου και στις 20 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη, σε θερινά σινεμά, στην ταράτσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της δράσης Σινεμά με Θέα, σε ανοιχτούς χώρους ή/και στις χειμερινές αίθουσες του Φεστιβάλ, ανάλογα με τις συνθήκες. Προγραμματίζονται, ωστόσο, επαναληπτικές και συμπληρωματικές προβολές και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, στο ίδιο διάστημα, σε θερινούς κινηματογράφους ή/και ανοιχτούς χώρους, ενώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι ταινίες να παρουσιαστούν και online.

4. Την ίδια περίοδο, το καλοκαίρι, θα πραγματοποιηθεί και η Αγορά του 23ου ΦΝΘ. Ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο εκείνη την περίοδο, το Φεστιβάλ ελπίζει ότι θα μπορεί να υποδεχτεί επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου. Ωστόσο, θα πραγματοποιηθούν και διαδικτυακές συναντήσεις, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα η Αγορά του 23ου ΦΝΘ να πραγματοποιηθεί εξολοκλήρου διαδικτυακά, όπως στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Αναγκασμένο, από τις συνθήκες, να δοκιμάσει στη φετινή χρονιά κάθε εναλλακτική, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δηλώνει, «Η αγάπη μας για το σινεμά θα μας φέρει ξανά κοντά. Με αυτή την προσμονή, παραμένουμε αισιόδοξοι και ανυπομονούμε να αντικρίσουμε ξανά μαζί τη μεγάλη οθόνη.» Αμήν.