Buzz

Artekino Festival 2020: Το πιο συναρπαστικό online φεστιβάλ της χρονιάς είναι εδώ!

στα 10

Για όλο το Δεκέμβριο του 2020, βλέπετε υπέροχες ευρωπαϊκές ταινίες εντελώς δωρεάν, ψηφίζετε την αγαπημένη σας και κερδίζετε, ανάμεσα σε άλλα, ένα ταξίδι στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο για το 2021.

Flix Team
Artekino Festival 2020: Το πιο συναρπαστικό online φεστιβάλ της χρονιάς είναι εδώ!

Στην πέμπτη του χρονιά, το online - όνομα και πράγμα και πριν την πανδημία - κινηματογραφικό φεστιβαλ Artekino, με τη σφραγίδα του Arte, διεξάγεται όπως κάθε χρόνο από 1η μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, με μια επιλογή ταινιών απ' όλον τον κόσμο που ξεχωρίζουν για τη φρέσκια, τολμηρή και ανανεωτική ματιά τους στο σύγχρονο σινεμά.

Ανάμεσά τους βραβευμένες ταινίες στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, υπογραφές που ορίζουν τη σύγχρονη φιλμική κουλτούρα, ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ (ή και τα δύο μαζί) που δοκιμάζουν τα όρια και ένας ολόκληρος κόσμος φτιαγμένος από το κινηματογραφικό εδώ και τώρα. Στις 10 ταινίες που επιλέχθηκαν για φέτος συμπεριλαμβάνεται και ο βραβευμένος στην Τραϊμπέκα και από τα βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου «Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου που λόγω δικαιωμάτων δεν προβάλλεται σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, αλλά και το «Γάτα στον Τοίχο» των Βέσελα Καζάκοβα και Μίνα Μιλέβα που επίσης δεν προβάλλεται στην Ελλάδα λόγω δικαιωμάτων.

Δείτε παρακάτω ποιες ταινίες αποτελούν το φετινό πρόγραμμα του ArteKino. Πατώντας πάνω στον τίτλο της κάθε ταινίας, μπαίνετε στη σελίδα της όπου μπορείτε και να την παρακολουθήσετε. Επίσης εσείς ψηφίζετε για το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ που θα δώσει στη νικήτρια ταινία 30.000 ευρώ και σε έναν τυχερό ένα ταξίδι για το Φεστιβάλ του Λοκάρνο 2021 με πλήρη διαπίστευση για το Φεστιβάλ και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής πληρωμένα και άλλα δώρα που τα βρίσκετε εδώ, στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ.

Το Flix.gr είναι media partner του ΑrteKino Festival.

Love me Tender 607

Love Me Tender της Κλαούντια Ρέινικε

Ελβετία, 2019, 83' | Η Σεκόντα είναι εγκλωβισμένη στο οικογενειακό διαμέρισμά της και στη μοναχική ρουτίνα της. Είναι μια 32χρονη γυναίκα, με οξεία αγοραφοβία. Μια μέρα, η μητέρα της πεθαίνει και ο πατέρας της την εγκαταλείπει, και η Σεκόντα πρέπει να παλέψει τους δαίμονές της και να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Σποραδικά συνδέεται με τον έξω κόσμο, με ένα μικρό κορίτσι που της επιτίθεται λεκτικά από την αυλή, και με τα προσβλητικά τηλεφωνήματα από τον Χένρι, εισπράκτορα οφειλών, ο οποίος απειλεί ότι θα λάβει μέτρα. Ανήσυχη για την επιβίωση της, η Σεκόντα θα έχει μία ευκαιρία, όταν ένας συλλέκτης μπουκαλιών, επονομαζόμενος Σάντο, την επισκέπτεται. Πρέπει ωστόσο να παίξει σωστά το παιχνίδι της. Δεύτερη ταινία μυθοπλασίας για την Ελβετή κινηματογραφίστρια με καταγωγή από το Περού που σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Νέα Υόρκη και έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στο σινεμά από τη Σχολή Τέχνης της Λωζάνης.

Negative Numbers 607

Negative Numbers του Ούτα Μπέρια

Γεωργία, Γαλλία, Ιταλία, 2019, 110' | Στο κέντρο κράτησης ανηλίκων, ο Νικ πήρε την ευθύνη για το έγκλημα του αδερφού του και όλοι των σέβονται γι' αυτό. Σκοπεύει να ξεκινήσει μια μικρή επανάσταση μεταξύ των κρατουμένων, αλλά ταυτόχρονα ξεκινούν προπονήσεις ράγκμπι. Ο Νικ συνειδητοποιεί τότε ότι είναι θύμα των δικών του πεποιθήσεων και αρχίζει να επαναξιολογεί τις αξίες του. Πρώτη ταινία του γεννημένου το 1987 στο Ρούσταβι της Γεωργίας, μετά από επιτυχημένη θητεία στις ταινίες μικρού μήκους.

Full Contact 607

Full Contact του Ντέιβιντ Βέρμπικ

Κροατία, Ολλανδία, 2015, 105', Επίσημη Συμμετοχή στα Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και του Τορόντο | Ενα σύγχρονο παραμύθι για έναν άντρα που κατά λάθος βομβαρδίζει ένα σχολείο με ένα τηλεκατευθυνόμενο drone. Το αποτέλεσμα είναι η αποσύνδεσή του από οτιδήποτε λέγεται ζωή. Η έκτη μεγάλου μήκους του Ντείβιντ Βερμπίκ που αποφοίητσε από την Κινηματογραφική Ακαδημία του Αμστερνταμ, σπούδασε φιλοσοφία και φωτογραφία στη Νέα Υόρκη και ταξίδεψε μέχρι την Κίνα όπου και γύρισε το «R U There» στην Ταιβάν, επίσημη συμμετοχή στο Ενα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών.

ivana 607

Ivana The Terrible της Ιβάνα Μλαντένοβιτς

Σερβία, Ρουμανία, 2019, 89', Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο | Η Ιβάνα εργάζεται σαν ηθοποιός στη Ρουμανία, αλλά μετά από κάποια δυσάρεστα νέα για την υγεία της αποφασίζει να περάσει το καλοκαίρι της στην πατρίδα της τη Σερβία, μαζί με την οικογένειά της. Εκεί θα ερωτευτεί ένα αγόρι που θα την οδηγήσει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους της σκηνοθέτη από τη Σερβία που έχει ταξιδέψει με τις ταινίες της στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου.

Lessons of Love 607

Lessons of Love της Κιάρα Καμπάρα

Ιταλία, 2019, 79' | Ο Γιούρι είναι 30 ετών και δεν είχε ποτέ κοπέλα. Δουλεύει με τον πατέρα του σε μια μικρή φάρμα στο εγκαταλελειμμένο ορεινό χωριό τους. Σε μια προσπάθεια να σωθεί από τη μοναξιά του, ο Γιούρι αποφασίζει να φύγει και να μετακομίσει στην κοντινή πόλη. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Κιάρα Καμπάρα που σπούδασε Φιλοσοφία και Σινεμά στο Μιλάνο και εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη. Το «Lessons of Love» συμμετείχε στο πρόγραμμα Biennale College Cinema του Φεστιβάλ Βενετίας.

Motherland 607

Motherland του Τόμας Βένγκρις

Λιθουανία, Λετονία, Γερμανία, Ελλάδα, 2019, 96' | Λίγο μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, ο 12χρονος Κόβας ταξιδεύει για πρώτη φορά στην πατρίδα της μητέρας του, Βικτόρια, η οποία έφυγε από τη Σοβιετική - Κατεχόμενη Λιθουανία πριν από 20 χρόνια και τώρα επιστρέφει για να ανακτήσει την αγαπημένη της οικογενειακή περιουσία. Οταν θα βρουν μαζί το εγκαταλελειμμένο κτήμα στο οποί ζει μια φτωχή ρωσική οικογένεια, πρέπει να εξετάσουν πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να πάνε για να διατηρήσουν τα όνειρά τους ανέπαφα. Γιος Λιθουανών μεταναστών στην Αμερική, ο Τόμας Βένγκρις σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Columbia, ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέρ. Το «Motherland» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Sebastien Tellier Many Lives 607

Sébastien Tellier: Many Lives του Φρανσουά Βαλένζα

Γαλλία, 2020, 78', Ντοκιμαντέρ | Από τις πρώτες επιτυχίες σε πάρτι γεμάτα καπνό μέχρι τα «βασανιστήρια» της δημιουργίας, ο Φρανσουά Βαλένζα, εικαστικός, σκηνοθέτης βίντεο κλιπ και φίλος του Σεμπαστιάν Τελιέ καταγράφει τις μεταμορφώσεις μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της μουσικής των τελευταίων 20 ετών.

Central Airport 607

THF: Central Airport του Καρίμ Αϊνούζ

Γερμανία, Γαλλία, Βραζιλία, 2017, 97', Amnesty International Film Prize στη Berlinale 2018, Διεθνές Διαγωνιστικό Cinéma du réel 2018 | Το ιστορικό Αεροδρόμιο Τέμπελχοφ του Βερολίνου, αν και δεν λειτουργεί πλέον ως αεροδρόμιο, παραμένει τόπος αφίξεων και αναχωρήσεων καθώς έχει καταστεί καταφύγιο έκτακτης ανάγκης για τους αιτούντες άσυλο. Ανάμεσά τους, ο 18χρονος Σύρος μαθητής Ιμπραήμ και ο Ιρακινός φυσιοθεραπευτής Κουατέμπα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη νοσταλγία για τις πατρίδες τους και την αγωνία αν θα καταφέρουν να αποκτήσουν άδεια παραμονής ή θα απελαθούν. Ο Καρίμ Ενούζ από τη Βραζιλία, εικαστικός και σκηνοθέτης με παρουσία σε εκθέσεις στο Whitney Museum of American Art Biennial και στο Temporäre Kunsthalle Berlin, ξεκίνησε την καριέρα του στο σινεμά το 2002 με το «Madame Sata» που έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ των Καννών, έχει συμμετάσχει στη Berlinale και στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου και το 2019 κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών με την «Αόρατη Ζωή της Ευριδίκης Γκουσμάο».


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες και κλείστε θέσεις για το Φεστιβάλ εδώ.