Buzz

Χωρίς λόγια: Τρέιλερ για την «Αγρια Αχλαδιά» του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν

στα 10

Μια πρώτη γεύση από την νέα ταινία του Τούρκου σκηνοθέτη, μόνο με εικόνες.

Χωρίς λόγια: Τρέιλερ για την «Αγρια Αχλαδιά» του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν

Είναι ενδιαφέρον ότι στο τρέιλερ της ταινίας που έκανε την πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό των Καννών, δεν ακούγεται ούτε μία λέξη. Κυρίως διότι το φιλμ χτίζεται πάνω σε μια σειρά από σκηνές διαλόγων, οι πιο βασικές από τις οποίες κι αυτές που οριοθετούν την διαδρομή του ήρωα στον χρόνο και τις εμπειρίες του, στο ταξίδι προς την ωριμότητα (ή ίσως την εφησύχαση;) είναι με τον πατέρα του. Ο Ιντρις είναι ένας δάσκαλος που κάποτε έβλεπε την ζωή με διαφορετική ματιά μα που τώρα ξοδεύει τα λεφτά του στον τζόγο και τον ελεύθερο χρόνο του στο να σκάβει ένα πηγάδι στο χωράφι του ακόμη κι αν όλοι του λένε ότι δεν πρόκειται ποτέ να βρει νερό.

Δείτε ακόμη: «Αγρια Αχλαδιά», ή πώς το σινεμά του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν απλώνει κλαδιά

wild pear tree 607

Ο Σινάν υποψήφιος δάσκαλος κι εκείνος βλέπει στον πατέρα του τον άντρα που δεν θέλει να γίνει, αδυνατεί να καταλάβει τους λόγους που η μητέρα του του συγχωρεί σχεδόν τα πάντα, εξακολουθεί να τον αγαπά. Η ορμή ή η θρασύτητα της νιότης είναι η κινητήρια δύναμή του και μαζί μια αδικαιολόγητη αίσθηση ότι είναι λίγο καλύτερος από όλους τους ανθρώπους γύρω του, από την κλειστή κοινωνία του χωριού του.

wild pear tree 607

Μέσα από μια σειρά από συναντήσεις με μια κοπέλα από το σχολείο του, με τον δήμαρχο της πόλης, με έναν εργολάβο, με έναν διάσημο συγγραφέα από την περιοχή του, με δυο ιμάμηδες, αλλά και με τους παλιούς του φίλους, τους παππούδες και την καθημερινότητα με την οικογένεια του, από την προσπάθεια του να εκδώσει το βιβλίο του με κάθε τίμημα, Ο Τζειλάν θα χτίσει το πορτρέτο ενός άντρα αλλά και μιας ολόκληρης κοινωνίας σε ένα φιλμ που κοιτάζει όλα όσα κρύβονται ανάμεσα στις γραμμές.

wild pear tree 607

Η ταινία θα βγει στις αίθουσες της Τουρκίας την 1η Ιουνίου (στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει την επόμενη σεζόν από την ΑΜΑ Films) κι αυτό είναι το τρέιλερ της


Δείτε επίσης: