Buzz

Δείτε το 16λεπτο ντοκιμαντέρ για τη Μο'νέ Ντέιβις που υπογράφει ο Σπάικ Λι

στα 10

Η 13χρονη Μο'νέ Ντέιβις αναστάτωσε τον κόσμο του μπέιζμπολ μέσα σε μία εβδομάδα: από άγνωστο κοριτσάκι, έγινε φαινόμενο και πρωτοσέλιδο στο Sports Illustrated, εκτοπίζοντας τον θρύλο του ΝΒΑ Κόμπι Μπράιαν από το εξώφυλλο.

Δείτε το 16λεπτο ντοκιμαντέρ για τη Μο'νέ Ντέιβις που υπογράφει ο Σπάικ Λι

Ο Σπάικ Λι μπορεί να μην μας έχει ενθουσιάσει με τις τελευταίες φιξιόν του ταινίες, όμως του αναγνωρίζουμε ότι είναι ένας ανήσυχος ντοκιμαντερίστας, ιδαίτερα σε θέματα που αναγνωρίζει, νιώθει ότι τον αφορούν και φωτίζει με το δικό του βλέμμα - από τον τυφώνα Κατρίνα και την καταστροφή της Νέας Ορλεάνης, μέχρι την πιτσιρίκα από τη Δυτική Φιλαδέλφεια που έφερε τα πάνω κάτω στον αθλητικό κόσμο τους τελευταίους μήνες. Το «Throw Like A Girl» μας παρουσιάζει το φαινόμενο «Μο'νέ Ντέιβις», μέσα σε 16 συνοπτικά λεπτά.

Η 13χρονη Μο'νέ Ντέιβις είναι το μοναδικό κορίτσι σε Little League (προς το παρόν) ομάδα μπέιζμπολ, ρίχνει την μπάλα με ταχύτητα 70 μιλίων (112.654 χιλιομέτρων) κι έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα «to pitch a shutout» στο αμερικανικό πρωτάθλημα νέων. Ο όρος σημαίνει «κερδίζω όλο το παιχνίδι, παίζοντας μόνη μου». Η Μο'νέ στο ρόλο του pitcher πετούσε την μπάλα, εξοντώνοντας με 3 strikes όλους τους χίτερς της αντίπαλης ομάδας. Η ομάδα του Sports Illustrated κινητοποιήθηκε εκείνη την Κυριακή, ακύρωσε την εκτύπωση του εξώφυλλου με τον σταρ του ΝΒΑ Κόμπι Μπράιαν, και της χάρισε τον κεντρικό προβολέα. Ενα 13χρονο κορίτσι στο εξώφυλλο του Sports Illustrated.

Mo'ne Davis documentary 607

Η αίσθηση που προκάλεσε ήταν τιτάνια. Ξεπέρασε το αθλητικό ενδιαφέρον, ξεπέρασε τα όρια της εθνικής υπερηφάνειας ή του «αμερικανικού ονείρου», όπως το ξέραμε, ξεπέρασε τις προσδοκίες: σεμνή, προσγειωμένη, ευγενική, ντροπαλή, η Μο'νέ ξαφνικά εμφανίστηκε ως πραγματικό σύμβολο κατάρριψης κάθε προκατάληψης.

Δείτε τη διαφήμιση της Dove με τίτλο #likeagirl:

.

Το «Don't throw like a girl» («μην πετάς την μπάλα σαν κορίτσι») υπήρξε για πάντα η έκφραση αποδοκιμασίας μπαμπάδων, συμμαθητών και προπονητών όταν μάθαιναν στα αγόρια τους σπορ. Ποιος μπορεί τώρα (μιλάμε για 112.654 χιλιομέτρα ταχύτητα) να την επαναλάβει; Ταυτόχρονα η Μο'νέ δεν είναι κωλόπαιδο, δεν είναι φωνισμένη, αγαπά τους συμπαίκτες της και τους δίνει το μισό credit, δεν είναι «μαυράκι από τα γκέτο της Φιλαδέλφεια που πιάστηκε από το μπέιζμπολ για να επιβιώσει». Είναι μέλος μιας οικογένειας που τη στηρίζει και της διδάσκει σεβασμό, είναι αριστούχος και είναι τέλεια σε 3 αθλήματα - η πραγματική της αγάπη είναι το μπάσκετ (να ξανατρομάξει ο Κόμπι Μπράιαν). «Δεν έχω δει άνθρωπο να ''επεξεργάζεται'' το γήπεδο με τον τρόπο που κοιτά η Μονέ. Παίζει σκάκι, όχι μπέιζμπολ/μπάσκετ. Ταυτόχρονα έχει τέλεια τεχνική....» λέει ο προπονητής της.

Mo'ne Davis documentary2 607

Ηδη έχει ξεπεταχτεί το δεύτερο κοριτσάκι-ταλέντο, όπως μαθαίνουμε από το ντοκιμαντέρ του Σπάικ Λι. Γιατί το παράδειγμα της Μο'νέ, αυτή η φυσική της ικανότητα σε συνδυασμό με το χαρακτήρα και την εργασιακή της ηθική (φτάνει πρώτη στο γήπεδο, φεύγει τελευταία) ανοίγει ένα νέο δρόμο στις γυναίκες αθλήτριες και, κυρίως, στο πώς θα αλλάξει η αντιμετώπισή τους από όλους μας. Είμαστε έτοιμοι για μικτές ομάδες;

«Δυο αγοράκια έπαιζαν στο πάρκο, πετώντας την μπάλα το ένα στο άλλο. Τους άκουσα να λένε ''είμαι η Μο'νέ", "όχι, ΕΓΩ, είμαι η Μο'νέ". Το βρήκα συγκινητικό. Ανατρίχιασα...»

Δείτε το «Throw Like A Girl»:

.

Διαβάστε περισσότερα: