Σας το είχαμε υποσχεθεί από την αρχή: το «Flix it στη Στέγη» δε θα είναι μία σειρά απλών προβολών. Μία ταινία που θα προτείνουμε και θα φέρνουμε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, θα πλαισιώνεται από εκδηλώσεις μέσα κι έξω από την κινηματογραφική αίθουσα.
Και καμιά φορά και... στη στέγη της Στέγης!
Περισσότερες πληροφορίες για την προβολή και την προπώληση του «Voyage of Time: Life’s Journey» στο επίσημο site της Στέγης
Το «Voyage of Time: Life's Journey» του Τέρενς Μάλικ, το οποίο θα προβληθεί αποκλειστικά στο Flix it στη Στέγη τη Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου έδωσε την αφορμή να βγούμε εκτός αίθουσας, εκτός κτιρίου, εκτός... ατμόσφαιρας.
Ο Δρ. Εμμανουήλ Αποστολάκης, Διευθυντής του Λυκείου της Ελληνογερμανικής Αγωγής θα προλογίσει την ταινία στις τρεις προβολές της (17.30 / 19.30 / 21.30) στο κοινό. Kι όχι μόνο αυτό. Το Τμήμα Eρευνας και Ανάπτυξης και το Αστεροσκοπείο των Εκπαιδευτηρίων έχουν οργανώσει, για όσους βρεθούν εκείνο το απόγευμα και το βράδυ στη Στέγη, παρατήρηση με τηλεσκόπια του Ηλιου, της Σελήνης, του Δία, του Αρη και πολλών ακόμα εντυπωσιακών ουράνιων σωμάτων.
Με την καθοδήγηση αστρονόμων, οι θεατές που έχουν προνοήσει να αφιερώσουν αρκετή ώρα πριν και μετά την προβολή τους, θα απολαύσουν τον ήλιο (από τις 16.00 το απόγευμα μέχρι τις 19.00) και τον έναστρο ουρανό (από τις 20.00 μέχρι τα μεσάνυχτα). Το ολοκαίνουργιο ηλιακό τηλεσκόπιο που μόλις παρέλαβε το Αστεροσκοπείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής (που συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια λειτουργίας) είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε και θα σας περιμένει στην είσοδο της Στέγης. Τα δύο άλλα τηλεσκόπια, στην ταράτσα για νυχτερινές περιπλανήσεις.
Ο κύριος Αποστολάκης μάς δίνει από σήμερα λίγες πληροφορίες για τα ουράνια σώματα που θα παρατηρήσουμε:
Ηλιος
Το …αστέρι της …γειτονιάς μας! Αν θέλετε να δείτε πως είναι από κοντά ένα αστέρι σαν τα χιλιάδες που κατακλύζουν τον νυχτερινό ουρανό, δεν έχετε παρά να κοιτάξετε από ένα ειδικό τηλεσκόπιο τον φωτοβόλο, ζωοδότη, λαμπηδόνα Ηλιο-Ηλιάτορά μας. Είναι ένας ασύλληπτα μεγάλος (περίπου 1.000.000 Γαίες χωρούν μέσα του!) μεσήλικας (υπάρχει εδώ και 5 δις χρόνια και εκτιμάται ότι έχει άλλα τόσα μπροστά του).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν κοιτάμε ποτέ τον Ηλιο, με γυμνά μάτια, γυαλιά, κιάλια ή τηλεσκόπιο. Κίνδυνος άμεσων, μεγάλων και μη αναστρέψιμων βλαβών στην όρασή μας. Η παρατήρηση του Ηλιου στη Στέγη θα γίνει με εξειδικευμένο ηλιακό τηλεσκόπιο της Ελληνογερμανικής Αγωγής για ασφαλή παρατήρηση.
Σελήνη
Απέχει 380.000 χιλιόμετρα από τη Γη. Τη Μ. Δευτέρα θα είναι μόλις μια μέρα πριν την πανσέληνο, ένα πανέμορφο θέαμα που απολαμβάνει κανείς ακόμη και με γυμνά μάτια. Να θυμάστε ότι η παρατήρησή της με τηλεσκόπιο είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, όταν γίνεται αρκετές μέρες πριν ή μετά την πανσέληνο, όταν είναι σε φάση 1ου ή 3ου τετάρτου (μισοφέγγαρο). Τότε, οι σκιές στους κρατήρες και τα όρη της Σελήνης είναι μεγαλύτερες και δίνουν μία εντυπωσιακή τρισδιάστατη αίσθηση βάθους.
Πλανήτες
Είναι δυνατή η παρατήρηση όλων των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Τη Δευτέρα θα δούμε (σε διάφορες ώρες ανάλογα με την ώρα που ανατέλλει και δύει ο καθένας) τους παρακάτω:
Αρης:
Η διάμετρός του είναι περίπου η μισή της Γης. Φαίνεται σαν ένας κόκκινος-πορτοκαλί δίσκος με σκοτεινές και φωτεινές περιοχές. Στους πόλους του Αρη μπορούμε να δούμε περιοχές πάγου, όπως αυτές της Γης στην Αρκτική και Ανταρκτική. Κάθε δύο χρόνια, όταν ο Αρης είναι πιο κοντά στη Γη, μπορούμε να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες στην επιφάνειά του.
Δίας:
Είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Η διάμετρός του είναι 11 φορές μεγαλύτερη της γήινης. Φαίνεται σαν ένας δίσκος με σκούρες και φωτεινές λωρίδες κατά μήκος της επιφάνειάς του. Οι λωρίδες αυτές είναι σύννεφα στην ατμόσφαιρά του. Τέσσερις από τους δορυφόρους του (Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδης, Καλλιστώ) είναι ορατοί σαν φωτεινά σημεία. Τους λαμπρούς αυτούς δορυφόρους του Δία είχε παρατηρήσει πρώτος ο Γαλιλαίος το 1610.
Αν ξυπνήσετε την επόμενη μέρα της προβολής (πολύ) νωρίς, δείτε ανατολικά πριν ξημερώσει η μέρα την υπέρλαμπρη Αφροδίτη και τον φωτεινό Κρόνο!
Αφροδίτη:
Πετρώδης πλανήτης με μέγεθος παραπλήσιο με αυτό της Γης. Κατά τη διάρκεια της περιφοράς της γύρω από τον Ηλιο, μπορείτε να δείτε τις φάσεις της ("άδεισμα", "γέμισμα"), όπως αυτές της Σελήνης. Η Αφροδίτη εμφανίζεται με γυμνό μάτι λευκή και υπέρλαμπρη, καθώς οι ακτίνες φωτός του Ηλιου ανακλώνται από τα σύννεφα που καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνειά της. Κάτω από τα …όμορφα σύννεφα, ένας αφιλόξενος κόσμος θερμοκρασίας άνω των 450οC.
Κρόνος:
Αέριος γίγαντας με διάμετρο 9 φορές μεγαλύτερη της διαμέτρου της Γης. Η παρατήρηση του Κρόνου με τηλεσκόπιο αποτελεί ένα πανέμορφο θέαμα. Οι χαρακτηριστικοί δακτύλιοι που περιβάλλουν τον πλανήτη, δίνουν την αίσθηση του τρισδιάστατου σφαιρικού αντικειμένου. Πέντε από τους δορυφόρους του Κρόνου, η Ρέα, η Διόνη, η Τηθύς, ο Εγκέλαδος και, ο μεγαλύτερος όλων, ο Τιτάνας, είναι ορατοί κοντά στον πλανήτη.
Αστρα
Ολα τα άστρα που βλέπουμε με γυμνό μάτι, είναι στην ουσία αστέρια σαν τον Ηλιο μας, αυτόφωτα. Λόγω της τεράστιας απόστασής τους από το ηλιακό μας σύστημα, όλα τα άστρα, είτε λαμπρά, είτε αμυδρά, εμφανίζονται σαν φωτεινά σημεία, ανεξάρτητα από το μέγεθος του τηλεσκοπίου που τα παρατηρούμε.
Κομήτες
Μεγάλες …βρώμικες(!) …χιονόμπαλες(!!) που όταν πλησιάζουν τον Ηλιο αποκτούν πλούσια …διπλή …κόμη (δηλαδή ουρά) και γίνονται πολύ εντυπωσιακές! Μερικές φορές κατά το πέρασμά τους από τη γειτονιά του Ηλιου μας είναι ορατοί από τη Γη με γυμνό μάτι. Αν είμαστε λίγο τυχεροί μετά τις 20.30 θα δούμε τον κομήτη ο 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak (το …ονοματεπώνυμό του προκύπτει από τους αστρονόμους που τον διαπίστωσαν την ύπαρξή του). Μέχρι σήμερα έχουμε καταγράψει μερικές χιλιάδες κομήτες αλλά ο εκτιμώμενος αριθμός τους γύρω μόνο από τον Ηλιο μας είναι μερικές εκατοντάδες …δισεκατομμύρια!
Μεσοαστρικά Νεφελώματα
Πρόκειται για τεραστίων διαστάσεων μεσοαστρικά νέφη από αέρια και σκόνη που βρίσκονται στο γαλαξία μας αλλά και σε κάθε σπειροειδή γαλαξία, τα οποία αποτελούν εν δυνάμει περιοχές αστρογένεσης. Με τη συμπύκνωσή τους λόγω της βαρύτητας δημιουργούνται τα αστέρια. Ένα από τα εντυπωσιακότερα είναι το Νεφέλωμα του Ωρίωνα (Μ42), που απέχει 1.350 έτη φωτός από τη Γη.
Ανοικτά Αστρικά Σμήνη
Τα Ανοικτά Αστρικά Σμήνη αποτελούνται από πάρα πολλά νεαρά αστέρια, πρόσφατα σχηματισμένα από το ίδιο μεσοαστρικό νεφέλωμα. Ένα από αυτά είναι και η γνωστή μας "Πούλια" (Πλειάδες - Μ45), που απέχει 410 έτη φωτός από τη Γη.
Σφαιρωτά Αστρικά Σμήνη
Τα Σφαιρωτά Αστρικά Σμήνη αποτελούνται από αρκετές χιλιάδες έως αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες αστέρια που έχουν βαρυτική συνοχή. Η διάταξή τους στο χώρο είναι σφαιρική και η κατανομή τους είναι πυκνή στον πυρήνα του σμήνους και βαθμιαία πιο αραιή στην περιφέρεια. Αποτελούν ένα πανέμορφο θέαμα στο τηλεσκόπιο. Τα πιο γνωστά είναι το Μέγα Σφαιρωτό Σμήνος του Ηρακλέους (Μ13) με 500.000 αστέρια, και το Ωμέγα του Κενταύρου, με περίπου 1.000.000 άστρα.
Γαλαξίες
Οι γαλαξίες είναι μεγάλες συγκεντρώσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων άστρων, που αποτελούν μια ενότητα και περιφέρονται γύρω από το κοινό κέντρο μάζας λόγω βαρύτητας. Τα δύο κυριότερα είδη γαλαξιών είναι οι σπειροειδείς γαλαξίες, όπως ο δικός μας, που περιέχουν επίσης και πολλά νεφελώματα και αστρικά σμήνη, και οι ελλειπτικοί γαλαξίες, που έχουν διαστάσεις είτε νάνου είτε γίγαντα. Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας (Μ31) είναι ο πλησιέστερος μεγάλος σπειροειδής γαλαξίας και απέχει 2,2 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.
Περισσότερες πληροφορίες για την προβολή και την προπώληση του «Voyage of Time: Life’s Journey» στο επίσημο site της Στέγης
Tags: Flix it στη Στέγη, Flix it