Το φετινό Φεστιβάλ Βωβούσας ξεκινά σε λίγες μέρες (29 Ιουλίου – 6 Αυγούστου) στο μικρό αλλά ιστορικό χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου και φιλοξενεί πληθώρα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, συνδυάζοντας τον αναζωογονητικό βουνίσιο αέρα και την άγρια φύση της Πίνδου, με τη φωτογραφία, το σινεμά, τη video art και κάθε λογής εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.
Στα πλαίσια των τελευταίων, το Φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος ένα κινηματογραφικό εργαστήριο από τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ («Φιλιά εις τα Παιδιά»), το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα σε οκτώ ημέρες, από το Σάββατο 30 Ιουλίου μέχρι το Σάββατο 6 Αυγούστου.
Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, αν στο φετινό φεστιβάλ παιζόταν και το δικό σας ντοκιμαντέρ; Χάρη στο κινηματογραφικό εργαστήριο του Βασίλη Λουλέ, τώρα έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε μια ομαδική 15λεπτη ταινία μέσα από συζητήσεις, βιωματικές ασκήσεις, ανάλυση ταινιών και πρακτική εξάσκηση που θα διαρκέσει οχτώ ημέρες.
Διαβάστε ακόμη: Θα πάρουμε τα βουνά! Ραντεβού στο ορεινό Φεστιβάλ Βωβούσας
«Στα Ορεινά Βοσκοτόπια»
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ιστορικούς ερευνητές, παραμυθάδες και αφηγητές, κινηματογραφιστές και ηθοποιούς, αλλά και όσους έχουν όρεξη και περιέργεια να γνωρίσουν το σύγχρονο ντοκιμαντέρ και τις αναζητήσεις του. Δεν απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στο χώρο του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών. Το μόνο που χρειάζεστε είναι όρεξη, αγάπη για το σινεμά, υπομονή και περιέργεια: τα βασικά υλικά για να κάνει κανείς κινηματογράφο ή να βλέπει τις ταινίες με δημιουργικό τρόπο.
Το εργαστήριο επικεντρώνεται στο ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ, που είναι ίσως το πιο ανερχόμενο είδος κινηματογράφου παγκοσμίως. Με μεγάλο εύρος θεμάτων και ποικιλία μορφής, με συναίσθημα και χιούμορ, το σύγχρονο ντοκιμαντέρ δίνει το λόγο στους απλούς ανθρώπους, στους αφανείς ήρωες και ανιχνεύει την ανθρώπινη περιπέτεια και συνείδηση, την καθημερινότητα, την κοινωνία και την Ιστορία.
Πώς αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν να μοιράζονται μαζί μας τα βιώματά τους; Πώς καταγράφουμε μια ειλικρινή και βαθιά μαρτυρία; Πώς κινηματογραφούμε αφηγήσεις και παραμύθια με τρόπο άμεσο, ελκυστικό και σύγχρονο; Ποια είναι τα μυστικά αυτής της τέχνης; Είναι ζήτημα τεχνικής, «ψυχολογίας» ή κάτι άλλο; Πώς μπορούμε να βλέπουμε, να καταγράφουμε και να διδάσκουμε τη «μεγάλη» Ιστορία μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των απλών ανθρώπων; Πώς μπορούμε να κάνουμε το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ πολύτιμο εργαλείο μέσα στη σχολική τάξη;
Το θέμα του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ (μέχρι 15 λεπτά) επιλέγεται από την ίδια την ομάδα, η έρευνα για τις ανθρώπινες ιστορίες και τα πρόσωπα που θα μιλήσουν στην ταινία, καθώς και η αναζήτηση των ντοκουμέντων, γίνεται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, η φωτογράφιση/γύρισμα γίνεται στο χωριό και στα γύρω βουνά, δάση και ποτάμια, ενώ στο μοντάζ θα πάρουν μέρος όλοι.
«Ενας Λαμπερός Ηλιος»
Μια ολοκληρωμένη εμπειρία δημιουργίας ταινίας, με πολύ κέφι και ομαδικό πνεύμα. Η ταινία θα προβληθεί στο κοινό του φεστιβάλ την τελευταία ημέρα. Στόχος είναι τελειώνοντας το 8ήμερο εργαστήριο να μπορεί ο καθένας να καταγράφει ανθρώπινες ιστορίες στο ιδιαίτερο προσωπικό του περιβάλλον ή να χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση μέσα στη σχολική τάξη, στο δικό του ερευνητικό έργο, στη δική του ταινία.
Το συγκεκριμένο εργαστήριο θα αξιοποιήσει την εμπειρία του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ από τη διδασκαλία του σε προηγούμενα κινηματογραφικά εργαστήρια (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, καλοκαιρινά σχολεία σε Μονοδένδρι Ιωαννίνων, Πήλιο, κ.λπ.) αλλά και από τις περιοδείες του σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα Παιδιά» και άλλες ταινίες του.
Ταυτόχρονα, στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί και ένα μίνι αφιέρωμα στο έργο του Βασίλη Λουλέ, κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβληθούν τα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Πέρασα κι Εγώ από Κει κι Είχα Παπούτσια από Χαρτί» (2014) και «Στα Ορεινά Βοσκοτόπια» (2012), καθώς και η μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας «Ενας Λαμπερός Ηλιος» (2000), που μας σύστησε το ταλέντο της Βικτώριας Χαραλαμπίδου.
Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο και τις αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ, ενώ συνολικά για το Φεστιβάλ μπορείτε να ενημερωθείτε ΕΔΩ.
Διαβάστε ακόμη
Tags: Φεστιβάλ Βωβούσας