Buzz

O «Πόλεμος των Αστρων» κάποτε στην Κίνα

στα 10

Μπορεί στην βαθιά κομμουνιστική τότε Κίνα να μην είδαν ποτέ την ταινία του Τζορτζ Λούκας, αλλά διάβασαν την ιστορία του σε ένα (παράνομο) κόμικ.

O «Πόλεμος των Αστρων» κάποτε στην Κίνα

Ο «Πόλεμος των Αστρων» ήταν μια από τις ταινίες που σημάδεψαν την ιστορία του αμερικάνικου σινεμά καθώς και τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών -κι όχι μόνο- σε ολόκληρο τον κόσμο, ανοίγοντας την κινηματογραφική οθόνη σε γαλαξίες «far far away» και σε ιστορίες που ακόμη παραμένουν γοητευτικές.

Το φιλμ προβλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ το 1978 έναν χρόνο μετά την προβολή του στην Αμερική, αλλά δεν έφτασε ποτέ στην Κίνα που τότε ήταν ακόμη εξαιρετικά εξαιρετικά αρνητική σε κάθε είδους δυτική επιρροή.

Ομως το 1980, ο «Πόλεμος των Αστρων» έφτασε στην Κίνα, όχι στο σινεμά ή σε παράνομες βιντεοκασέτες, αλλά με την μορφή ενός κόμικ που κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Xing Qiu Da Zhan», μια ακριβή μετάφραση του τίτλου της ταινίας.

2

Σκιτσαρισμένο στο δημοφιλές σχήμα των «λιανχουανχουά», μικρών βιβλίων τσέπης μεγέθους μιας παλάμης περίπου που περιέχουν σε μια σελίδα μια εικόνα και μια μικρή περιγραφή σε κείμενο το βιβλίο κυκλοφόρησε προφανώς δίχως πνευματικά δικαιώματα και κατά πάσα πιθανότητα δίχως ο καλλιτέχνης που το σχεδίασε να έχει δει την ταινία.

Ετσι μπορεί ο Νταρθ Βέιντερ και κάποιες από τις σκηνές της ταινίας να μοιάζουν πιστές στην εικονογραφία του φιλμ, αλλά υπάρχουν και μερικές ξεκάθαρες διαφορές όπως για παράδειγμα ο τρόπος που απεικονίζεται η πριγκίπισσα Λέια, ή το γεγονός ο Τσουμπάκα δεν είναι εξωγήινος μα απλά πίθηκος σε ένα πιθανό crossover του σύμπαντος του «Πολέμου των Αστρων» με αυτό του «Πλανήτη των Πιθήκων».

2

Το βιβλιαράκι ανακάλυψε πρόσφατα η Μάγκι Γκριν, μια βοηθός καθηγήτρια ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Μοντάνα η οποία γράφει στο blog της ανάμεσα σε άλλα πως το κόμικ θυμίζει τα φυλλάδια προπαγάνδας της Κινέζικης ηγεσίας τόσο σε σχήμα όσο και στο στιλ των σκίτσων και κάνει μερικές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για το πως η πειρατεία της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν είναι κάτι για το οποίο ευθύνεται η ευκολία της ψηφιακής εποχής μας, μα κάτι που υπήρχε ανέκαθεν σε ολόκληρο τον κόσμο.

2

Δείτε πιο κάτω ολόκληρη την κινέζικη εκδοχή του «Πολέμου των Αστρων».

Διαβάστε ακόμη:

Tags: STAR WARS