Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2024: Η Σιγκούρνι Γουίβερ έλαβε τιμητικό Χρυσό Λέοντα για την καριέρα της

στα 10

Εμφανώς συγκινημένη, η σπουδαία ηθοποιός έλαβε το βραβείο-φόρο τιμής που της απένειμε η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Βενετία 2024: Η Σιγκούρνι Γουίβερ έλαβε τιμητικό Χρυσό Λέοντα για την καριέρα της

Πρoτού πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα του «Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης» στο 81ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, highlight της βραδιάς αποτέλεσε η βράβευση της Σιγκούρνι Γουίβερ για το σύνολο της καριέρας της, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης.

Η βράβευση της Γουίβερ συνοδεύτηκε από ένα μοντάζ που προέβαλε η διοργάνωση, με εμβληματικές στιγμές της στον κινηματογράφο, από ρόλους της σε ταινίες όπως το «Εργαζόμενο Κορίτσι» (1988), το «Γορίλες στην Ομίχλη» (επίσης του 1988), το «Ghostbusters» (1984) κ.ά. Υπήρχαν επίσης πολλά αποσπάσματα της Γουίβερ ως Ελεν Ρίπλεϊ στο franchise «Alien».

Διαβάστε ακόμα: Βενετία 2024: Το «Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης» είναι μια νοσταλγική βόλτα σε γνώριμα μονοπάτια

Ακολούθησε η προβολή ενός μαγνητοσκοπημένου μηνύματος από τον σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον, με τον ίδιο να βρίσκεται μπροστά από ένα σκηνικό εμπνευσμένο από το «Avatar», αναπολώντας τις συνεργασίες τους όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της ερμηνείας της ως εξωγήινης έφηβης στο πρόσφατο «Avatar: The Way of Water».

Ο Κάμερον, μεταξύ των όσων είπε, επισήμανε πως είναι καιρός η Γουίβερ να πάρει Οσκαρ -έχει προταθεί τρεις φορές, η τελευταία εκ των οποίων ήταν το 1989 για το «Γορίλες στην Ομίχλη»- και απηύθυνε έκκληση στα μέλη της Ακαδημίας που ενδεχομένως βρίσκονταν στην αίθουσα, να το λάβουν υπόψιν για το μέλλον.

weaver-venice

Η Γουίβερ δέχτηκε το βραβείο κυρίως στα ιταλικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Θέλω να βρυχηθώ», κρατώντας το χρυσό αγαλματίδιο του λιονταριού, το οποίο αποκάλεσε «καύσιμο ενθάρρυνσης», ευχαριστώντας με συγκίνηση τη διοργάνωση.

«Ολα αυτά τα χρόνια έχω καταφέρει να πετάξω σε όλο τον κόσμο, ελισσόμενη ανάμεσα στον χρόνο, τον χώρο και το είδος, καταφέρνοντας να ξεφύγω από οποιοδήποτε καλούπι στο οποίο ήθελε να το Χόλιγουντ να με εγκλωβίσει. Ισως είμαι απλά πολύ ψηλή!», ανέφερε αστειευόμενη, μεταξύ άλλων, στον ευχαριστήριο λόγο της.

weaver-venice

Στην συνέντευξη Τύπου που είχε προηγηθεί της βράβευσης, όταν ρωτήθηκε για τον αντίκτυπο της υποκριτικής της καριέρας στην ενδυνάμωση των γυναικών -συγκεκριμένα για τον ρόλο της ως Ρίπλεϊ στο «Alien»- και το πώς αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στο να γίνει η Χάρις πρόεδρος των Η.Π.Α., η Γουίβερ δήλωσε ότι είναι «πολύ ενθουσιασμένη για την Κάμαλα».

Στη συνέχεια, φάνηκε να δακρύζει με τη σκέψη ότι η δουλειά της θα μπορούσε να έχει κάποια επιρροή. «Το να σκέφτομαι ότι η δουλειά μου θα μπορούσε να έχει κάποια σχέση με την άνοδό της με κάνει πολύ χαρούμενη, πραγματικά […] Ανά τα χρόνια τόσες πολλές γυναίκες έρχονται και με ευχαριστούν», πρόσθεσε.

Η εμπειρία της Γουίβερ ως γυναίκα στο Χόλιγουντ αποτέλεσε κυρίαρχη θεματική της συνέντευξης, με την ηθοποιό να μοιράζεται ορισμένες σκέψεις της για το πώς αντιμετωπίζει η βιομηχανία τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες.«Ξαφνικά, νομίζω ότι αποφάσισαν ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες μπορούν πραγματικά να παίξουν ενδιαφέροντες χαρακτήρες και άρχισαν να γράφονται πολλοί τέτοιοι ρόλοι», είπε. «Σταματήσαμε να είμαστε απλά αστείες πεθερές, και αρχίσαμε να είμαστε πραγματικοί άνθρωποι, αντανακλώντας το κοινό».

weaver-venice

Οταν ρωτήθηκε για την τάση της να υποδύεται δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες, η Γουίβερ εξήγησε πως δεν πρόκειται για συνειδητή επιλογή, αλλά ένα εγγενές χαρακτηριστικό των γυναικών. «Πάντα με ρωτούν γιατί παίζω δυναμικές γυναίκες και πάντα σκέφτομαι ότι αυτή είναι μια τόσο παράξενη ερώτηση γιατί απλώς παίζω γυναίκες και οι γυναίκες είναι δυνατές και δεν τα παρατάνε», διευκρίνισε.

Η Γουίβερ επαίνεσε επίσης τον ιταλικό κινηματογράφο και εξέφρασε την επιθυμία της να συνεργαστεί με παραγωγές της χώρας, λέγοντας χιουμοριστικά «Εκτός από τον Χρυσό Λέοντα, θα έπρεπε να υπάρχει μια μικρή ρήτρα που θα διασφαλίζει ότι θα έρχεσαι στην Ιταλία και θα δουλεύεις με έναν Ιταλό σκηνοθέτη ως μέρος του πακέτου […] Δεν έχω απολαύσει αρκετά το τι μας προσφέρει ο ιταλικός κινηματογράφος, οπότε Ιταλοί σκηνοθέτες σπεύστε, είμαι διαθέσιμη!».

Το 81ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου. Το Flix βρίσκεται στη Βενετία για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ για το φεστιβάλ εδώ