Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2024: Το «Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης» είναι μια νοσταλγική βόλτα σε γνώριμα μονοπάτια

στα 10

Ο Τιμ Μπαρτον δεν προσθέτει πολλά στον μύθο της κλασικής πια ταινίας του, αλλά η επιστροφή στο σύμπαν της, μας θυμίζει γιατί την αγαπήσαμε τόσο. Διαβάστε την κριτική για την ταινία που άνοιξε το 81ο Φεστιβάλ Βενετίας.

Βενετία 2024: Το «Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης» είναι μια νοσταλγική βόλτα σε γνώριμα μονοπάτια

Η δεύτερη μεγάλου μήκους του Τιμ Μπάρτον, πίσω στο 1988, ήταν αυτή που τον έβαλε στο κέντρο του κινηματογραφικού χάρτη και μέ κάποιο τρόπο έθεσε τις βάσεις για ολόκληρο το κινηματογραφικό του σύμπαν. Ολα τα στοιχεία που θα συναντούσαμε στο μέλλον, σε διαφορετικές δοσολογίες στο σύνολο του έργου του, ήταν εκεί από την αρχή: Το τρυφερά μακάβριο, το σουρεαλιστικά αστείο, η ενήλικη παιδικότητα, η λοξή ματιά στον κόσμο. Ο «Σκαθαροζούμης» υπήρξε εκτός από μεγάλη επιτυχία ένα φιλμ που άλλαξε τον τρόπο που το χόλιγουντ έβλεπε πράγματα όπως η κωμωδία ή οι οικογενειακές ταινίες κι έμπλεξε τα όρια ανάμεσα στο εμπορικό και το σινεμά είδους. Η επιστροφή του Μπάρτον στην ιστορία και τους χαρακτήρες εκείνης της ταινίας, ελπίζουμε να σηματοδοτεί την επιθυμία του να γυρίσει πίσω στις ρίζες των αναφορών του κι όχι απλά την ελπίδα για μια εξασφαλισμένη εμπορική επιτυχία.

beetlejuice beetlejuice

Ξαναπιάνοντας την ιστορία από εκεί που την άφησε, αλλά μετρώντας τα χρόνια που μεσολάβησαν από την πρώτη ταινία, το «Beetlejuice, Beetlejuice» μας ξανασυστήνει τους ήρωες στην παρούσα φάση της ζωής τους. Η Λίντια της Γουινόνα Ράιντερ έχει τώρα την δική της κόρη και μια εκπομπή εξορκισμού φαντασμάτων στην τηλεόραση. Οταν ο πετέρας της σκοτωθεί επιστρέφοντας από ένα ταξίδι για παρατήρηση πτηνών, η Λίντια, ο καιροσκόπος αραβωνιαστικός της, η αποξενωμένη κόρη της και η μητριά της Ντίλια θα επιστρέψουν στο πατρικό σπίτι για την κηδεία. Κι εκεί θα μπούν ξανά στον παράδοξο άλλο κόσμο όπου κατοικεί ο Σκαθαροζούμης, οποίος φιλοδοξεί ακόμη να παντρευτει την Λίντια, αλλά έχει να αντιμετωπίσει τους δικούς του μπελάδες: Η πρώην γυναίκα του, μια δαιμονική, γεμάτη συνδετήρες, Μόνικα Μπελούτσι, μια απέθαντη γυναίκα που ρουφάει ψυχές, τον θέλει πίσω, ή καλύτερα, θέλει την ψυχή του για πάντα δική της.

beetlejuice beetlejuice

Και κάπως έτσι ξεδιπλώνονται μια σειρά από γνώριμες αλλά διασκεδαστικές περιπέτειες μεταξύ του κόσμου των νεκρών και των ζωντανών, με τον Μαίκλ Κίτον να επιστρέφει με κέφι στον αναρχικό χαρακτήρα του Σκαθαροζούμη και τον Μπάρτον να βρίσκει μαζί του -και στις σκηνές όπου οι νεκροί έχουν το πάνω χέρι- κάτι από τον παλιό, γεμάτο οργιαστικά ευρηματικές ιδέες, εαυτό του. Κατά τα άλλα, κάποιες από τις προσθήκες στην ιστορία λειτουργούν, η Τζένα Ορτέγκα στον ρόλο της κόρης της Λίντια μετράει στα σύν, ο χαρακτήρας του ηθοποιού που υποδύεται τον ντετέκτιβ στο σύμπαν των νεκρών του Γουίλεμ Νταφόε, είναι εντελώς αχρείαστος και καθόλου αστείος.

beetlejuice beetlejuice

Αλλά ακόμη κι αν ρόλοι και χαρακτήρες προστίθενται, τίποτα αληθινά καινούριο δεν θα συναντήσετε εδώ και αν αφήσετε στην άκρη τον παράγοντα της νοσταλγίας, το φιλμ αν και χαριτωμενο δεν είναι καθόλου «απαραίτητο». Ελάχιστα καινούργια πράγματα προσθέτει στην μυθολογία της ιστορίας και η συνταγή του δεν αλλάζει όσα πολύ πετυχημένα έχουν δομηθεί στο πρώτο φιλμ, αλλά μερικές φορές, η νοσταλγία και το χαριτωμένο, μπορεί να είναι αρκετά για δυο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.

Το 81ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται στη Βενετία για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες.