Ηταν όλοι τους εκεί - οι κινηματογραφικοί συντελεστές, όχι ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο βιβλίο του οποίου βασίστηκε η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά, «Ενήλικοι στο Δωμάτιο». Γύρω από τον Κώστα Γαβρά, οι συνεργάτες του, η παραγωγός Μισέλ Ρέι-Γαβρά κι από τον Χρήστο Λούλη και τη Βαλέρια Γκολίνο, ως τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη και τον Αλεξάντρ Ντεσπλά που υπογράφει το soundtrack. Σ' ένα Φεστιβάλ Βενετίας γεμάτο, προφανώς, από ταινίες, events και ηχηρές παρουσίες, η διοργάνωση αγνόησε το δικό μας μεγάλο ενδιαφέρον και η συνέντευξη Τύπου με τους συντελεστές της ταινίας κόπηκε απότομα, με λίγους, πολύ λίγους από αυτούς να προλάβουν να μιλήσουν.
Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του Κώστα Γαβρά.
Να, ωστόσο, τα highlights απ' όσα ακούσαμε (μαζί και την ευχαριστία του Κώστα Γαβρά - «αυτή η ταινία έγινε κατά κύριο λόγο χάρη στον ενθουσιασμό των Ελλήνων τεχνικών!»):
Κώστας Γαβράς για την έμπνευση της ταινίας Η ιδέα για μια ταινία για την ελληνική κρίση υπήρχε ήδη από το 2007, όταν ο Πρέσβυς της Κύπρου στο Παρίσι, πολύ πριν ξετυλιχθεί το δράμα, μου είπε η Ελλάδα οδεύει προς την καταστροφή. Μου εξήγησε ακριβώς τι θα συνέβαινε και δυο χρόνια αργότερα, πράγματι, ξεκίνησε η κρίση. Αρχισα να συλλέγω πληροφορίες για να καταλαβαίνω τι συμβαίνει. Στο κεφάλι μου είχα την ιδέα να κάνω μια ταινία γι’αυτό το θέμα, χωρίς να έχω μια δραματική κατεύθυνση ακόμα, ώσπου η Μισέλ (Ρέι Γαβρά, παραγωγός και σύζυγος του Κώστα Γαβρά), μου έστειλε ένα άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη και είπα, αυτό είναι η ταινία. Συναντηθήκαμε πολλές φορές με τον Βαρουφάκη, μου μίλησε, μου εξήγησε, μου έβαλε ν’ ακούσω ηχογραφήσεις που είχε κάνει από το Eurogroup ο ίδιος γιατί ακόμα δεν υπήρχαν ντοκουμέντα στη δημοσιότητα. Μου είπε ότι θα έγραφε ένα βιβλίο, του είπα θα το διαβάσω και θα δούμε. Μου έστελνε κεφάλαιο-κεφάλαιο. Και όταν ολοκληρώθηκε είπα, ναι, αυτό θα είναι η ταινία. Αυτή η συνομιλία διήρκεσε τρία χρόνια. Εγραψα το σενάριο, ξεκινήσαμε το κάστινγκ και την αναζήτηση χρημάτων.
Διαβάστε ακόμη: Ο Κώστας Γαβράς μιλάει για το «Ενήλικοι στην Αίθουσα», τον Γιάνη Βαρουφάκη, την ελληνική κρίση
Κώστας Γαβράς για την πολιτική εικόνα της Ευρώπης Η ευρωπαϊκή αριστερά απέτυχε σχεδόν παντού. Οταν μιλάμε για την αριστερά, ποια είναι; Για μένα δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά δυο-τρεις ιδέες για την κοινωνία, μια φιλοσοφία ζωής. Αυτή τη φιλοσοφία της, η αριστερά σήμερα πρέπει να την ξαναδεί. Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι έγινε στις μέρες μας μια νεοφιλελεύθερη αυτοκρατορία. Τα τελευταία 15 χρόνια διευθύνθηκε πολύ άσχημα από άνδρες που δεν ήταν ικανοί ν’ ανταποκριθούν στο πρόβλημα. Θαυμάζω τον Γιούνκερ γιατί έκανε τη χώρα του οικονομικό παράδεισο στην καρδιά της Ευρώπης. Αλλά αυτός δεν είναι ο ρόλος ενός Ευρωπαίου Προέδρου. Ελπίζω με την καινούρια, Γερμανίδα Πρόεδρο της Κομισιόν ν’ αλλάξει κάτι. Υπάρχει ένα πολιτικό μείγμα στην Ευρώπη, καιρός είναι να φανερωθεί.
Δείτε έξι σκηνές από το «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του Κώστα Γαβρά
Μισέλ Ρέι Γαβρά και Κώστας Γαβράς για τη Βαλέρια Γκολίνο Η Βαλέρια μου έκανε το δώρο αυτό το ρόλο. Η Δανάη Στράτου είναι μια πολύ δυνατή γυναίκα κι αναζητούσαμε μια πολύ δυνατή ηθοποιό. (Μισέλ Ρέι Γαβρά): Εγραψα στη Βαλέρια ένα sms, άκου, ο Κώστας κάνει ταινία το βιβλίο του Βαρουφάκη, εκείνος έχει μια σύζυγο, αλλά δεν είναι ταινία για ένα ζευγάρι, είναι άλλο το θέμα και δεν έχουμε και λεφτά. Θέλεις; Μου έγραψε, έρχομαι όποτε θέλετε. Εδωσε στην ταινία τον αισθησιασμό και την εξυπνάδα της. (Γαβράς): Είναι σημαντικό, αυτή η ταινία δεν περιγράφει μια προσωπική ιστορία, το θέμα της είναι οι αντιδράσεις ανθρώπων μπροστά σε μεγάλα γεγονότα. Είμαι ενθουσιασμένος με τη συμμετοχή της Βαλέρια κι αγαπώ πολύ τις δικές της ταινίες, εκείνες που έχει σκηνοθετήσει η ίδια.
Βαλέρια Γκολίνο για τη Δανάη Στράτου Είπα ότι θα παίξω στην ταινία ακόμα και πριν διαβάσω το σενάριο, στην ουσία έχω μία μόνο μεγάλη σκηνή. Γνώριζα για την ελληνική κρίση από τη δική μου οικογένεια στην Ελλάδα. Αλλά ήταν ευκαιρία για μένα να καταλάβω περισσότερα, από μέσα, χωρίς προκαταλήψεις, όχι μόνο από τις εφημερίδες, να βιώσω την κοινωνικοπολιτική κατάσταση. Ετσι κι αλλιώς είναι για μένα τεράστια επιθυμία να δουλεύω στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά ερμηνεύω μια πραγματική ηρωίδα, όχι ένα ιστορικό πρόσωπο, αλλά μια ηρωίδα που ζει τώρα. Ημουν περίεργη να γνωρίσω τη Δανάη Στράτου, μιλήσαμε και μαζί και με τον άντρα της, για διάφορα θέματα, την παρατήρησα να κάνει τα καθημερινά πράγματα, έναν καφέ, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα, ήταν μια πανέμορφη εμπειρία.
Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του Κώστα Γαβρά
Χρήστος Λούλης Κάποιες φορές οι άνθρωποι μοιάζουν πολύ ακόμα κι αν δεν το ξέρουν. Η Βαλέρια κι εγώ μοιάζουμε πολύ σ’ αυτό, δεν είχαμε γνωριστεί πριν. Με ρωτούν τώρα με το τρέιλερ, πώς κατάφερες να μοιάζεις στον Γιάνη Βαρουφάκη, πόσο τον μελέτησες, Συνήθως στις ταινίες η φαντασία κάνει το 50% της δουλειάς. Κι ο θεατής το άλλο 50%.