Φεστιβάλ / Βραβεία

Τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά σωματεία της Αμερικής καταγγέλουν τον Ντόναλντ Τραμπ και το #muslimban

στα 10

Οι Αμερικανοί παραγωγοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι δηλώνουν με επίσημες επιστολές την οργή τους εναντίον των αποφάσεων του Ντόναλντ Τραμπ ν' αποκλείσει την είσοδο στη χώρα πολιτών του μουσουλμανικού κόσμου.

Τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά σωματεία της Αμερικής καταγγέλουν τον Ντόναλντ Τραμπ και το #muslimban

Ξεκινώντας από το περασμένο Σαββατοκύριακο και συνεχίζοντας σταθερά, όπως φαίνεται, μέχρι την κορύφωση στην τελετή απονομής των Βραβείων Οσκαρ στις 26 Φεβρουαρίου, η αμερικανική κινηματογραφική κοινότητα αντιτίθεται μεγαλόφωνα στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποκλείσει την είσοδο στις Η.Π.Α. κατοίκων από επτά μουσουλμανικές χώρες. Μετά τους μαχητικούς λόγους στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ του Σάντανς, στα βραβεία του Σωματείου Αμερικανών Παραγωγών (PGA) και του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών (SAG), οι ενώσεις προχώρησαν και στη δημοσίευση ανοιχτών επιστολών προς τον Πρόεδρο Τραμπ.

Διαβάστε και δείτε ακόμη: 2017 SAG Awards. Σαρωτικός νικητής, οι διαμαρτυρίες εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ

sag 607

Στην επιστολή του, το Σωματείο Αμερικανών Σκηνοθετών (DGA), που αριθμεί 16.000 μέλη, πολλά από αυτά εξαιρετικά επιφανή, δηλώνει: «Το DGA πιστεύει ακράδαντα ότι οι καλλιτέχνες - ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, το θρήσκευμά τους ή το φύλο τους - θα έπρεπε να μπορούν να έρχονται στην Αμερική για να δείξουν τη δουλειά τους. Τακτικές που αυτό το παρεμποδίζουν, χωρίς αρκετή σκέψη, θα έπρεπε να ανησυχούν όλους εμάς που νοιαζόμαστε για την τέχνη και το σινεμά. Η ανοιχτή ανταλλαγή της τέχνης βρίσκεται στον πυρήνα του ποιοι είμαστε, αποτελεί ολοένα και περισσότερο την καρδιά και το αντικείμενο των ταινιών και της τηλεόρασης - το να γίνουν εγκύτεροι οι δεσμοί όλης της ανθρωπότητας, να ξεπεραστούν σύνορα και πολιτισμικοί περιορισμοί. Το DGA θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη δυνατότητα των καλλιτεχνών να δουλεύουν και να μοιράζονται την τέχνη τους στην Αμερική.»

Η δήλωση του DGA, άλλωστε, υπαινίσσεται και πιο συγκεκριμένα την αποδοκιμασία του Σωματείου για το γεγονός ότι ο Ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί και οι συνετελεστές του «Εμποράκου», υποψήφιου για Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, από τη μία δεν θέλουν, αλλά κι από την άλλη δεν μπορούν, χωρίς ειδική άδεια, να παραστούν στην οσκαρική τελετή.

Διαβάστε ακόμη: Η Ακαδημία απαντά για την απουσία του Ασγκάρ Φαραντί στα Οσκαρ λόγω της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ σε κατοίκους μουσουλμανικών χωρών

sag 2017 607

Το Σωματείο Αμερικανών Ηθοποιών (SAG_AFTRA), που εκπροσωπεί περισσότερους από 160.000 καλλιτέχνες, δηλώνει: «Τα μέλη της SAG-AFTRA είναι δημιουργικοί επαγγελματίες απ' ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το σωματείο υποστηρίζει την ισότητα ευκαιριών ανεξάρτητα απο φυλή, φύλο, θρήσκευμα, αναπηρία, σεξουαλικό προσανατολισμό ή χώρα γέννησης. Κάθε κυβερνητική απόφαση που θεσμοθετεί τη διάκριση με βάση θρησκευτικές ή εθνικές καταβολές αντιτίθεται απόλυτα σ' αυτές τις αρχές και θ' αντιμετωπιστεί με σθεναρή αντίσταση. Αυτή εδώ η μεταναστευτική πολιτική βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση κι εμείς θα υποστηρίξουμε τους συναδέλφους καλλιτέχνες μας σε κάθε βήμα της διαδρομής.»

Διαβάστε ακόμη: Μαντέψτε ποια είναι η πρώτη ταινία που προέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (χτες το απόγευμα)

sag 2017 607

Παράλληλα, οι πρόεδροι του Σωματείου Αμερικανών Σεναριογράφων (WGA), Χάουαρντ Ρόντμαν και Μάικλ Γουίνσιπ, εξέδωσαν μια δήλωση την Κυριακή που κατακεραυνώνει τον Ντόναλντ Τραμπ: «Είναι και αντισυνταγματικό και βαθειά λανθασμένο να λες ότι κάποιος μπορείς ή δεν μπορεί να μπει στη χώρα μας με βάση τον τόπο όπου γεννήθηκε ή το θρήσκευμά του.»

Περιμένουμε με μια σχετική εκτίμηση να δούμε πώς θα κορυφωθούν οι αντικυβερνητικές δράσεις της κινηματογραφικής κοινότητας στις τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν πριν την Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ.

Μάθετε, δείτε, σκεφτείτε, παρακολουθήστε ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για την οσκαρική κούρσα, στην ειδική ενότητα του Flix, Oscars 2017

Διαβάστε και δείτε περισσότερα: