Industry

Η Αγγλία ξεκίνησε να μοιράζει την επιχορήγηση 30 εκ. λιρών στους μεμονωμένους κινηματογράφους

στα 10

Τα πρώτα 42 σινεμά πήραν ήδη τη βοήθεια του κράτους για ν' αντιμετωπίσουν τη φετινή πανολεθρία λόγω πανδημίας - κι ο Ιντρις Ελμπα εγκρίνει!

Η Αγγλία ξεκίνησε να μοιράζει την επιχορήγηση 30 εκ. λιρών στους μεμονωμένους κινηματογράφους

Αποτελεί μέρος του «Culture Recovery Fund», της επένδυσης της βρετανικής κυβέρνησης στον πολιτισμό, με συνολικό προϋπολογισμό τα 1,73 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα επανεκκίνησης των κινηματογράφων λέγεται Film and TV Restart scheme και προβλέπει τη διανομή συνολικά 30 εκ. λιρών (33 εκ. ευρώ) σε μεμονομένες αίθουσες, δηλαδή όχι multiplex, σε ολόκληρη τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Θα πάμε σινεμά τον Οκτώβριο;

Οι πρώτοι 42 κινηματογράφοι, των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, πήραν ήδη την υποστήριξη των 650.000 λιρών. Η χρηματοδότηση κι η έγκριση των αιτήσεων γίνεται μέσω του BFI, του βρετανικού κέντρου κινηματογράφου. Οπως δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Πολιτισμού, Ολιβερ Ντάουντεν, «Ολοι απολαύσαμε τη διέξοδο που μας προσέφερε μια καλή ταινία την περίοδο της καραντίνας, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την εμπειρία της μεγάλης οθόνης. Το πρώτο κύμα χρηματοδότησης θα βοηθήσει δεκάδες ανεξάρτητους κινηματογράφους σε όλη τη χώρα να διατηρήσουν τον μοναδικό χαρακτήρα και την ιστορία τους για τις μελλοντικές γενιές. Το πρόγραμμα Film and TV Restart θα επιτρέψει στις κάμερες να συνεχίσουν να γυρίζουν βρετανικές ταινίες, ενισχύοντας αυτή την τόσο σημαντική βιομηχανία και προσφέροντάς μας περισσότερες σπουδαίες ταινίες για ν' απολαύσουμε.»

Διαβάστε ακόμη: Τα κλειστά σινεμά του πλανήτη, δημιουργούν ένα ακόμη πρόβλημα: τόνους απούλητου ποπ κορν

Ο Ιντρις Ελμπα, από την πλευρά του, όχι μόνο ως ο υπέροχος σταρ που είναι, αλλά ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του BFI, δήλωσε, «Σε μια τέτοια χρονική περίοδο, με τόσες αλλαγές και αβεβαιότητα γύρω μας, βρίσκουμε ανακούφιση στην οικειότητα μιας αναπαυτικής πολυθρόνας και λίγου ποπ κορν στο σινεμά της γειτονιάς μας. Είναι ένας απλός κι αποτελεσματικός τρόπος να συνδεθούμε με τις πόλεις και τον πολιτισμό μας. Εξαρτώμαστε από την ανεξάρτητη αίθουσα κι αυτή εξαρτάται από τη δική μας υποστήριξη, τώρα περισσότερο από ποτέ.» Μπορεί κανείς να πεί άφθονα σχόλια για το χειρισμό της βρετανικής κυβέρνησης στην πανδημία, όμως πόσο σωστά και με πόσο γρήγορα αντανακλαστικά υποστηρίζει τον πολιτισμό της.