Buzz

Θα πάμε σινεμά τον Οκτώβριο;

στα 10

Πρώτη μέρα του Οκτωβρίου και όλα βρίσκονται στον αέρα σε σχέση με την κινηματογραφική σεζόν, προκαλώντας ανησυχία στον κλάδο διανομέων και αιθουσαρχών, αλλά και απανωτά σύνδρομα στέρησης και σύγχυσης στους θεατές.

Θα πάμε σινεμά τον Οκτώβριο;
Κινηματογράφος Τριανόν - φωτό: Θάλεια Γαλανοπούλου (από τις Νύχτες Πρεμιέρας 2020)

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, μετά τη λήξη της αναστολής προβολών ταινιών σε κλειστούς κινηματογράφους στην Αττική, τα χειμερινά σινεμά θα είναι και πάλι ανοιχτά και με την περιφέρεια της Αττικής να ορίζει κατά πολύ το γίγνεσθαι της κινηματογραφικής κίνησης σε όλη τη χώρα, οι εταιρίες διανομής προγραμματίζουν - πιο δειλά - να βγάλουν κάποιες νέες ταινίες με τους χειμερινούς κινηματογράφους να ανοίγουν σταδιακά καθώς τα θερινά εξαντλούν μέχρι και την τελευταία ρανίδα καλοκαιρία και η θερμοκρασία (ειδικά το βράδυ) αρχίζει να φέρνει πιο κοντά τον... χειμώνα.

Μόνο που οι συνθήκες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο δεν είναι φυσιολογικές. Και έτσι παρά το γενικό ευχολόγιο και τη διάθεση όλων τα πράγματα να πάνε και να είναι σύντομα καλύτερα, τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο.

μαριλένα Σινέ Μαριλένα στη Γλυφάδα

Στην Αττική η κινηματογραφική εβδομάδα για τα κλειστά σινεμά είναι σαν να μην υπάρχει. Τα θερινά συνεχίζουν ακάθεκτα και σε 7 από αυτά οι Νύχτες Πρεμιέρας που διαρκούν μέχρι την Κυριακή 4 Οκτωβρίου δίνουν το στίγμα της επιθυμίας του κόσμου να δει σινεμά.

Ολα τα multiplex και όλα τα κλειστά σινεμά (με εξαίρεση το Ιντεάλ στην Πανεπιστημίου, το Αστυ της οδού Κοραή και το Studio της Πλατείας Αμερικής) παραμένουν κλειστά και από τη Δευτέρα 5 μέχρι και την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, ενώ δειλά αρχίζουν να οργανώνονται προβολές και αφιερώματα σε κλειστά σινεμά για το διάστημα από 8 Οκτωβρίου και μετά. Νέες ταινίες προγραμματίζονται - αλλά μέχρι και τελευταία στιγμή ακυρώνονται - για την επόμενη εβδομάδα και στη σιωπή των αρμόδιων Υπουργείων έρχεται να προστεθεί και η σιωπή του επίσημου οργάνου των Ελλήνων αιθουσαρχών που προφανώς και συζητούν με τους φορείς και έχουν εκφράσει επανειλημμένα τα αιτήματά τους, αλλά δείχνουν να προτιμούν μεμονωμένες κινήσεις ή ανακοινώσεις στα κοινωνικά δίκτυα παρά μια οργανωμένη ενημέρωση για την ασφάλεια των κινηματογράφων και την απειλής μπροστά στην οποία βρίσκονται η οποία θα έκανε το κοινό που αγαπάει το σινεμά να επιστρέψει χωρίς φόβο και πάθος και θα το συσπείρωνε στο πλευρό τους.

Η συζήτηση είναι μεγάλη. Ανακυκλώνεται συνεχώς ανάμεσα στο πόσο ασφαλή διασκέδαση είναι το σινεμά και πόσο μεγάλο είναι το ρίσκο, στην επιβίωση των μονών αιθουσών που είναι αυτές που φυσικά πλήττονται περισσότερο, στην εξίσωση που θέλει ανοιχτή αίθουσα χωρίς νέο δυνατό προϊόν να ισοδυναμεί με κλειστή αίθουσα και σε μια σειρά από συνέπειες που φτάνουν ως αντίκτυπο στην Ελλάδα από το εξωτερικό, όπου η κατάσταση επίσης παραμένει απογοητευτική σε αναλογία με τα μεγέθη της κάθε χώρας.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, πως σε καμία χώρα της Ευρώπης (εκτός από την Αττική!) τα σινεμά δεν έκλεισαν, παρά την ορατή απειλή του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ο κινηματογράφος, με τους όρους αποστάσεων και υγιεινής που τηρούνται απαρέγκλιτα, θεωρείται μια από τις πιο ασφαλείς εξόδους αυτή τη στιγμή. Και αυτό είναι κάτι που τόσο το Υπουργείο και οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και οι υγειονομικοί που εισηγούνται τα μέτρα θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους από δω και στο εξής.

αστυ Αστυ στην Πλατεία Κοραή

Λογικά μέχρι και τελευταία στιγμή (δηλαδή μέχρι και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου) δεν θα γνωρίζουμε τι θα ισχύει ακριβώς από Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, αν και το πιο πιθανό, με τη έκταση που έχει πάρει η πανδημία στην Αττική, είναι να συνεχίσουν να ισχύουν τα ίδια μέτρα με το προηγούμενο διάστημα. Αρα και η αναστολή των προβολών στα κλειστά σινεμά. Ας ελπίσουμε να ελεγχθεί η εξάπλωση της πανδημίας, να τεθούν ακριβείς όροι για ανοιχτά σινεμά από δω και στο εξής που θα τηρηθούν απαρέγκλιτα από όλους τους αιθουσάρχες (και με αυξημένο προσωπικό τους ενδιαφέρον για να κάνουν τις αίθουσές τους απόλυτα ασφαλείας και πέρα κυβερνητικών οδηγιών) και μια ροή ταινιών που, ευκαιρία είναι, ας είναι πιο εκλεκτική, πιο φροντισμένη, προσανατολισμένη στη διατήρηση της σημασίας που όλοι θέλουμε να δώσουμε στο σινεμά.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας - και σε όλα τα θερινά.

ολύμπιον Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη