Buzz

Ο Μπράιαν Κράνστον από το «Breaking Bad» στα Οσκαρ με το «Trumbo»

στα 10

Ο Μπράιαν Κράνστον υποδύεται τον θρυλικό σεναριογράφο Ντάλτον Τράμπο σε μια κινηματογραφική βιογραφία που έρχεται για να θυμίσει στο Χόλιγουντ τα κακώς κείμενα μιας ολόκληρης εποχής.

Ο Μπράιαν Κράνστον από το «Breaking Bad» στα Οσκαρ με το «Trumbo»

Ο Ντάλτον Τράμπο είναι διάσημος για δύο λόγους: αρχικά γιατί ήταν ένας από τους καλύτερους και πιο διάσημους σεναριογράφους του Χόλιγουντ, με ταινίες όπως το «Roman Holiday» και τον «Σπάρτακο», αλλά κυρίως επειδή ανήκε στην ομάδα των «10 του Χόλιγουντ" που κατηγορήθηκαν για κομμουνιστική προπαγάνδα και μπήκαν στη μαύρη λίστα της βιομηχανίας - θύματα του κυνηγιού μαγισσών του γερουσιαστή ΜακΚάρθι τον Οκτώβριο του 1947.

Κατά τη διάρκεια της εποχής που δεν μπορούσε να δουλέψει με το ονομά του, ο Τράμπο κέρδισε ένα Οσκαρ για το «The Brave One» του 1956 (με το όνομα Ρόμπερτ Ριτς), ενώ το 1993 του παραδόθηκε το Οσκαρ σεναρίου για το «Roman Holiday» που το 1953 είχε απονεμηθεί στον Ιαν ΜακΛίλαν Χάντερ που χρησιμοποιήθηκε ως κάλυψη για τον Τράμπο. Μετά το τέλος της «μαύρης λίστας», το 1960, ο Οτο Πρέμινγκερ αποκάλυψε πως ο Τράμπο είχε γράψει το σενάριο του «Exodus» και ο Κερκ Ντάγκλας ανακοίνωσε πως ο Τράμπο ήταν ο σεναριογράφος του «Spartacus» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. O ίδιος ο Τράμπο συνέχισε να γράφει σενάρια για το Χόλιγουντ (αναμεσά τους το «The Sandpiper» ή το σενάριο για τον «Πεταλούδα»), ενώ σκηνοθέτησε και μια από τις καλύτερες αμερικάνικές ταινίες των 70s, το θρυλικό «Ο Τζόνι Πήρε το Οπλο του».

Dalton Trumbo 607

Την ιστορία του Ντάλτον Τράμπο έκανε ταινία ο Τζέι Ρόουτς του «Meet the Parents» αλλά και του «Game Change» με πρωταγωνιστή τον Μπράιαν Κράνστον, στον πρώτο του σπουδαίο ρόλο μετά το «Breaking Bad».

«Η ιδέα πως αυτοί οι ταλαντούχοι άνθρωποι συνομωτούσαν για να ρίξουν την αμερικανική κυβέρνηση μέσω των ταινιών ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα που κέρδισε πολύ έδαφος. Με ενδιαφέρει πολύ πως οι ιδέες γίνονται επιδημίες και ειδικά πως μερικές πολύ κακές ιδέες μετατρέπονται σε επιδημίες», δηλώνει ο Ρόουτς που ετοιμάζεται για την πρεμιέρα του «Trumbo» στο Φεστιβάλ του Τορόντο και από εκεί στην έξοδο της ταινίας στις αίθουσες το Νοέμβριο ακριβώς πάνω στην οσκαρική περίοδο.

Δείτε ακόμη: Say my name! Ο Μπράιαν - Γουόλτερ Γουάιτ - Κράνστον σε μουσικό high

Trumbo Poster 607

Στο ρόλο του Ντάλτον Τράμπο, ο Μπράιαν Κράνστον είναι απλά εκπληκτικός, απ' όσο μπορεί να συμπεράνει κανείς από το πρώτο τρέιλερ του «Trumbo» και με το βαρύ όνομα του χαρακτήρα του δεν αποκλείεται να βρεθεί υποψήφιος για Οσκαρ - σε ένα σινεφιλικό κλείσιμο του ματιού της Ακαδημίας προς την ίδια της την ιστορία:


Δείτε εδώ και το νέο τρέιλερ του «Trumbo»:


Διαβάστε και δείτε ακόμη: